Dolar

32,5982

Euro

34,7874

Altın

2.410,59

Bist

9.645,02

Fındık ihracatçısı çıtayı yükseltti

Fındık ihracatçısı çıtayı yükseltti

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-19 13:27:08

Fındık ihracatçısı çıtayı yükseltti
Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) ve Fındık Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç, Türk fındık ihracatçısı olarak yakın gelecekte Türkiye'ye 5-6 milyar dolar döviz girdisi sağlamayı hedeflemediklerini bildirdi.

Sevinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından her yıl hazırlanan "Türkiye'nin İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" listesinde, fındık ihracatı gerçekleştiren 10 firmanın yer almasını sevinçle karşıladıklarını belirtti.

Türkiye'nin en büyük ilk 500 sanayi kuruluşu içine Türk fındık ihracatçısının damgasını vurmasının gurur verici olduğunu ifade eden Sevinç, "İlk 500'e girme başarısı gösteren tüm meslektaşlarımı kutluyorum" dedi.

Fındığın, Türkiye'nin katkısız, geleneksel, çok önemli bir ihraç ürünü olduğunu vurgulayarak, "Türk fındık ihracatçısı ülkemizde çok modern, milyon dolarlık yatırım yapmış ve bu önemli tesislerden Türk fındığını dünyanın 100'den fazla ülkesinde çok önemli, dünya markalarına fındığı yarı mamul olarak başarılı şekilde ihracatını gerçekleştirmektedir" diye konuştu.

Fındık ihracatçılarının her zaman en yükseği hedeflediğini açıklayan Sevinç, şunları söyledi:

"Türk fındık sanayi her zaman ilk 500 içinde var olmuştur. Yüksek fındık fiyatları sadece fındık ihracatçısı firmaların, sıralamada önlerde olmasını sağlamıştır. Önümüzdeki yıllarda ilk 500 sanayi kuruluşu arasına giren firma sayının daha da artacağını, istihdamların artacağını düşünmekteyim."

Türk fındık ihracatçısı olarak 2023 yılında Türkiye'de 1 milyon ton kabuklu fındık üretimini gerçekleştirmek istediklerini belirten Sevinç, "Daha önce 3 milyar dolar döviz girdisini sağlama başarısı gösteren Türk fındık ihracatçısı olarak yakın gelecekte 5-6 milyar dolar döviz girdisini ülkemize sağlamayı hedeflemekteyiz" dedi.

-Yeni sezon fındık rekoltesi

Yeni fındık sezonu öncesi iyi bir rekolte beklediklerini anlatan Sevinç, şunları kaydetti:

"Sağlıklı sonuçları, bilimsel olarak yapılan çotanak sayımına göre Temmuz ayı içerisinde ortaya koyacağız. Ülkemiz fındık dikim sahalarında verimin artması için üreticimizin bilinçli şekilde bahçesine bakması, bilinçli ilaçlama, gübreleme, budama yapması çok ama çok önemlidir. Bu nedenle üreticimize ödenen destekleme primlerinin şarta bağlanarak bahçesine bakan, bilinçli üretim, ilaçlama, gübreleme yapan üreticimize daha fazla verilmesini istiyoruz. Yeni sezonda minimum 650 bin ton fındık rekoltesi bekliyoruz."

Haber Ara