Dolar

32,5564

Euro

34,8930

Altın

2.431,51

Bist

9.645,02

Filipinler'de sandık için 100 bin polis görevde

Filipinler'de seçim güvenliği için 100 bin polisin görev yapacağı öne sürüldü...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-09 07:52:31

Filipinler'de sandık için 100 bin polis görevde

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Filipinler, devlet başkanını seçmek için bugün sandık başına gidiyor. Sandıkların kurulmasıyla ülkede güvenlik önlemleri de artırıldı.

Filipinler'de genel seçimler için 100 bin polis görevlendirildi.

Devlet başkanlığı koltuğu için beş isim yarışıyor. Devlet başkanının yanı sıra, başkan yardımcısı, senatörler ve belediye başkanları dahil yaklaşık 18 bin yerel yönetici de bu seçimle belirlenecek.

Devlet Başkanı Benigno 'Noynoy' Aquino, anayasanın tanıdığı altı yıllık görev süresi dolduğu için koltuğunu seçilecek devlet başkanına devredecek.

Seçim kampanyaları boyunca çıkan olaylarda 15 kişi öldü. Cumartesi günü ülkenin güneyinde belediye başkanlığı için aday olan Armando Ceballos evine düzenlenen silahlı saldırıda öldürüldü.

Polis, Lantapan şehrinde bağımsız aday olarak yarışan Ceballos'un silahlı saldırgan tarafından başından vurularak öldürüldüğünü duyurdu.

Bölgeden bildiren muhabirler Filipinler'de siyasi şiddetin çoğu seçim öncesi alevlendiğini ve her seçim kampanyası sırasında onlarca kişinin öldürüldüğünü söylüyor.

Devlet Başkanlığı için yarışan adaylardan 71 yaşındaki Rodrigo 'Digong' Duterte favori olarak gösteriliyor. Duterte seçim kampanyasını yasa ve düzen sorunları üzerine kurdu ancak "suçluları doğrayacağım" gibi tartışmalı sözleri de tepki çekti.

Tartışmalı kampanyalar

Eyalet savcılığı görevinde de bulunan Duterte, 22 yıl boyunca da güney şehri Davao'da belediye başkanlığı yaptı.

Duterte, bir hapishane ayaklanmasında tecavüz edilerek öldürülen Avustralyalı misyoner kadınla ilgili 'tecavüz eden ilk kişinin kendisi olması gerektiğini' söyleyerek yaptığı 'şaka' da tepki çekince daha sonra özür diledi.

Filipinler'in iktidardaki devlet başkanı Benigno Aquino, Duterte'ye karşı diğer adayları çekilmeye ikna etmek istiyor.

Aquino, Duterte'nin seçilmesinin ülkenin diktatörlüğe geri dönmesi anlamına geleceği uyarısında bulunuyor.

Aquino Cumartesi günü yaptığı konuşmada da "Topraklarımıza terörün geri dönüşüne engel olmak için yardımınıza ihtiyacım var. Tek başıma yapamam" dedi.

Fakat aralarında Grace Poe, Jejomar Binay ve Miriam Defensor-Santiago'nun da bulunduğu diğer adaylar ise çekilmeyi reddetti.

Filipinler'in 7000 adasında, 54 milyondan fazla kayıtlı seçmen var.

Ülkenin en önemli sorunları arasında ekonomi, suç oranı, yolsuzluk, yoksulluk ve Güney Çin Denizi'nde Pekin'le olan toprak kavgası var.

Haber Ara