Dolar

32,3712

Euro

35,0141

Altın

2.325,64

Bist

9.093,72

Fipronil skandalı Belçika'ya pahalıya mal oldu

Belçika'da geçen yaz yumurtalarda böcek ilacı tespit edilmesiyle patlak veren kriz, 2 milyona yakın tavuğun itlaf edilmesine, 77 binden fazla yumurtanın da imha edilmesine yol açtı

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-01-20 14:26:40

Fipronil skandalı Belçika'ya pahalıya mal oldu
Belçika'da geçen yaz yumurtalarda fipronil adlı böcek ilacının tespit edilmesinin ardından ülkede 2 milyona yakın tavuk itlaf edilirken, 77 binden fazla yumurta imha edildi.

Belçika gazetesi "La Derniere Heure"e konuşan Belçika Tarım Bakanı Denis Ducarme, fipronil krizinin Belçika'daki etkilerini değerlendirdi.

Hala az sayıda da olsa bazı yumurtalarda fipronil bulunduğuna dikkati çeken Ducarme, ülkede yüzden fazla tavuk çiftliğinin kapalı olduğunu belirtti.

- 15 milyon avro tazminat ödenecek

Ducarme, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu ile konuyu ele aldıklarını, bu çerçevede krizden etkilenen çiftçilere 15 milyon avro tazminat ödenmesi konusunda anlaştıklarını bildirdi.

Belçika Gıda Güvenlik Federal Ajansının (AFSCA) tüm eleştirilere rağmen krizi iyi yönettiğini düşündüğünü aktaran Ducarme, "Belçika'da yumurta skandalı 77 bin 375 yumurtanın imha edilmesi ve 2 milyona yakın tavuğun itlaf edilmesine yol açtı." bilgisini verdi.

- Fipronil skandalı

Avrupa'da Hollanda, Almanya ve Belçika'da yumurtalarda böcek ilacının tespit edilmesinin ardından patlak veren kriz, bu ülkelerin ihracatlarıyla Asya da dahil olmak üzere birçok ülkeye yayılmıştı.

Sorunun Belçika'da bulunan bir şirketin, fipronil adlı böcek ilacını Dega-16 adlı temizlik ürününe karıştırmasından kaynaklandığı düşünülüyor. Şirketin bu temizlik ürününü Belçika ve Hollanda'da tavuk çiftliklerine bakım sağlayan Chickfriend adlı şirkete sattığı, bu şirketin de temizlik ürününü tavuk çiftliklerinde kullanması sonucu yumurtalara böcek ilacı bulaştığı iddia ediliyor.







VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara