Dolar

32,5446

Euro

34,9065

Altın

2.426,46

Bist

9.684,49

FinCEN Dosyaları; küresel bankalar hakkında kara para aklama iddiaları

BuzzFeed News'in geçtiğimiz günlerde paylaştığı dünyanın dev finans kuruluşlarıyla ilgili kara para aklama iddiaları dünya gündemine bomba gibi düşerken, FinCEN Dosyaları adıyla ortaya çıkarılan yeni bilgiler, birtakım küresel finans şirketleri ve bankalar hakkında ciddi suçlamalar ileri sürüyor...

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-02 22:08:05

FinCEN Dosyaları; küresel bankalar hakkında kara para aklama iddiaları

Çeviri-Analiz

Büyük bir gizli hükümet belgeleri hazinesi, ilk kez Batı bankacılığının devlerinin trilyonlarca doları şüpheli işlemlerle nasıl hareket ettirdiğini, teröristlerin, kleptokratların ve uyuşturucu krallarının işini kolaylaştırırken kendilerini ve hissedarlarını nasıl zenginleştirdiğini ortaya koyuyor.

Amerikan hükümeti geniş yetkilerine rağmen bunu durduramadı.

Bugün FinCEN Dosyaları - binlerce "şüpheli faaliyet raporu" ve diğer ABD hükümeti belgeleri - küresel finansal yolsuzluğa, bunu sağlayan bankalara ve gelişirken izleyen devlet kurumlarına eşi görülmemiş bir bakış açısı sunuyor. BuzzFeed News, bu raporları Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu ve 88 ülkede 100'den fazla haber kuruluşuyla paylaştı.

Bankalar tarafından derlenen, hükümetlerle paylaşılan ancak kamuoyunun görüşünden uzak tutulan bu belgeler, bankacılık önlemlerinin boşluğunu ve suçluların bunları sömürme kolaylığını ortaya koymaktadır. Ölümcül uyuşturucu savaşlarından elde edilen kârlar, gelişmekte olan ülkelerden zimmete para geçirilen servetler ve bir Ponzi programında çalınan zor kazanılmış birikimlerin, bankaların kendi çalışanlarının uyarılarına rağmen, bu finans kurumlarına girip çıkmasına izin verildi.

Kara para aklama, diğer suçları mümkün kılan bir suçtur. Ekonomik eşitsizliği hızlandırabilir, kamu fonlarını tüketebilir, demokrasiyi baltalayabilir, ulusları istikrarsızlaştırabilir ve bankalar bunda kilit bir rol oynar. Wachovia'nın eski bir şüpheli işlem araştırmacısı olan Martin Woods, "Keskin kıyafetleri içindeki bu bembeyaz gömlekli insanlardan bazıları, dünyanın her tarafında ölen insanların trajedisinden besleniyor" dedi.

Mali suçları durdurmayı amaçlayan yasalar bunun yerine onun gelişmesine izin verdi. Bir banka suç faaliyetini kolaylaştırdığına dair bildirimde bulunduğunda, sadece kendisini ve yöneticilerini cezai kovuşturma yapar. Şüpheli faaliyet uyarısı, onlara parayı takip ve ücretleri toplamaya devam etmeleri için etkili bir şekilde ücretsiz geçiş sağlar.

image_6

FinCEN genel merkezi, Viyana, Virginia

FinCEN

Mali Suçları Uygulama Ağı veya FinCEN, Hazine Bakanlığı bünyesindeki kara para aklama, terörün finansmanı ve diğer mali suçlarla mücadele etmekle görevli bir kurumdur. SAR olarak bilinen milyonlarca şüpheli faaliyet raporunu topladı. Bunları ABD kolluk kuvvetlerine ve diğer ulusların mali istihbarat operasyonlarına sundu. Hatta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin gibi yabancı liderlerin ilişkilerini özetleyen "Kleptocracy Weekly" adlı bir rapor bile derledi.

Yapmadığı şey ise, bankaları kara para aklamayı durdurmaya zorlamaktı.

ABD hükümetinin bankalara baskı yaptığı ender durumlarda, genellikle para cezalarını içeren ancak yüksek düzeyde tutuklamalar içermeyen, ertelenmiş kovuşturma anlaşmaları adı verilen tatlı anlaşmalara güveniliyor. Trump yönetimi, hükümet kurumlarını “yığılmaya” karşı uyaran eski başsavcı yardımcısı Rod Rosenstein'ın rehberliğinde yöneticileri kişisel olarak sorumlu tutmayı daha da zorlaştırdı. Rosenstein yorum taleplerine yanıt vermedi, ancak bu makale yayınlandıktan sonra, politikalarının "savcıları kurumsal suçlardan sorumlu kişilere karşı suçlamalarda bulunmaya teşvik etmeyi" amaçladığını yazdı.

Şüpheli bankalar

FinCEN Dosyaları soruşturması, mali suiistimal nedeniyle kovuşturulduktan veya para cezasına çarptırıldıktan sonra bile, JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank ve Bank of New York Mellon gibi bankaların şüpheli suçlular için para aktarmaya devam ettiğini göstermektedir.

Şüpheli ödemeler dünya çapında ve uluslararası sporlardan Hollywood eğlencesine, lüks gayrimenkullere, Nobu suşi restoranlarına kadar sayısız sektöre akmaktadır. Arabalarındaki gazdan tahıl kâselerindeki granolaya kadar insanların hayatlarından tanıdık şeyler yapan şirketlere filtre uyguluyorlar.

FinCEN Dosyaları, modern çağın altında yatan bir gerçeği ortaya koyuyor: Kirli paranın dünyayı dolaştığı ağlar, küresel ekonominin hayati damarları haline geldi. Onlar, sözde meşru ekonomiden ayrılamayacak kadar geniş kapsamlı ve denetimsiz bir gölge finansal sistemini mümkün kılıyor. Tabela olan bankalar bunu yapmada yardımcı oldu.

BuzzFeed News'in araştırması şunu gösteriyor:

Standard Chartered, daha sonra Taliban adına nakit aklamakla suçlanan Dubai merkezli El Zaruni Borsası adına para taşıdı. El Zaruni'nin Standard Chartered müşterisi olduğu yıllarda Taliban militanları, sivilleri ve askerleri öldüren şiddetli saldırılar düzenledi.

HSBC'nin Hong Kong şubesi, bir Ponzi programı olan WCM777'nin, işletmenin üç eyalette faaliyet göstermesi yasaklanmış olsa bile 15 milyon dolardan fazla hareket etmesine izin verdi. Yetkililer, dolandırıcılığın başta Latin ve Asyalı göçmenler olmak üzere yatırımcılardan en az 80 milyon dolar çaldığını ve şirketin sahibinin yağmalanan fonları iki golf sahası, 7.000 metrekarelik bir konak, 39,8 karatlık bir elmas ve Sierra Leone'deki madencilik haklarını satın almak için kullandığını söyledi.

Bank of America, Citibank, JPMorgan Chase, American Express ve diğerleri, Interpol'ün tutuklanması için bir Kırmızı Not yayınladıktan sonra bile Kazakistan'ın en kalabalık şehrinin eski belediye başkanı Viktor Khrapunov'un ailesi için milyonlarca dolarlık işlem gerçekleştirdi. Zaten İsviçre'ye kaçmış olan ve iddiaların siyasi amaçlı olduğunu iddia eden Khrapunov, daha sonra rüşvet alma ve kenti kamu malı satışı yoluyla dolandırmayı da içeren suçlamalardan gıyaben mahkûm edildi.

Bu hikâyede adı geçen bankalar, banka gizlilik yasaları nedeniyle belirli işlemler hakkında yorum yapamayacaklarını söylediler. İfadeleri burada bulunabilir.

