Dolar

32,3860

Euro

35,0550

Altın

2.325,22

Bist

9.114,79

Filistin'de 'darbe' planları!

İddiaya göre BAE, Mısır ve Ürdün yönetimleri Filistin'de bir darbe planı hazırlıyor...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-27 16:08:38

Filistin'de 'darbe' planları!

Sol Haber, bugünkü yayınları arasında Middle East Eye'i (MEE) kaynak göstererek Filistin ile ilgili bir iddiaya yer verdi.

DARBE YAPILACAK

David Hearst imzalı haberde
 Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır ve Ürdün'ün Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a bir darbe girişiminde bulunulacağı iddia edildi. Abbas'ın yerine ise Muhammed Dahlan'ın geçirileceği yazıldı.

İSRAİL İLE GÖRÜŞÜLDÜ

Haberde BAE'nin bu müdahale için İsrail ile gizli görüşmeler yaptığı da belirtildi. Plana göre yapılacaklar şu şekilde sıralandı:

-Gelecek seçimiler için El Fetih'te birlik sağlamak ve onu güçlendirmek

-Hamas'ı birbiriyle rekabet eden hiziplere bölerek zayıflatmak

-Arap ülkelerinin desteği ile İsrail'le barış sürecini tamamlamak

-Filistin kurumlarının -yani Filistin Yönetimi, Filistin Kurtuluş Örgütü başkanlığı ve El Fetih liderliği- kontrolünü ele geçirmek

-Dahlan'ın Fetih ve Filistin Yönetimi tahtına oturmasını düzenlemek

MİMARLARDAN BİRİ: ABU DABİ VELİAHTI

Planın başlıca mimarlarından birisi olarak, Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid gösteriliyor. İddiaya göre Zayid, Abbas konusundaki ihtilaflarının Ürdün-BAE ilişkilerini zedelediğini Amman'a iletti.

BAE'NİN ÜRDÜN'E KARŞI TAVIR ALMASININ SEBEBİ

BAE'nin bir noktada Abbas'ın tutuklanmasını ve Ürdün'e girişinin yasaklanmasını talep ettiği söyleniyor. İddiaya göre BAE'nin Ürdün'e karşı tavır almasının sebebi de Amman'ın Abbas'la olan ilişkileri. Üç ülkenin BAE tarafından başlatılan süreci sürdürebilmesi için öncelikle El Fetih'teki bölünmüşlüğün giderilmesi gerektiği düşünülüyor. Ürdün'ün, Abbas ile Dahlan'ı yeniden bir araya getirerek, "Fetih'i güçlendirmek" görüntüsü altında Abbas'ı devirecek hamle için yolu temizleme rolü üstlendiği iddia ediliyor. Dahlan'ın Filistin Yönetimi liderliği için eski Dışişleri Bakanı Nasır el-Kudva'yı önerdiği, İsrail'inse Ahmed Kurei'yi istediği söyleniyor.

HAMAS'I BÖLME PLANI

Hamas'ı zayıflatma / bölme planı ise, Dahlan'a göre iki şekilde yapılabilir: Birincisi, Hamas'ı "Gazze'deki iç Hamas" ve ve "Müslüman Kardeşler'e bağlı dış Hamas" olarak bölmek. İkincisi ise, "yumuşak güç" kullanarak, örneğin Sina Yarımadası'na BAE tarafından inşa edilecek bir su arıtma tesisi aracılığıyla, Mısır ve müttefiklerinin üzerindeki Gazze'yi finanse etme baskısını azaltmak.

BAE'nin Hamas ve Gazze konusunda Tony Blair ile BM Temsilcisi Nicolai Mladinov'a çeşitli "görevler verdiği", Emirlik'in yakın zamanda Tunus'taki İslamcı Ennahda Partisi lideri Reşid Gannuşi ile de görüşmeyi planladığı söyleniyor. Muhammed Dahlan, FKÖ ve Fetih içerisinde, İsrail istihbaratı ile ilişkili ve yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle istenmeyen adam ilan edilmişti. Ürdün, Dahlan'ın halk nezdindeki imajının kötü olduğuna dikkat çekiyor. Dahlan'ın ABD ve Körfez ülkeleri ile de yakın teması bulunuyor.

Ancak plan sahiplerinin Dahlan'a ABD seçimleri geçene kadar beklemesini söylediği iddia ediliyor.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara