Dolar

32,3796

Euro

35,0288

Altın

2.326,23

Bist

9.134,82

'Filistinli esirlerin önderine' yeniden müebbet

İsrail hapishanelerinde geçen aralıksız 33 yılın ardından serbest kalan, ancak 2014'te yeniden gözaltına alınıp kısa süre önce müebbet hapis cezasına çarptırılan Bergusi'nin ailesi 'mücadeleye devam' mesajı verdi- Bergusi'in eşi İman Nafi:'İsrail, Filistin halkından ve serbest kalan eski tutuklulardan intikam almak istiyor. Eşimin tutuklanması tamamen keyfi bir durum''Ne yaparlarsa yapsınl

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-10 15:51:19

'Filistinli esirlerin önderine' yeniden müebbet
KAYS EBU SEMRA - İsrail, hayatının yarıdan fazlasını hapishanede geçiren "Filistinli esirlerin önderi" lakaplı Nail el-Bergusi'yi bir kez daha müebbet hapis cezasına çarptırırken, bu kararın kendilerini yıldıramayacağını belirten ailesi, Bergusi'nin yeniden özgürlüğe kavuşacağı inancını koruyor.

Henüz 19 yaşındayken 1978'de girdiği cezaevinden 2011'de İsrail ile Hamas arasında varılan esir takası anlaşması sonucu çıkan ve sadece 31 aylık özgürlüğün ardından Haziran 2014'te "3 Yahudi yerleşimcinin kaçırılması ve öldürülmesi" olayına tepki olarak yeniden gözaltına alınan Bergusi, İsrail hapishanelerinde en uzun süre kalan kişi olması dolayısıyla "Filistinli esirlerin önderi" olarak adlandırılıyor.

Bergusi'nin eşi ve kızkardeşi, geçen tutukluluk yıllarını ve İsrail mahkemesinin verdiği yeniden müebbet hapis kararını AA muhabirine değerlendirdi.

- "Hayalimiz sakin bir hayat ve küçük bir aile idi"

Bergusi'nin eşi İman Nafi, "Serbest bırakılmasının üzerinden çok kısa bir süre geçmişti ki eşim tekrar tutuklandı. Onunla sadece 31 ay geçirebildik." dedi.

Kendisi de 10 yıl İsrail hapishanesinde kalan Nafi, "Kendimize bir ev yapmıştık, önüne de küçük bir bahçe. Hayalimiz sakin bir hayat ve küçük bir aile idi. Ancak işgal güçleri buna izin vermedi. İsrail, Bergusi'yi yeniden tutuklayarak bütün her şeyi yerle bir etti." diye konuştu.

Bergusi'nin serbest kaldığı 31 ay süresince seyahat özgürlüğünün kısıtlı olduğunu kaydeden Filistinli kadın, oysa eşinin "yarım kalan üniversite öğrenimini tamamlama ve Filistin'in diğer kentlerine gitme" gibi hayalleri olduğunu anlattı.

- "İsrail intikam almak istiyor"

Eşinin o zamanlarda Filistin ulusal uzlaşı hükümetinde "Esirler Bakanı" için düşünülen isimlerden biri olduğuna işaret eden Nafi, İsrail'in Bergusi'yi Ramallah Birzeit Üniversitesi'ndeki siyasi olaylara karışmakla suçladığını ve serbest kaldıktan sonra yasalara uymadığı iddiasıyla yeniden tutukladığını söyledi.

Bergusi'nin kesinlikle serbest kalma şartlarını ihlal etmediğini, iki haftada bir İsrail istihbaratı ile görüştüğünü ve hiçbir siyasi faaliyete katılmadığını dile getiren Nafi, İsrail makamlarının "Batı Şeria'dan uzaklaşma" teklifini ise eşinin reddettiğini belirtti.

