Dolar

32,5743

Euro

35,0169

Altın

2.428,43

Bist

9.722,09

Filipinler’de seçim günü: 15 ölü

Filipinler’de bugün genel seçimler yapılıyor. Seçimler sırasında çıkan olaylarda 10 kişi hayatını kaybetti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-09 17:41:28

Filipinler’de seçim günü: 15 ölü

TİMETURK I HABER MERKEZİ
Melahat KEMAL

Filipinler'de bugün gerçekleştirilmekte olan seçimler sırasında silahlı kişiler seçim yerlerine saldırdı, araçları ateşe verdi ve oy sayma araçlarını çaldı. Ülke genelinde çıkan olaylarda 10 kişinin hayatını kaybettiği aktarıldı.

Seçimlerin baş denetçisi Jonathan del Rosario AFP'ye yaptığı açıklamada, en şiddetli olayın Manila dışındaki Rosario bölgesinde gerçekleştiğini ve çıkan arbedede 7 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Maguindanao eyaletinin az gelişmiş ve kendi ordularına sahip olan yerel komutanların bulunduğu Guindulungan'da ise oy kullanan insanlara ateş açıldığı bölge polisleri tarafından aktarıldı.

Manila'nın 350 kilometre kuzeyinde bulunan dağlık Lagayan şehrinde polis, silahlı iki kadın ve iki erkek saldırganı tutukladı.

Filipinler ordusu sözcüsü Noel Detoyato yaptığı açıklamada “Olaylar bölgelerle sınırlı. Seçimlerin işleyişi üzerindeki etkisi çok az” dedi.

Siyasi Sisteme Genel Bakış

Ülkede gerçekleştirilen seçimler ile devlet başkanı Benigno Aquino'nun  ekonomik gelişmeleri ile iz bırakmış altı yıllık yönetim süresi sona erecek.

Filipinler, ABD tarzında başkanlık ve çift meclisli parlamentodan müteşekkil olan bir demokratik sistemle yönetiliyor. Başkanın yetkileri yasa ile sınırlı olup altı yıllık ve bir defaya mahsus yönetim hakkına sahip bulunuyor. Başkanlar ve başkan yardımcıları ayrı ayrı seçiliyor.

1946 yılında 400 yıllık İspanyol ve Amerikan mandasının ardından bağımsız olan Filipinler'in anayasası 1986 yılında Ferdinand Marcos'un devrilmesinin ardından kaleme alındı.

102 milyon nüfusluk ülkede işsizlik oranı %26 olup halkın %10'luk kısmı daha iyi hayat şartlarına sahip olmak için ülke dışına çıkmış bulunmakta.

Ülke siyasetini birkaç önemli aile yönlendiriyor. Nisan ayında yapılan bir araştırmaya göre Kongre üyelerinin %70'i aynı siyasi aileden gelmekte.

Filipin siyasetine uzun zamandır şiddet hakim. Siyasetçiler, özellikle de yerel ve eyalet sathındakiler seçimi kazanmak için rüşvet, göz korkutma ve hatta öldürme yoluna gitmekte. Komünist isyancılar, siyasi adaylardan para kopartmak üzere saldırılar düzenlemekte.

Haber Ara