Dolar

32,5170

Euro

34,7952

Altın

2.427,66

Bist

9.710,63

Filistin Başbakanı Hamdallah:

Filistin Başbakanı Hamdallah:

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-15 18:27:33

Filistin Başbakanı Hamdallah:
Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah, uzlaşı hükümeti kurulduğundan beri Hamas'ın tayin ettiği bakan vekilleri aracılığıyla Gazze'yi yönettiğini ve hükümetin Gazze'ye yönelik sorumluluklarına bağlı olduğunu belirtti.

Ramallah'taki ofisinde basın toplantısı düzenleyen Hamdallah, uzlaşı hükümetinin çalışma yapma imkanı bulamamasına rağmen Gazze Şeridi'nde büyük başarılar elde ettiğini söyledi.

Hamdallah, "Hamas, tayin ettiği bakan vekilleri aracılığıyla Gazze Şeridi'ni yönetiyor. Tüm bunlara rağmen Filistin kurumlarının entegre edilmesi ve 2007'de Hamas'ın atadığı kamu çalışanları konusuna adil çözüm bulunmasını öngören planıma sadığım" dedi.

Hamas'ın son ziyaretlerinde bakanların çalışmasını engelleyerek söz konusu planını devre dışı bıraktığını savunan Hamdallah, planının Hamas hükümeti öncesinde görev yapan kamu çalışanlarının tespit edilmesini, bu kişilerin 16 gün içinde görevlerine başlamalarını ve çalışan açığının da 2007'den sonra Hamas'ın atadığı kişilerle giderilmesini öngördüğünü belirtti. Hamdallah, bundan sonra hiçbir sivil kamu çalışanının haksızlığa uğramayacağını kaydetti.

Hamdallah, 2007'den sonra Hamas'ın atadığı, 40 bini bulan kamu çalışanlarına ve uzlaşı hükümetinden alacakları maaşlara değinmedi. 2007'den sonra atanan kamu çalışanları, Haziran 2014'te kurulan uzlaşı hükümetinden yalnızca 1 defa bin 200 dolarlık bir ödeme almıştı.

- Elektrik şebekesinin yüzde 97'si onarıldı

İsrail saldırılarıyla büyük yıkım yaşanan Gazze Şeridi'nin yeniden imarına ilişkin açıklamalarda bulunan Hamdallah, Gazze Şeridi'ndeki tüm barınakların kapatıldığını ve yıkılan elektrik şebekesinin yüzde 97'sinin onarıldığı bilgisini verdi.

Hamdallah, doğalgaz boru hattının elektrik santraline uzatılması için çalıştıklarını ifade ederek, bağışçı ülkeleri vadettikleri ödemeleri yapmaya çağırdı.

- "Filistin hapishanelerinde hiçbir siyasi tutuklu yok"

Filistin emniyetinin onlarca Hamas üyesini gözaltına aldığına yönelik iddialara değinen Hamdallah, "Filistin hapishanelerinde hiçbir siyasi tutuklu yok. Gözaltılar hukuka dayalı olarak, farklı gruplardan kişilere silah ve para taşıdıkları suçlamasıyla yapıldı" diye konuştu.

Hamas, Filistin emniyetini, 200'ü aşkın üyesini gözaltına almakla suçlamıştı.

Hamdallah, Filistin kurumlarının entegre olması planının başlatılması amacıyla ulusal birlik hükümetinin kurulması için Hamas'ı hızlı olmaya çağırarak, "Genel seçim ve devlet başkanlığı seçimi yaşanan kriz için önemli bir çıkış. Hamas'a ve diğer gruplara, Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın seçim kararnamesi yayımlamasının ardından 90 gün içinde seçime hazır olduğumuzu söylüyoruz" ifadelerini kullandı.

Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah, kabinedeki 4 veya 5 bakanlıkta görev değişimine gidileceğini ancak tarihin henüz netleşmediğini kaydetti.

Filistin'de, Hamas ve Fetih arasında 7 yıl aradan sonra 23 Nisan 2014'te varılan milli mutabakat çerçevesinde, 2 Haziran'da Hamdallah başkanlığında uzlaşı hükümeti kurulmuştu.

Haber Ara