Nafi, İsrail mahkemesinin kararının kendilerini yıldıramayacağını ve mücadeleye devam edeceklerini vurgulayarak şunları kaydetti:

"İsrail, Filistin halkından ve serbest kalan eski tutuklulardan intikam almak istiyor. Eşimin tutuklanması tamamen keyfi bir durum. Bu şekilde, gerçekleşecek herhangi bir yeni esir takasında tutuklulara 'Filistin'den uzaklaşmayı seçmeleri' yönünde bir mesaj veriliyor. Ancak ne yaparlarsa yapsınlar işgal güçleri azmimizi yok edemeyecek. Tüm bu olanlar vatanımıza ve özgürlüğümüze olan bağlılığımızı artıracak."

Kassam Tugaylarının Sözcüsü Ebu Ubeyde'nin yaptığı "İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklular kurtarılacak; bu sadece zaman meselesi." şeklindeki açıklamayı hatırlatan Nafi, Gazze'deki Filistin direnişine güvenin tam olduğunu vurgulayarak, "Bergusi yakında serbest kalacak. Ebu Ubeyde böyle söyledi. Ve biz biliyoruz ki o bir şey dedi mi yapar. Sadece bunun en erken vakitte olmasını temenni ediyoruz." diye konuştu.

- Bergusi'nin "Filistinli tutukluları anlatan müze" hayali

Bergusi'nin yıllar süren tutukluluk yılları süresince oluşturduğu koleksiyonu gösteren İman Nafi, "O ileri görüşlü birisiydi. Filistinli tutukluların hayat hikayelerini anlatan küçük bir müze oluşturmak istiyordu." dedi.

Filistinli kadın, söz konusu koleksiyonda Hamas'ın kurucusu Şeyh Ahmed Yasin'e ait bir gömlek, yatak ve birtakım şahsi eşyaların yanı sıra diğer tutuklulara ait parçalar ile bazı çizim ve fotoğraflar olduğunu anlattı.

- "Ayrı kaldığımız 33 yılın ardından onunla geçen 31 ay tıpkı bir rüya gibiydi"

Bergusi'nin kız kardeşi Hannan da 33 yıl süren ayrılığın ardından ağabeyi ile geçen 31 ay için "rüya gibiydi" nitelemesi yaptı.

Boynunda Hamas atkısı bulunan Hannan Bergusi şunları söyledi:

"O tutuklandığında ben daha çocuktum. Şimdi büyüdüm, evlendim, hatta torunlarım oldu. Ayrı kaldığımız 33 yılın ardından onunla geçen 31 ay bir rüya gibiydi"

Bergusi'nin yeniden tutuklanmasını anlatırken öfkesine hakim olamayan Hannan, "İsrail mahkemesinde hakimin yüzüne karşı 'Siz zalimsiniz. Ebu Ubeyde'nin bize söz verdiği gibi kardeşim kurtulacak' diye bağırdım." dedi.

Ağabeyinin hiçbir zaman umudunu kaybetmediğini vurgulayan Hannan, "Ağabeyim bana bir ay sonra çıkacağını söyledi. Tıpkı küçüklüğümden beri bana söylediği gibi. Onun zaman kavramı gerçekten çok farklı." diye konuştu.

- "İsrail hapishanelerinde en uzun süre kalan siyasi tutuklu"

İsrail hapishanelerinde en uzun süre kalan siyasi tutuklu olarak kayıtlara geçen Nail el-Bergusi, ilk olarak 1978 yılında 19 yaşındayken tutuklanmıştı.

Hamas hareketi ile İsrail arasında varılan "esir takası" anlaşması kapsamında 2011'de serbest bırakılan Bergusi, sonrasında geçici sürelerle birçok kez gözaltına alınmıştı. Son olarak 20 Haziran 2014'te gözaltına alınan Bergusi, tutuklanarak yeniden cezaevine gönderilmişti.

İsrail'in Batı Şeria'daki Ofer Askeri Mahkemesi, 22 Şubat 2017'de Bergusi hakkında müebbet ve 18 yıl hapis cezası kararı vermişti.




VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara