Dolar

32,3197

Euro

35,1092

Altın

2.297,51

Bist

9.040,46

Filistinli cinayeti İsrail kabinesini karıştırdı

El Halil'de bir işgal askerinin yaralı haldeki Filistinliyi başından vurarak katletmesi İsrail kabinesinde büyük tartışmalara neden oldu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-28 16:55:25

Filistinli cinayeti İsrail kabinesini karıştırdı

Filistin'in işgal altındaki El Halil şehrinde bir İsrail işgal askerinin, vurularak etkisiz hale getirildikten sonra yerde kendinden geçmiş halde yaralı olarak yatan bir Filistinli genci onlarca kişinin gözleri önünde başından vurarak infaz etmesi İsrail'de de tartışmalara neden oldu. İsrail kabinesinde ve meclisinde konuyla ilgili sert tartışmalar yaşandı.

Dünya Bülteni'nin haberine göre; İsrail işgal ordusu, El Halil'de gerçekleşen olayla ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında askerin silahını ateşlemeden önce Filistinli genç için "ölmesi gerekiyor" dediğini açıkladı.

Evimiz İsrail Partisi lideri Avigdor Liberman'ın tutuklu askeri ziyaret isteği Savunma Bakanlığı tarafından reddedildi. Liberman, medyanın tutuklu askeri linç etmeye çalıştığını ileri sürdü.

Eğitim Bakanı ve aynı zamanda Yahudi Evimiz Partisi lideri Naftali Bennett de "Askerin cinayetle yargılanmaması gerektiğini" belirtti. Bennett'in Facebook hesabında yer alan mesaj şöyle;

"Bu asker bir katil değil, aklımızı mı kaçırdık? Bir savaşın içindeyiz. Belki bir hata yaptı, belki yapmadı. Önemli değil. Medya ve politikacılar onu linç etmeye çalışıyor."

Dün yapılan kabine toplantısı da olaylı geçti. Toplantı gündeminde olmamasına rağmen el Halil'de yaşanan olayı gündeme getiren Bennett, Başbakan Netanyahu'ya yönelik orduyu korumadığı yönünde eleştirilerde bulundu. Netanyahu ise "Bana vaaz verme, ben savaşta senden daha çok askeri komuta ettim" dedi.

Kamu Güvenliği Bakanı Gilad Erden de Bennett'e sert çıkarak "Neden biz ordunun yanında değilmişiz gibi davranıyorsun?" ifadesini kullandı. Erden ayrıca "Eğer cinayet suçlaması size doğru gelmiyorsa kendi partinizden olan Adalet Bakanı Ayaled Shaket ile görüşün. Görüşemiyorsanız ben sizi buluşturabilirim" dedi.

Tartışmaya İçişleri Bakanı Arye Dery de katıldı. Dery "Filistin ile bir savaş içindeyiz. Yüzlerce Filistinlinin katili olduğumuz düşüncesindeler. Dolayısıyla bunun gibi tartışmalar yalnızca onlara yarar sağlar. Olay tüm yönleriyle araştırılmalı." dedi.

GÖRÜNTÜLERİ KAYDEDEN KİŞİ TEHDİT EDİLİYOR

Öte yandan yaralı halde vurulan Filistinlinin herhangi bir patlayıcı veya bombalı yelek taşımadığı belirtildi. Bu tarz iddiaların işgal ordusuna Filistinlilere ateş açmayı daha da kolaylaştıracak yeni talimatlar dikte ettirmeye çalışmak için ortaya atıldığı ifade ediliyor.

El-Halil kenti Tel Er-Ramide Mahallesi sakinlerinden hukukçu İmad Ebu Şemsiyye'nin bir gencin işgal askerince başına ateş edilerek şehit edilmesinin görüntülerini kaydettiği için hayatının tehlikede olduğu ifade edildi.

Hukukçu İmad Ebu Şemsiyye, işgal askerlerinin bıçaklama eylemi girişiminde bulunduğu gerekçesiyle ateş edip yaraladıkları Eş-Şerif'i altı dakika sonra başına ateş ederek katltmelerinin görüntülerini kaydetti.

Görüntülerde yaralı genç yerde yaralı halde kıvranırken işgal askerinin yanına giderek yakın mesafeden başına ateş ettiği ve Eş-Şerif'i şehit ettiği görülüyor.

Quds Press Haber Ajansı'na konuşan Ebu Şemsiyye, Yahudi yerleşimcilerin önceki akşam evine iki kez saldırdıklarını, ölümle tehdit edildiğini ve yerleşimcilerin evin çatısına çıkarak eve girmeye çalıştıklarını söyledi.

İnsan Hakları Savunucuları Platformu üyesi aktivist Ebu Şemsiyye, B'Tselem örgütü ile insan hakları örgütlerinin İsrail'deki radikallerinden görüntüleri kaydeden kişiye yönelik ölüm tehditleri geldiğini bildirdiklerini ifade etti.

Haber Ara