Dolar

32,5507

Euro

35,0027

Altın

2.427,68

Bist

9.722,09

Finlandiya'da, havuzda haşema yasağı kaldırıldı!

Finlandiya'da havuzda haşema giyme yasağı, 'her türlü mayo yasağının cinsiyet ve din temelinde ayrımcılığa yol açacağı' sebebiyle kaldırıldı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-09-05 18:18:30

Finlandiya'da, havuzda haşema yasağı kaldırıldı!

Finlandiya'da havuzda haşema giyme yasağı, "her türlü mayo yasağının cinsiyet ve din temelinde ayrımcılığa yol açacağı" sebebiyle kaldırıldı.

Finlandiya'da ayrımcılıkla mücadele konuları ile ilgilenen kamu başdenetçisi Kirsi Pimia, yayınladığı tavsiye kararında, halkın kullanımına açık havuzlarda Müslüman kadınların giydiği, vücudu örten haşemalara izin verilmesi gerektiğini ifade etti.

Pimia, her türlü mayo yasağının cinsiyet ve din temelinde ayrımcılığa yol açacağını vurguladı.

Halkın kullanımına açık bazı havuzlarda haşema giyen kadınların girişlerine izin verilmediği yönünde aldığı şikayetleri değerlendiren Pimia, kararında şu ifadeleri kullandı:
"Ayrımcılık yasaları açısından bakıldığında, tüm yüzme havuzlarının haşema kullanımına izin vermemesini sorunlu buluyorum. Bazı Müslüman kadınlar burkini giyiyor ve bunun yasaklanması din ve cinsiyet temelinde ayrımcılığa sebep olabilir."

Pimia ayrıca, havuzlardaki duş alanlarının da toplumdaki tüm kesimler arasında eşitliği teşvik edecek şekilde düzenlenmesinin doğru olacağını ve bu noktada özürlülerin, hastaların ve cinsel tercihi farklı olanların da dikkate alınması gerektiğini kaydetti.

Öte yandan Fransa'da 26 tatil bölgesinde yaşama geçirilen kadınların plajlarda haşema (burkini) giymesiyle ilgili yasak Danıştay'a taşındı. İnsan Hakları Birliği (LDH) adlı sivil toplum örgütü ve İslamafobi ile Mücadele Derneği (CCIF) yasağın düşünce, din, giyim ve hareket özgürlüğüne aykırı olduğunu belirtiyor.

Riviera başta olmak üzere ilçe belediye başkanları ise yasağın kamu düzenini ve laikliği koruduğunu söylüyor.

Danıştay'ın kararının yarın (Cuma) öğleden sonra açıklanması bekleniyor.

 

 

Haber Ara