Dolar

32,3775

Euro

35,0510

Altın

2.326,39

Bist

9.080,93

Filistinlilerin yüzde 41’i, Hamas’ın lideri Heniye’yi cumhurbaşkanı olarak görmek istiyor

Son yapılan ankette, Filistin halkının yüzde 41’nin, Hamas’ın lideri Heniye’yi cumhurbaşkanı olarak görmek istediği ortaya çıktı. Ankete katılanların yüzde 50’si de, iki devletli bir çözüme karşı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-20 13:09:04

Filistinlilerin yüzde 41’i, Hamas’ın lideri Heniye’yi cumhurbaşkanı olarak görmek istiyor

 

İsrail işgali altındaki Filistin topraklarında yapılacak bir cumhurbaşkanlığı seçiminde, halkın yüzde 41'nin Hamas'ın adayına destek verecekleri ortaya çıktı. Ankete katılanların yüzde 50'si de İsrail ve Filistin arasında yapılacak “iki devletli bir çözüme” karşı çıktıkları görüldü.

SON YAPILAN ANKET

Son yapılan anketlerde, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Hamas başkanı İsmail Haniye arasında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi yarışmasında Hamas Lideri Heniye'nin yüzde 41, Abbas'ın ise yüzde 40 oranında oy aldığı görülüyor. Ankete katılanların yüzde 19'u ise kararsız olduğu tespit edildi.
Dün yayınlanan anket ile 2018'de yapılan anketler karşılaştırdığında, Heniye'nin oylarında bir miktar düşüş görüldü.
Aralık 2018'de yapılan bir ankette; ‘hangi adaya oy vereceksiniz?' sorusuna, Filistinlilerin yüzde 42'si Abbas'ı seçeceklerini, yüzde 49'u ise Haniye için oy kullanacaklarını, yüzde 9'u ise bilmediklerini söylemişti.

ANKET İSRAİL GAZETESİNDE

Hamas'a verilen oylardaki düşüşü değerlendiren İsrail gazetesi
The Times Of İsrail ise; Gazze Şeridi'nde, bölgeyi yöneten Hamas'a karşı düzenlenen ve yüksek hayat şartlarını protesto edilen gösterinin ardından gelmesini dikkat çekti. Gazete, protesto gösterilerini, Hamas'ın kıyı yerleşim bölgesi üzerindeki yönetimine bir meydan okuma olarak görüyor.

ANKETİ YAPAN ŞİRKET
ABBAS YANLISI ÇIKTI

Gazze yönetimden yapılan açıklamada ise, protesto gösterilerinden Batı Yaka'daki Mahmut Abbas yönetimini sorumlu tutmuştu.
Anketi yapan şirketin ise Abbas yanlısı Filistin Politika ve Anket Araştırma Merkezi (PCPSR) olduğu ortaya çıktı.
Mahmut Abbas'ın 2005'te seçildiğinden bu yana Filistin'de cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılmadı.
Filistinli yetkililer, şu anda cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılmasının, Batı Yaka ve Gazze'nin bir hükümetin altında olmamasının iki bölge arasındaki bölünmeyi daha da güçlendireceğini savununuyor.
Hamas, 2007'de Gazze'nin kontrolünü, El Fetih egemenliğine karşı silahlı bir halk ayaklanmasında ele geçirdi. Bölünmeyi sonlandırmayı amaçlayan tekrarlanan görüşmeler ise başarısız oldu.

FİLİSTİNLİLERİN YARISI
İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜME KARŞI

Anket, ayrıca Filistin'in İsrail'le iki devletli bir çözüme olan desteğini de inceledi.
Yapılan ankette, Filistinlilerin yüzde 48'nin iki devletli çözümü desteklediklerini, yüzde 50'sinin itiraz ettiklerini ve yüzde 2'sinin ise kararsız oldukları ortaya çıktı.
Aralık 2018'de ise PCPSR tarafından aynı soru sorulduğunda, Filistinlilerin yüzde 43'ü iki devletli çözümü desteklediklerini, yüzde 55'inin buna karşı olduklarını ve yüzde 2'sinin kararsız olduğunu söylemişti.
Mahmut Abbas yönetimi, iki devletli çözümü, İsrail ile barış anlaşması yapılmasını savunurken; Hamas ise tek taraflı barış anlaşmasına karşı çıkıyor. Hamas, İsrail'in 1947'den önce ele geçirdiği sınırlara geri çekilmesi halinde anlaşmaya, bir anlaşmaya yeşil ışık yakabileceğini savunuyor.

FİLİSTİN HALKI, ABBAS'IN ATADIĞI
BAŞBAKAN'DAN MEMNUN DEĞİLLER

Ankette ayrıca; Filistinlilerin, Mahmut Abbas tarafından Başbakanlığa getirilen Fetih yetkilisi Muhammed Iştiyye'nin yönetimi altında yapılacak seçimler konusunda bölünmüş oldukları da ortaya çıktı.
Ankete göre; Filistinlilerin yüzde 38'i Muhammed Iştiyye'nin Başbakanlığa atanmasından memnun olmadıkları, yüzde 22'sinin ise memnun olduğu görüldü.
Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, geçen barış görüşmelerine de katılan Muhammed Iştiyye'yi geçen hafta başlarında Başbakanlık görevine atayarak, yeni hükümeti kurma görevini vermişti.
Filistin yasalarına göre, Muhammed Iştiyye'nin hükümeti kurmak için en fazla beş haftası var.
Yine anketekatılanların yüzde 48'i, Muhammed Iştiyye'nin yeni hükümeti kurmasının, uzlaşma sağlayamayacağını ve Batı Yaka ile Gazze'yi birleştirmeyeceğini inandığını, yüzde 35'inin başaracağını, yüzde 18'inin ise kararsız olduğunu gösterdi.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara