Dolar

32,3668

Euro

35,0280

Altın

2.325,52

Bist

9.123,64

Filistin, İsrail'i UCM'ye şikayet etti

Filistin, İsrail'i UCM'ye şikayet etti

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-25 19:10:27

Filistin, İsrail'i UCM'ye şikayet etti
Filistin yönetimi İsrail hakkında hazırladığı şikayet dosyasını Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) verdi.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, İsrail'in Filistin'de gerçekleştirdiği hak ihlallerini içeren suç dosyasını mahkemenin Lahey'deki merkezinde UCM Başsavcısı Fatou Bensouda'ya teslim etti.

Riyad el-Maliki, başsavcıya verdikleri dosyada, İsrail hapishanelerindeki Filistinliler, Yahudi yerleşim yerleri ve Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılara ilişkin ihlaller ve belgelerin bulunduğunu söyledi.

Hazırladıkları dosyanın mahkeme tarafından teslim alındığını kaydeden El-Maliki, İsrail'in uluslararası alanda yargılanmasını istediklerini ifade etti.

Filistin'in uluslararası mekanizmaların güvenirlikleri açısından test niteliğinde olduğunu ve bu testin başarısızlığının dünya tarafından kabul edilemeyeceğini kaydeden El-Maliki, intikam değil adalet arayışında olduklarını dile getirdi.

Başsavcıya yargı sürecine ilişkin soru sormadıklarını anlatan El-Maliki, iki taraf ekiplerinin bu kapsamda sürekli iletişim halinde olacağını söyledi.

UCM ile her zaman pozitif çalışmaya açık olduklarına da vurgu yapan El-Maliki, dosyada mahkemenin ilk etapta kendilerinden istedikleri bilgilere yer verdiklerini aktardı.

- Filistin UCM'ye 1 Nisan'da resmen üye oldu

Birleşmiş Milletler'de (BM) 2012'de "üye olmayan gözlemci devlet" statüsü kazandıktan sonra mahkemeye taraf olma hakkı elde eden Filistin, 1 Nisan 2015'te UCM'ye resmen üye olmuştu.

UCM, Filistin'in resmi üyeliğinden önce 16 Ocak 2015'te İsrail tarafından işlenen savaş suçlarıyla ilgili ön soruşturma açılmasını kararlaştırmıştı.

Başsavcı Fatou Bensouda, söz konusu ön soruşturmanın, Filistin'in 2 Ocak'ta mahkemenin kuruluşuna kaynaklık eden Roma Anlaşması'nı imzalaması ve 1 Ocak'ta ise UCM'ye verdiği Filistin topraklarında işlenen suçlarla ilgili mahkemenin otoritesini 13 Haziran 2014 itibarıyla kabul ettiğine dair beyanı üzerine açıldığını açıklamıştı.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara