Dolar

32,5554

Euro

34,8730

Altın

2.423,28

Bist

9.722,09

Filistin'de 'uzlaşı' için adım atılıyor: Bakanlar Kurulu ilk kez Gazze'de

Filistin’in Gazze bölümünü 2007’den beri yöneten Hamas, dün Gazze’deki yetkilerini Ulusal Uzlaşı Hükümeti’ne teslim etmeye başladı. Filistin Başbakanı Rami Hamdallah da dün yetkileri almak üzere Gazze’ye gitti.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-03 10:21:02

Filistin'de 'uzlaşı' için adım atılıyor: Bakanlar Kurulu ilk kez Gazze'de

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Hamas'ın yöneitmi feshetmesi ve görevlerini Fetih yönetimine devretmeye hazır olduğunu açıklaması ile hız kazanan 'uzlaşı' için bugün ilk somut adım Gazze'de atılıyor. Hamas'ın dün Gazze'deki yetkilerini Ulusal Uzlaşı Hükümeti'ne teslim etmeye başlaması 

Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Hanun Sınır Kapısı'nda düzenlediği basın toplantısında Hamdallah, “Devlet kurmaya giden tek yok birlikten geçer. Gazze'ye geliş amacımız uzlaşmayı derinleştirmek ve ayrılığı bitirmek” dedi.

GAZZE'DEKİ ÖNCELİĞİMİZ HALKIN SIKINTILARI

Hamas'ın Gazze'deki İdari Komite'yi feshetme kararının, üzerine inşa edecekleri önemli bir adım olduğunu dile getiren Hamdallah, hükümetin Gazze'deki önceliğinin halkın sıkıntılarını azaltmak olduğunu vurguladı. Hükümetin sahada değişiklik yapmak için adımlar atarak bir dizi uygulamalarda bulunacağını kaydeden Hamdallah, “Gazze'deki durum dayanılmaz. Bölünmüşlüğün devam etmesi de tahammül edilemez. Herkes sorumluluklarını yerine getirmeli” ifadelerini kullandı. Hamdallah daha sonra Hamas liderlerinden İsmail Haniye ile bir araya geldi. Bakanlar Kurulu'nun da bugün Gazze'de toplanması bekleniyor.

(Filistin Başbakanı Rami Hamdallah, Bakanlar kurulu öncesi)

20171003_2_26066216_26430435_Web

MUHAMMED DAHLAN AYRINTISI

Uzlaşmaya varılmasında El Fetih'ten ihraç edilen Filistinli siyasetçi Muhammed Dahlan rol oynadı.

KAN PARASI TOPLATILDI

Körfez ve Mısır'la yakın ilişkileri olduğu bilinen Dahlan, 2007'de Fetih ile Hamas arasında çıkan ve Batı Şeria ile Gazze'nin ayrılmasına yol açan silahlı çatışmalarda ölenler için kan parası toplanmasını organize etti. Ölenlerin ailelerine Mısır-Birleşik Arap Emirlikleri ortaklığındaki bir vakıf tarafından ölen kişi başına 50 bin dolar (yaklaşık 180 bin TL) ödenecek. 20 aile de kan davası gütmekten vazgeçecek.

Haber Ara