Dolar

32,4734

Euro

34,9533

Altın

2.437,28

Bist

9.716,77

Filistinli tutsak için açlık grevi

Filistinli gazeteciler, İsrail'in elinde tutuklu bulunan ve 57 gündür açlık grevi yapan Filistinli gazeteci Kayk'a destek için açlık grevi başlattıkları bildirildi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-20 14:36:59

Filistinli tutsak için açlık grevi

Filistinli gazeteciler, İsrail'in elinde tutuklu bulunan ve 57 gündür açlık grevi yapan Filistinli gazeteci Kayk'a destek için açlık grevi başlattı.

Filistinli gazeteciler, İsrail'in "idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamalarını" protesto amacıyla 57 gündür açlık grevini sürdüren Filistinli gazeteci Muhammed el-Kayk'a destek için bir günlük açlık grevi başlattı.

Filistinli gazeteciler Sendikası'nın çağrısı üzerine bir araya gelen gazeteciler grev için Batı Şeria'nın El-Bira kentindeki sendika merkezinde toplandı.

Sendika Başkanı Abdunnasır En-Neccar burada yaptığı konuşmada,"Bugün buradan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı, hükümeti ve Filistin halkının diğer güçlerini, arkadaşımız Kayk'ın serbest bırakılmasını sağlamak üzere harekete geçmeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Arkadaşımız Kayk, medyayı veya siyasi bir partiyi temsil etmiyor, o Filistin halkını temsil ediyor. Biz kendisini kurtarmak için uluslararası toplum nezdinde harekete geçtik " diyen Neccar, İsrail, işlediği skandalları dünyaya duyurduğu için Filistin basınını hedef alıyor. Son Gazze saldırısında 17 gazeteci arkadaşımızı öldürdü, onlarca arkadaşımız ise geçen ekim ayından bu yana devam eden halk ayaklanması sırasında ihlallere uğradı. Birçok arkadaşımız yaralandı, radyolar kapatıldı" şeklinde konuştu.

Esir İşleri Yüksek Kurulu Başkanı İsa Karaki, dün, "56 gündür açlık grevi yapan Kayk'ın sağlık durumu hayati tehlike arz ediyor ve açlık grevinin bu döneminden sonra sağlık durumu oldukça tehlikeli bir aşamaya girdi" demişti.

İsrail askerleri tarafından 21 Kasım 2015'te Ramallah'taki evinde gözaltına alınan Kayk, İsrail'in idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamalarını protesto etmek için gözaltına alındıktan 4 gün sonra açlık grevine başlamıştı. İsrail makamları, aralık ayında Suudi Arabistan'ın El-Mecd televizyonunda görev yapan Kayk'ın "mesleği aracılığıyla şiddete teşvik etmek" suçlamasıyla yargılanmadan 6 ay tutuklu kalmasına karar vermişti. İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamayla İsrail istihbaratının gizli güvenlik bilgilerine dayanarak Filistinliler 1 ila 6 ay arasında alıkonulabiliyor. Tutuklunun, "İsrail güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Haber Ara