Dolar

32,5702

Euro

34,9795

Altın

2.423,87

Bist

9.722,09

Filistinli analistler: Kesin bir kopuş

Gazze'deki İslam Üniversitesi Öğretim Üyesi Bessus, İran'la Hamas arasında hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını söyledi.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-21 16:15:25

Filistinli analistler: Kesin bir kopuş

Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal'in yıllar sonra Suudi Arabistan'a gerçekleştirdiği ziyaretin "hareket ile İran arasındaki ilişkilerin kopmasına yol açmayacağı" belirtiliyor.

Filistinli analistler, Meşal'in Suudi Arabistan ziyaretiyle Hamas ve İran ilişkileri gerginleşse de "kesin bir kopuş" olmayacağı görüşünü paylaşıyor. 

Gazze'de yayımlanan El-Eyyam gazetesinin yazarlarından Talal Avkel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tahran'ın Hamas ile ilişkilerini koparmayacağını savunarak, "İran, Suudi eksenine kaydıktan sonra önümüzdeki dönemde Hamas'a müsamaha göstermeyecek ancak ilişkiler gerilmesine rağmen onunla iletişimde kalmaya çalışacak" dedi. 

Hamas'ın, siyasi ve ideolojik olarak birbirinden tamamen farklı iki kutupla dengeli ve iyi ilişkiler kuramayacağını kaydeden Avkel, hareketin Riyad ve Tahran'ı bir araya getiremeceğini ifade etti.

Avkel, Suudi Arabistan'ın, Gazze'deki insani krizi hafifletebileceğini ve Mısır-Hamas ilişkilerini düzeltebileceğini vurgulayarak şunları kaydetti:

 "Suudi Arabistan Gazze'deki insani krizi hafifletebilir. Mısır ve Hamas arasındaki ilişkinin düzelmesini de sağlayabilir. Ancak Hamas'ın Riyad'a yönelmesi, gelecekte mali destekten yoksun olacağı için direnişe zarar verecektir."

"Tahran- Hamas ilişkisi sınırlı olacak"
İslam Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Hani el-Bessus da Hamas ve Tahran arasındaki ilişkinin süreceğini ancak bu ilişkinin "gizli, dar ve çok sınırlı" şekilde seyredeceğini düşündüğünü söyledi.

Haber Ara