Yasalara göre bankalar, kara para aklamanın veya diğer mali suistimallerin özelliklerini taşıyan büyük, yuvarlak sayılı işlemler veya fark edilebilir bir iş ilişkisi olmayan şirketler arasındaki ödemeler gibi işlemleri tespit ettiklerinde şüpheli faaliyet raporları sunmalıdır. SAR'ler kendi başlarına bir suçun kanıtı değildir, ancak FinCEN'in direktörü Kenneth Blanco bunları “kanun yaptırımı soruşturmaları için hayati” olarak nitelendirdi.

Milyonlarca belgeden alınan bilgiler, kolluk kuvvetlerinin birkaç tuşa basarak ayrıntılı mali bilgileri toplayabileceği tek bir veri tabanında beslenir. FinCEN Dosyaları, dünyada eşi görülmemiş ancak herkes tarafından bilinmeyen bu geniş finansal istihbarat sistemine nadir bir pencere açıyor. SAR'lar o kadar yakından tutulur ki, halktan kişiler bunları kayıt talepleri veya mahkeme celpleri yoluyla elde edemezler ve bankaların varlıklarını teyit etmelerine bile izin verilmez.

Bu raporlamadan önce, çok az sayıda SAR açığa çıkarılmıştı. FinCEN Dosyaları 2.100'den fazlasını kapsar.

Bir yıldan fazla bir süredir BuzzFeed News ve dünya çapındaki iş ortağı haber kuruluşları, 200.000'den fazla işlemi haritalamak için on binlerce sayfalık bilgileri araştırdı. Sonuçta, FinCEN Dosyaları'ndaki şüpheli etkinlik raporları, 1999 ile 2017 arasındaki işlemlerde 2 trilyon ABD dolarından fazlasını işaret etti. Batı bankaları neredeyse hepsini bloke edebilirdi, ancak çoğu durumda para hareket ediyor ve karşılığını almaya devam ediyordu.

Şüpheli faaliyet raporları, bankaların mali suç gözlemcileri veya uyum görevlileri tarafından yazılır. Bunlar genellikle uzak ofislere park edilir ve çok az kaynakla çok sayıda işlemi anlamlandırmak için bırakılır. Çok az araştırma veya doğrulama ile SAR yazarlar. BuzzFeed News'in araştırması, çok sayıda dâhili banka verisi, binlerce sayfalık kamuya açık kayıtlar, dünya çapındaki kaynaklarla yüzlerce röportaj, düzinelerce Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası davası, beş kamuya açık kayıt davası ve üç federal mahkeme talebi gibi kayıtların mühürlerini kaldırmak veya hepsi büyük ölçüde gizli olan finansal sistemin inceliklerini bir araya getirmek için çok daha ileri gitti.

BuzzFeed News, şüphe altında olmayan, ancak bankaların aramalarında süpürülen kişi veya şirketler hakkında bilgi içerdiği için SAR'leri tam olarak yayınlamıyor. Belli olaylarla ilgili raporları desteklemek için belgelerin bir alt kümesi olan redaksiyonlarla birlikte yayınlanıyor.

Hazine Bakanlığı FinCEN Dosyaları soruşturması hakkında ayrıntılı sorular aldıktan sonra, ajans "çeşitli medya kuruluşlarının yasadışı olarak ifşa edilen Şüpheli Faaliyet Raporlarına (SAR) dayanan bir dizi makale yayınlamayı planladığını" belirten bir açıklama yaptı. "SAR'ların izinsiz ifşa edilmesi, Amerika Birleşik Devletleri'nin ulusal güvenliğini etkileyebilecek, yasal soruşturmalarından ödün verebilecek ve bu tür raporları dosyalayan kurumların veya bireylerin güvenliğini tehdit edebilecek bir suçtur” diyen Ajans, konuyu Adalet Bakanlığı'na ve Hazine Bakanlığı Genel Müfettişliğine havale ettiğini açıkladı.

Sonraki mektupta FinCEN'in genel hukuk müşaviri, SAR'lerin ifşa edilmesinin bankaları dosyalama konusunda daha az istekli hale getirebileceğini, "kolluk kuvvetlerinin insan ticareti, çocuk istismarı, dolandırıcılık, yolsuzluk, terörizm ve siber gibi suçları durdurmaya yönelik daha az potansiyel yol gösterdiği anlamına gelebilir" dedi.

FinCEN, güvenlik endişelerini tartışmak için tekrarlanan çağrılara yanıt vermedi.

Bu SAR'lardan bazılarını talep eden Senato İstihbarat Komitesi üyesi Senatör Ron Wyden, FinCEN Dosyaları soruşturmasının "şu anda ülkede iki yasayı uygulama ve adalet sistemimiz olduğu gerçeğini güçlendirdi. Uyuşturucu kartelleri milyonları ABD bankaları aracılığıyla hareket ettiriyor; fakirlerse mal bulundurmaktan hapse giriyor. Zenginseniz ve iyi bağlantılarınız varsa, topluma nasıl büyük miktarda zarar vereceğinizi çözebilir ve bunun hepiniz için muazzam mali fayda sağlamasını sağlayabilirsiniz" dedi.

Eski bir federal özel ajan ve kara para aklama uzmanı olan Robert Mazur, bu materyalin halka açık hale getirilmesinin "ulusal güvenliği artırabileceğini, gelecekteki soruşturmalara yardımcı olabileceğini, kurumları SAR dosyalama gereksinimlerine daha tutarlı bir şekilde uymaya teşvik edeceğini ve görünür bir sistemik arızayı düzeltebilecek güçte insanların katılacağını" söyledi.

Tarihi Bir Fırsat

Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Mazaka General Trading, kendisini bir ticaret toptancısı olarak dünyaya tanıttı.

Ancak Mart 2013 ile Nisan 2014 arasında şirket, uluslararası hisse senedi alım satımlarını manipüle eden bir Rus kara para aklama çetesine katılan beş şirketten yaklaşık 50 milyon dolar aldı. Mayıs ve Haziran 2014'te, neredeyse var gibi görünen bir Singapur şirketinden 4 milyon dolardan fazla para aldı. Ayrıca, mülkiyeti gizlemek için ortak bir araç olan paravan şirketler için dünyanın en kötü şöhretli adreslerinden biri olan 175 Darkes Lane'de bulunan İngiliz firmalarından para gönderiyor ve alıyordu.

Hazine Bakanlığı'nın daha sonra dünya çapında terörizmi ve uyuşturucu kartellerini finanse eden bir grup olan Hanani kara para aklama ağının bir parçası olduğunu ilan ettiği Mazaka General Trading tarafından yapılan bu işlemler, ABD kıyılarından çok uzaktaki işyerlerini ve insanları kapsıyordu. Ama para bir bankadan diğerine geçerken hepsi takip ediliyordu ve hepsi Hazine Bakanlığı'na bildirilecekti.

ABD doları, dünyanın farklı para birimleri arasındaki ortak payda olan uluslararası finansın can damarı olduğu için, dünyanın dört bir yanındaki bankacılık müşterilerinin buna erişmesi gerekiyor. Ancak yalnızca belirli bankalar dolar işlemleri yapma yetkisine sahiptir. Yani diğer ülkelerdeki daha küçük bankalar, müşterilerinin peso, yuan veya dirhemini dolar karşılığında takas eden daha büyük kurumlarla ortaklık yapıyor. Muhabir bankacılık olarak bilinen düzenleme, bir ücret karşılığında küresel ekonominin canlı kalmasına yardımcı oluyor.

ABD bankalarından geçerken, bu transferler Hazine Bakanlığı'na başka hiçbir ülkenin sahip olmadığı bir avantaj sağlıyor.

Bu bilgilerin bir kısmını, 150'den fazla ülke ve bölgeden mali istihbarat birimlerinin az bilinen bir koalisyonu olan Egmont Grubu aracılığıyla paylaşıyor. SAR'lar böyle oluşmuştur. Olanlara ilişkin eski Olimpiyat Komitesi üyesi Lamine Diack, aksine ulaşılamayacak olan mali bilgileri Egmont üyelerine sağladı. ABD tarafından yaptırım uygulanmadan iki yıl önce Rus doping skandalıyla bağlantılı suçlardan Rus oligark Oleg Deripaska ile birlikte hapis cezası aldı.

Kongre, 1992'de mevcut SAR programını oluşturdu ve bankalardaki kara para aklamayla mücadelesini ön safta yaptı. Ancak, ulusal güvenlik ve gizlilik uzmanı eski bir FBI özel ajanı olan Michael German, "11 Eylül'den sonra SAR programı, kara para aklayıcıları bozmak için ayrı işlemleri belirlemekten çok kitlesel gözetim hakkında oldu. Bugün veriler, diğer kitlesel gözetim programlarından alınan veriler gibi kullanılıyor. Hangi nedenle olursa olsun elde etmek istediğiniz birini bulun, ardından onları suçlayabileceğiniz şeyleri bulmak için toplanan çok sayıda veriyi gözden geçirin" diyor.

2017'de ABD kongre komiteleri son başkanlık seçimlerini ve diğer konuları araştırmaya başladığında, onlar da Hazine Bakanlığı veri tabanına döndüler.

Deutsche_lo

Deutsche Bank'ın ABD'de New York City'deki genel merkezi

Trump'a borç veren Deutsche Bank için de SAR talep ettiler. Christopher Steele, eski MI6 ajanı sözde bir Trump dosyası yazdı: bir dizi Rus oligark, Trump'ın eski kampanya başkanı Paul Manafort ve hatta Pasifik'te eski bir Trump çalışanı tarafından yönetilen küçük bir kumarhane. Sonuç olarak, 200'den fazla kuruluş hakkında bilgi arıyorlardı.

FinCEN on binlerce sayfalık belgeyi ortaya çıkardı. Bu belgeler, federal kolluk kuvvetleri tarafından talep edilen birkaç ek SAR ile birlikte FinCEN Dosyalarının çoğunu oluşturur. Bazıları kendilerini isteyen komitelere asla teslim edilmedi. Konuya aşina bir kişi, çok sayıda Kongre üyesine ıslık çaldı.

Koleksiyon, Trump'ın mali durumuyla ilgili herhangi bir SAR içermiyor. (Konuyla ilgili bir kaynak, BuzzFeed News'e FinCEN'in veritabanının ne Trump ne de Trump çevresinde SAR içermediğini söyledi.) Ve belgeler, Trump'ın yörüngesindeki insanlara 2016 başkanlık kampanyasındaki önemli anlardan önce ve sonra şüpheli ödemeler gösteriyor olsa da, onlar herhangi bir seçim müdahalesi hakkında doğrudan bilgi vermiyor.

Ancak aramalar çok geniş olduğu için, Kongre'de çoğu kişinin aramadığı bir şeyi ortaya çıkardı: Dünyanın en büyük bankalarının müşterileriyle iş yapmaya devam ettiklerine dair kanıtlarla, terörü ve yolsuzluğu kolaylaştırdığından şüpheleniyorlardı.

Bu kanıtlar bilgi işlem bazında düzenlenmişti. Ve başından beri oradaydı.

Bir şans bir şans daha

FinCEN geçen yıl 2 milyondan fazla SAR aldı. Finans kurumlarının dosyalama baskısıyla karşı karşıya kalması ve uluslararası işlemlerin hacminin artması ile bu sayı son on yılda neredeyse iki katına çıktı. Aynı dönemde FinCEN'in personel sayısı % 10'dan fazla azaldı. Oradaki kaynaklar, harekete geçmek şöyle dursun, birçok SAR'ın asla okunmadığını söylüyor.

Bu arada uzmanlar, bazı bankaların SAR'ları bir tür hapishaneden çıkış kartı olarak gördüklerini ve çok çeşitli işlemlerle ilgili uyarıları, aslında onları durdurmak için harekete geçmeden gönderdiklerini söylüyor. Bazı durumlarda bankalar aynı müşteriler hakkında çok sayıda rapor sunarak, işlerini memnuniyetle karşılamaya devam ederken, yıllar boyunca şüpheli suçlarını detaylandırdı.

Bir FinCEN araştırma raporuna göre, Aralık 2013 itibarıyla JPMorgan Chase, Manafort tarafından kontrol edilen hesaplar ve şirketler için en az sekiz SAR başvurusunda bulunmuş. 10 milyon dolardan fazlasını işaret etmiş. Trump'ın kampanya yürütücüsü olmaya devam eden Manafort, 2018'de banka ve vergi dolandırıcılığından hüküm giymişti.

Bir zamanlar ajansın dolandırıcılık suçuyla ilgili birimini yöneten eski bir Adalet Bakanlığı avukatı olan Paul Pelletier, bu yaklaşımın sistemle alay ettiğini söyledi. “Nihayetinde kara para aklama yasalarını ihlal etmeden, SAR'den sonra SAR'ı dava edemezsiniz. Onları kesip müşteri olarak bırakıyorsunuz. Ama onların parasını almaya devam etmiyorsun” dedi.

Bankaların hesap sahiplerini soruşturma konusundaki kapsamlı yetkilerine rağmen FinCEN Dosyaları araştırması, büyük finans kuruluşlarının müşterileri üzerinde, biri yeni bir hesap açtığında o işletmenin nerede olduğunu doğrulamak gibi en temel kontrolleri genellikle gerçekleştiremediğini ortaya koyuyor. Kayıplar, suçlu grupların paravan şirketlerin arkasına saklanmalarına, sahiplikleri hakkında hiçbir tanımlayıcı ayrıntı olmadan kayıt olmalarına ve suçlarının gelirlerini küresel finans sistemine kaydırmalarına izin veriyor.

Çoğu durumda, bankaların kimin parasını taşıdıklarına dair hiçbir fikri yok gibi görünüyor.

HSBC'nin Amerikan operasyonlarından sorumlu müfettişler, Hong Kong'daki meslektaşlarına iki yıldan kısa bir süre içinde bankadan yarım milyar dolardan fazla para geçiren bir şirket olan Trade Leader'ın sahibinin adını sorduklarında, aldıkları cevap "yok" oldu. Şirketin bankalar tarafından kolay zenginleşen Rusların paralarını gizlice Batı'ya taşıdıkları genişleyen bir plan olan sözde Rus Çamaşırhanesi'nde önemli bir merkez olarak ortaya çıkacağı bildirildi.

Rus Çamaşırhanesi gibi skandallardan sonra, federal savcılar anlamlı bir değişikliği zorlamak konusunda büyük açıklamalar yaptılar.

O zamanlar Adalet Bakanlığı'nın ceza bölümü başkanı Leslie Caldwell, kara para aklamayla mücadele konferansta yaptığı konuşmada konu bankaların eylemlerini temizlemesine geldiğinde, genellikle para cezası ve deneme süresi ertelenmiş kovuşturma içerikli anlaşmalarının yapıldığını söyledi: "Genellikle bir mahkûmiyetten elde edebileceğimiz kadar ve bazen daha fazlasını başarabiliriz."

Ancak FinCEN Dosyaları araştırması çok farklı bir şey gösteriyor. Bankalar genellikle sorunları fiilen çözmeden anlaşmalarının sonuna gelirler. Sonra, tehdit edildikleri kovuşturmayı görmek yerine, bazen başka bir şans daha elde ediyorlar.

2012 yılında HSBC tarihi bir krizle karşı karşıya kaldı. Uyuşturucu kaçakçılarına para aklama ve Sudan ve Myanmar gibi yasak ülkelerde iş yapma izni verildikten sonra banka, 1.9 milyar dolar para cezasına çarptırıldı. Banka bu sözü tutacağına söz verdi. Hükümet yakından izlemek için bağımsız bir monitör kurdu. Ancak FinCEN Dosyaları soruşturması, HSBC'nin bankacılığa devam ettiğini ve Hazine Bakanlığı'nın daha sonra uyuşturucu kralları için para akladığını söylediği Panama'daki bir ithalat-ihracat şirketi gibi, ilk etapta başını belaya sokan aynı türden müşterilerden kazanç sağladığını gösteriyor.

