Dolar

32,3272

Euro

35,0896

Altın

2.298,91

Bist

9.053,67

Filistinli Profesör Al-Arian: Ümmet mefhumu anlaşılamadı!

Sabahattin Zaim Üniversitesi İslam ve Küresel Araştırmalar Merkezi yöneticisi Prof. Dr. Sami Al-Arian, 'Ümmet' kavramının anlaşılamadığını belirterek 'Ümmet kavramını tanımlamak için çalışmaya ihtiyacımızın olduğunu görüyorum' dedi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-09 15:18:07

Filistinli Profesör Al-Arian:  Ümmet mefhumu anlaşılamadı!

TIMETURK | ÖZNUR DURUKAN

Filistinli akademisyen ve Sabahattin Zaim Üniversitesi İslam ve Küresel Araştırmalar Merkezi yöneticisi Prof. Dr. Sami Al-Arian, "ümmet" mefhumunun henüz anlaşılamadığını belirterek “Osmanlı İmparatorluğu'nun kurduğu bu sistem anlaşılmaz değildi. Bu sisteme bugün tekrar baktığımızda ümmet kavramını tanımlamak için çalışmaya ihtiyacımızın olduğunu görüyorum” dedi.

“OSMANLI SİSTEMİ ANLAŞILMAZ DEĞİLDİ”

Sabahattin Zaim Üniversitesince Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezinde düzenlenen Uluslar arası İslam Dünyası Sempozyumu'nda TIMETURK'ün sorularını cevaplayan Al-Arian, “Müslüman Toplumların Modern Problemleri ve Yeni Bir Paradigma” başlıklı konuşmasında da “ümmet” kavramının üzerinde özellikle durduğunu belirterek “Ümmet kavramı açık bir şekilde anlaşılmış değil. İslam bizim dinimiz evet, ama ümmetin ne olduğu üzerine kafa yormak gerekiyor gerçekten. Aslında geçmişte Ümmet olarak bir grubu, topluluğu içeren tarihi bir modele sahiptik. Yüzyıllar önce bir İslam birliği vardı ve Ümmet kavramı politik bir anlama sahipti. Osmanlı İmparatorluğu'nun kurduğu bu sistem anlaşılmaz değildi. Bu sisteme bugün tekrar baktığımızda ümmet kavramını tanımlamak için çalışmaya ihtiyacımızın olduğunu görüyorum” diye konuştu.

“BATI, İSLAM'I TANIMAK İSTESE ARAŞTIRIR!”

Batılıların İslamofobik saiklerle İslam dünyasından ‘korktuğunu ve 'nefret' ettiğini belirten Al-Arian, “İkisi de doğru kelimedir. ‘Korku' da ‘nefret' de Batı'nın Doğu toplumlarına karşı tavırlarını tetikleyen temel ögeler. İkisi de birbirini destekleyen, tamamlayan şeyler ayrıca. Onlar, Müslümanlara karşı korkuya sahipler ve onlardan nefret ediyorlar. Peki neden korkuyorlar? Bazıları önemsemedikleri için İslam'ı ve İslam'ın tarihini tanımadıkları için İslamofobik durumun içindeler. Bazıları ise politik sebeplere sahipler. Fakat bu kesimler birbirini kolayca destekleyebilir. Ama bu gruplar Müslümanları gerçekten bilmek, tanımak isteseler bu konuda ilerlemeye de çalışırlar” şeklinde konuştu.

“FİLİSTİN'DE BAŞARI NOKTASINDA UMUTSUZUM”

Filistin'deki Ulusal Uzlaşı Hükümeti çalışmalarını da değerlendiren Al-Arian, el-Fetih ve Hamas arasındaki görüşmelerin başarıya ulaşması noktasındaki ümitsizliğini dile getirerek, şunları kaydetti:

Öncelikle açık bir şekilde bölgede parçalanmış Filistin varlığını yok sayamayız. Onların durumlarının devam edeceği hakkında da bilgimiz yok Ayrıca Hamas ve el-Fetih'in son tahlilde barışa ulaşacaklarından emin değilim. İlişkilerde uzlaşı yoluna gidilmesine, Filistin ve Filistin dışındaki büyük çoğunluğun iyimser bir pencereden bakmasına rağmen iki örgütün ne kadar beraber çalışacağı ve işbirliği içinde olacağı belirsiz. Başarılı olabilecekleri konusunda umutsuzum.

 

 

Haber Ara