Dolar

32,3851

Euro

35,1732

Altın

2.325,14

Bist

9.079,97

Filistin'deki yerel seçimlerin önündeki engel: siyasi bölünmüşlük

AA muhabirleri Meryem Kasım ve Nour Mahd Ali Abu Aisha'nın konu ile iligli haberi:

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-06 09:51:10

Filistin'deki yerel seçimlerin önündeki engel: siyasi bölünmüşlük

TİMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

Filistin Yüksek Mahkemesinin, yerel seçimlerin Gazze Şeridi'nde değil, sadece Batı Şeria'da yapılmasına yönelik kararının ardından Bakanlar Kurulunun seçimlerin ertelendiğini duyurması, Filistin'deki siyasi bölünmüşlük tartışmalarını gündeme getirdi.

FETİH ve HAMAS'IN ANLAŞMA İHTİMALİ

Filistinli siyasi analistler yerel seçimlerin başarısının, yıllardır devam eden fiili bölünmüşlüğe son verilmesi konusunda Fetih ve Hamas hareketleri arasında anlaşma sağlanması ile doğrudan irtibatlı olduğu dile getirildi.

MAHKEME KARARI "BÖLÜNMÜŞLÜĞÜ DERİNLEŞTİRİYOR"

Gazze'deki El-Ezher Üniversitesi'nde görevli Siyaset Bilimi Profesörü Muhaymer Ebu Sa'de, "Fetih ve Hamas hareketleri, mevcut bölünmüşlüğe son verecek yeni bir milli anlayış üzerinde uzlaşmadıkça yerel seçimler başarılı olmayacak" dedi. Mahkemenin Gazze'yi dışarıda bırakan son kararının Filistin'deki mevcut bölünmüşlüğü daha da derinleştireceği uyarısında bulunan Ebu Sa'de, "Filistin hükümeti seçimlerin ertelenmesi yönündeki kararıyla ülkedeki siyasi durumu kurtardı" diye konuştu. Ebu Sa'de ayrıca, "seçimlerin sadece Batı Şeria'da yapılması" şeklindeki mahkeme kararının uygulanması halinde Filistin'deki siyasi durumun yeni labirentlerin içine girebileceğini ifade etti.

BÖLÜNMÜŞLÜK DEVAM ETTİĞİ SÜRECE YEREL SEÇİM YAPILAMAZ

Filistinli siyasi analist ve gazeteci-yazar Teysir Muhaysen, ülkede yerel seçimlerin yapılmayacağı öngörüsünde bulundu. "Bölünmüşlük devam ettiği sürece seçimlerin yapılma veya demokratikleşmede herhangi bir başarı sağlama ihtimali yok" diyen Muhaysen, hükümetin seçimleri erteleme kararını ise "çok yönlü ve kapsamlı" olarak değerlendirdi. Muhaysen, "Filistin yönetimi oldukça zor bir durumdaydı. Eğer mahkemenin kararını kabul etmiş olsaydı durum daha da kötüleşecekti. Ancak hükümet, seçimleri erteleyerek halkın mahkeme kararına olan kızgınlığını biraz olsun hafifletmiş oldu" dedi.

Mahkemenin aldığı kararı "Filistinli grupların üzerinde uzlaştığı siyasi nezaket ve ahlaktan vazgeçme" olarak nitelendiren Muhaysen, Yüksek Mahkeme'nin "siyasi ve sorumsuz" davrandığını öne sürdü. Muhaysen ayrıca Yüksek Mahkeme'nin bu şekilde bir karar alma yetkisinin bulunmadığını, asıl yetkinin ilk derece mahkemesinin olduğunu belirtti ve "Yüksek Mahkeme burada yetkisini aşmış, ilk derece mahkemesinin yetkilerini gasp etmiştir" şeklinde konuştu.

YENİ DÜZENLEMELER İÇİN BİR "FIRSAT" VAR

Filistinli siyasi analist Cihad Harb ise yerel seçimlerin ertelenmesini, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde seçimlerin yapılabilmesine imkan tanıyacak yeni düzenlemelerin yapılabilmesi için "fırsat" olduğunu söyledi. "Hükümetin yapması gereken, seçimleri bölmemek ve güvenli şekilde yapılması için gereken ortamı sağlamak" diyen Harb, önümüzdeki dört aylık süre içinde gereken çalışmaların yapılmasının son derece önemli olduğunu kaydetti. Harb, Yüksek Mahkeme'nin kararına gerekçe olan nedenlerin ortadan kaldırılması için hükümetin Yüksek Yargı Konseyi ile işbirliği halinde çalışması gerektiğinin altını çizdi. Söz konusu çalışmaların dört ay gibi kısa bir sürede tamamlanıp tamamlanamayacağına ilişkin ise Harb, "Eğer gereken siyasi irade ortaya konulursa hükümet bu gereklilikleri yerine getirebilecektir" dedi.  

NE OLMUŞTU?

Ramallah'taki Filistin Yüksek Mahkemesi 3 Ekim'de, "Gazze Şeridi'nde yerel seçim yapılmaması" yönünde karar verdiğini duyurmuştu. Mahkeme Heyeti Başkanı Hişam el-Hatu tarafından okunan kararda, "Mahkeme, Bakanlar Kurulunun yerel seçimin Gazze Şeridi hariç, ülke genelinde yapılması kararının uygulanmasını kabul etti" denilmişti. Gazze Şeridi'ndeki hakimlerin yasa dışı şekilde atanması ve bunların seçime katılacak listeler konusunda karar verme yetkisine sahip olmaması nedeniyle bu bölgede yerel seçime gidilmesinin imkansız olduğu kaydedilmişti. Filistin Yüksek Mahkemesi'nin 3 Ekim'de açıkladığı "yerel seçimlerin Gazze Şeridi'nde değil, sadece Batı Şeria'da yapılması yönündeki" kararının ardından dün Ramallah'ta toplanan Filistin Bakanlar Kurulu, söz konusu seçimlerin "4 ay ertelenmesine ve tüm Filistin topraklarında gerçekleştirilmesine" karar vermişti. Mahkeme daha önce verdiği kararda, Batı Şeria ve Gazze'de 8 Ekim'de yapılması planlanan yerel seçimin açılan dava nedeniyle durdurulduğunu bildirmişti.

 

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara