Dolar

32,4769

Euro

34,9075

Altın

2.432,09

Bist

9.790,05

Filistin lideri Abbas, ABD ve İsrail ile tüm ilişkileri kesti

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ABD Başkanı Donald Trump'ın açıkladığı 'Yüzyılın Anlaşması' planından sonra İsrail ile tüm ilişkileri kesme kararı aldı. Abbas ayrıca ABD ile de güvenlik dahil tüm ilişkileri dondurduğunu açıkladı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-01 15:52:31

Filistin lideri Abbas, ABD ve İsrail ile tüm ilişkileri kesti

Bugün, Mısır'ın başkenti Kahire, ABD Başkanı Donald Trump tarafından açıklanan "Yüzyıl Anlaşması"nı tartışmak üzere Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın katıldığı Arap Dışişleri Bakanlarının acil toplantısına ev sahipliği yaptı. 

Toplantıda konuşan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ABD Başkanı Donald Trump'ın açıkladığı 'Yüzyılın Anlaşması' planından sonra İsrail ile tüm ilişkileri kesme kararı aldı. Abbas ayrıca ABD ile de güvenlik dahil tüm ilişkileri dondurduğunu açıkladı.

Filistin Devlet Başkanı Abbas "Trump'ın Yüzyılın Anlaşması planını reddediyorum. Tarihe Kudüs'ü satan veya vazgeçen biri olarak geçmeyeceğim. ABD artık Filistin için dost bir ülke değil. Trump'la görüşmeyi de reddettim" dedi.

"Bizden, Arapları ve Hıristiyanları içeren devletin Yahudiliğini tanımamızı istediler" diyen Abbas, "Kral Selman bana Suudi Arabistan'ın her zaman Filistinlilerle birlikte olduğunu söyledi. ABD yönetimine, barış planını reddettiğimiz bir mesaj gönderdik. Arap girişimine ve Güvenlik Konseyi kararlarına dayanarak hâlaâ barışa inanıyoruz" dedi.

Abbas, Kudüs'ü İsrail'in başkenti yapan çözümü reddettiğini belirtti.

Filistin Devlet Başkanı Abbas ayrıca, "ABD artık Filistin için dost bir ülke değil. Trump'la görüşmeyi de reddettim" dedi.

GAYT: ABD'NİN TEKLİFİ PLAN DEĞİL, TESLİM OLMA ÇAĞRISI

Öte yandan Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt dün Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile gerçekleştirdiği görüşmede, Arap ulusu ve Filistin halkının ABD Başkanı Trump'ın 'Yüzyılın Anlaşması' adını verdiği Ortadoğu Barış Planı'na yanıt vermeyi başaracağını vurguladı.

Ebu Gayt, Abbas ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, ABD'nin teklifinin bir plan değil, teslim olma çağrısı olduğuna işaret etti. Arap Birliği Genel Sekreteri açıklamasında şunları söyledi:

“Filistin halkının teslim olamayacağına inanıyorum. Arap ulusumuz, dayanabilecek ve direnebilecek canlı bir ulustur. Bu teklifi reddedecektir. Çünkü bu plan, Filistinlilerin tarihsel taleplerine asgari oranda dahi cevap vermiyor. Arap Barış İnisiyatifi geri çekilmedi ve 2002'den bu yana halen masada duruyor. Araplar barışçıydı. Barışın ve Filistinlilerin meşru haklarının elde edilmesi gerekliliğini ve başkenti Kudüs olan bağımsız bir devlet kurma hakkını talep ediyoruz.”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, Filistin-İsrail meselesine "çözüm bulmak" iddiasıyla hazırladığı "Yüzyılın Anlaşmasını" geçtiğimiz günlerde açıklamıştı Trump, açıklamasında Kudüs'ün İsrail'in 'bölünmez' başkenti olmaya devam edeceğini söyledi. Amerikalı lider, Filistin'in devlet olarak tanınmasının ise ancak terörden tamamen vazgeçildiğinde mümkün olacağını ifade etti.

80 sayfalık anlaşma İsrail hükümeti tarafından memnuniyetler karşılanırken, Filistinli yetkililerin tepkisini çekti.
Trump'ın, İsrail-Filistin sorununa çözüm olarak sunduğu "barış planı"na birçok ülkeden tepki yağdı.

Haber Ara