JPMorgan_lo

 JPMorgan Chase, New York City.

JPMorgan Chase kendi başına ertelenmiş bir kovuşturma anlaşması yaptı. Yıllardır dünyanın en büyük saadet zinciri kurucusu olan Bernie Madoff'un ana bankasıydı. Kendi çalışanlarından gelen çok sayıda uyarıya rağmen, banka onun hakkında hiçbir zaman şüpheli bir faaliyet raporu sunmadı ve iddiaya göre 500 milyon dolar ücret topladı. Bankanın 1,7 milyar dolarlık bir ceza ödemesi ve kara para aklama savunmasını güçlendirme sözü vermesi gerekiyordu. Ancak Madoff davası çözüldükten sonra, bankanın kendi müfettişleri, hesaplarını uyuşturucu kaçakçılığı ve kiralık cinayetlerle tanınan sözde bir Rus organize suç figürüne ve ABD'nin yaptırım uyguladığı baskıcı Kuzey Kore rejimine bağlı işletmelerde açtığından şüphelendiklerini söylediler.

Aynı şey Standard Chartered'de de oldu. Geçen yıl hükümet, bu bankanın başta İran olmak üzere, yasak ülkelerdeki bireyler ve işletmeler için takas işlemlerini sürdürdüğünün tespit edilmesinin ardından 2012'de ertelenmiş olan kovuşturma anlaşmasını değiştirdi. Banka, ABD ve Birleşik Krallık makamlarına toplam 1,1 milyar dolar para cezası ödedi ve ertelenmiş kovuşturma anlaşmasının şartlarını yedi yıl içinde altıncı kez uzattı. Banka, “ihlaller ve kontrol eksiklikleri” için özür diledi, ancak 2014'ten sonra hiçbirinin gerçekleşmediğine teminat verdi.

FinCEN Dosyaları'ndaki belgeler, Standard Chartered'ın en az 2017 yılına kadar İran'a karşı yaptırımları atlattığından şüphelendiği şirketler için yüz milyonlarca dolar işlediğini gösteriyor.

BuzzFeed News tarafından yapılan bir analize göre, 2010 yılından bu yana en az 18 finans kurumu kara para aklamayı önleme veya yaptırım ihlalleri nedeniyle ertelenmiş kovuşturma anlaşmaları aldı. Bunlardan en az dördü tekrar yasayı çiğnedi ve para cezasına çarptırıldı. Hükümet ilk seferinde başarısız olan bu yolda iki kez, bu tür tekrarlanan suçlara ertelenmiş kovuşturma anlaşmasını yenileyerek karşılık verdi.

Düzeltilebilir mi?

Mali suç uzmanları, hükümet isterse büyük bankalarda dolaşan kirli paranın yanı sıra finanse ettikleri çok çeşitli suç faaliyetlerini durdurabileceğini söylüyor.

Bir başka adım da, şirketlerin paravan bir şirketin arkasına saklanmalarına izin vermek yerine, sahiplerini Hazine Departmanı'na zorunlu açıklama yaptırmak olabilir. Milletvekilleri, küçük şirketler için bunu çözebilecek iki bölümlü bir tasarıyı tartışıyorlar. Ulusal Bağımsız İşletme Federasyonu, gizlilik sorunlarını gündeme getirdiğini ve maliyetleri artıracağını söyleyerek buna karşı çıktı. Tasarının sponsorluğunu üstlenen Senatör Sherrod Brown, BuzzFeed News'e "Kongre yakında harekete geçmelidir çünkü suçlular uzun süredir yasalarımızı aşmak için taktiklerini revize ediyor, ayarlıyor ve değiştiriyorlar."

Daha fazla kamu sorumluluğu da bir değişiklik yaratabilir. HSBC, hükümetin ertelenmiş kovuşturma anlaşması döneminde bankayı izlemek için kurduğu gözlemcinin nihai raporunu gizli tutmak için mücadele etti. Hatta BuzzFeed News, raporu yayınlaması için Adalet Bakanlığı'na dava açtığında, Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası davasına ağırlık vermek gibi alışılmadık bir adım attı. Olumsuz raporların halka açılabileceği ve potansiyel olarak hisse fiyatlarına zarar verebileceği bilgisi, yolsuz bankaları eylemlerini temizlemeye zorlayabilir.

Diğerleri, SAR'lerin sorunun bir parçası olduğunu söylüyor. Eski FBI özel ajanı olan German, arkasındaki fikri "naif" olarak nitelendirdi, çünkü "en büyük kara para aklama operasyonları finans kurumlarının veya en azından bu kurumlardaki bazı memurların işbirliği ile gerçekleşiyor. Kara para aklamanın olmamasından hiçbir şüphe duyulmuyor. Şüpheli işlemlere dair kanıt bulunmaması, ancak siyasi ve kanun uygulayıcı liderlerin ilgisizliğiyle mümkün. ''

Sorunu çözmenin en güçlü yolu en basit yol olabilir:

Bankaları kanunu çiğneyen yöneticileri tutuklayın. Pelletier, "Bankacılar, siz insanlara gümüş bilezik takana kadar asla öğrenmeyecekler. Suçlularını tekrarlaması için gönderdiğiniz mesajı düşünün. Bu adamlar ne yaptıklarını biliyor” dedi.

Bu yaklaşım bir zamanlar normdu. Beyaz yakalı suçlular için şu an caydırıcılığını zayıf bulduğu cezaların açık sözlü bir eleştirmeni olan ABD Bölge Yargıcı Jed Rakoff, "1980'lerde ve 90'larda ve hatta 2000'lerin başlarında, hükümet her zaman CEO'ların peşine düştü. Geçmişte Enron, WorldCom ve Tyco'nun CEO'larının hepsinin yaptıkları için hapse atıldı” dedi.

Rakoff daha da ileri gitti: “ABD yasalarına göre, kara para aklama ile uğraşan bir banka, hükümet tarafından kelimenin tam anlamıyla iflas ettirilebilir ve bariz caydırıcı etkisi göz önüne alındığında hükümetin bu adımı atmamış olması şaşırtıcıdır.”

Nihayetinde, ABD finans sistemi aracılığıyla cezai kârların aklanmasını önleme gücü, bir bankanın uyum ofisinin veya bilgisayar sistemlerinin eylemlerinde veya hatta yürütme kademesinde bulunmayabilir. Bankacılık düzenleyicileri veya federal savcılar veya FinCEN'de ikamet edemez. Tek başına bir ulusal politika meselesi bile olmayabilir. Başıboş bankaların kapatılması tüm ekonomi üzerinde - ABD, başlıca ticaret ortakları ve ötesinde - bir etkisi olabilir. Diğer ülkeler ise bankalarını ABD'nin denetimi altında bulduklarında devreye giriyorlar.

2012 yılında, Standard Chartered ve HSBC cezai kovuşturma ile karşı karşıyaydı. O zamanlar İngiltere'nin maliye bakanı George Osborne, ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke ve Hazine Bakanı Timothy Geithner'a sert bir yanıtla, "istenmeyen sonuçları" olabileceğine dair "endişelerini" tartışmak için bir mektup yazdı. Bir "bulaşma" konusunda uyardı. Sonuç: Bir bankayı kapatırsanız tüm ekonomi zarar görebilir. Savcılar geri çekildi.

Eski federal özel ajan ve kara para aklama uzmanı Mazur, ABD makamlarının paranın dolaşmasına devam etmesine izin verilmesinin nedenlerinin bir "mozaiği" olduğunu söylüyor, ancak bunlardan biri, paranın çok fazla cepte yolunu bulması olabilir.

Mazur; "Zenginlik kötü olsa bile, binalar satın alınıyor. Banka hesaplarına para yatırılıyor. İnsanları zenginleştiriyor” dedi.

BuzzFeed News

Haber Ara