Dolar

32,5012

Euro

34,5677

Altın

2.488,31

Bist

9.548,09

Fikri Işık'tan Telafer açıklaması

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, 'Biz Şii-Sünni savaşı istemiyoruz.' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-11 15:17:50

Fikri Işık'tan Telafer açıklaması

TIMETURK|HABER MERKEZİ
MERVE KURBAN ARSLAN

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Telafer ile ilgili "Bölgeye yabancı milislerin girmesine karşıyız. Biz Şii-Sünni savaşı istemiyoruz. Bölgenin demografik yapısının değiştirilmesine karşıyız" dedi.

İşte Işık'ın o ifadeleri:

Bağdat yönetimiyle, kuzeydeki bölgesel yönetimle görüşmelerimizi devam ettireceğiz. Türkiye, bu noktada tavrını baştan beri net olarak ortaya koymuş bir ülkedir. Ama her duruma da hazır olacağız, her ihtimale karşı da hazırlıklarımızı sürdüreceğiz. Dünkü Genelkurmay Başkanımızın, kuvvet komutanlarımızın özellikle sınırı ziyaretini de bu kapsamda değerlendirmek lazım. Bölgeye yabancı milislerin girmesine karşıyız. Biz Şii-Sünni savaşı istemiyoruz. Bölgenin demografik yapısının değiştirilmesine karşıyız.

NE OLMUŞTU?

İran destekli Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin hedefinde olan Türkmen kenti Telafer, demografik tehlike altında. Türkiye Musul Operasyonu'nda da yer almasını istemediği Haşdi Şabi'nin Türkmenlere ve bölgedeki Sünnilere yönelik katliam yapma ihtimalinden endişe ediyordu.

Haşdi Şabi'nin Musul Operasyonu sırasında kentin merkezine girmeyeceğine dair Bağdat yönetimi tarafından garanti verilmişti. Milis gücün kendisi de resmi internet sitesinden operasyona katılmadıklarını belirtmişti. Fakat Musul'un girişinde bazı katliamlar yaptıkları biliniyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da sıklıkla dile getirdiği gibi Irak Ordusu içerisinde ciddi Şii yapılanma olan bir ordu. Musul Operasyonuna katılan Irak güçlerine ait tanklarda Şii Irak askerlerinin 'Hz Ali' bayrakları taşıdıkları, bombardıman sırasında bazı ordu mensubu askerlerin 'Ya Zeynep' şeklinde slogan attıkları görülmüştü. 

Ayrıca operasyon öncesinde Haşdi Şabi'den "Musul Kerbela'nın intikamı olacaktır." açıklaması gelmişti. 

Milis güç, kısa süre önce Telafer'e yöneldiğini ilan etmişti. 

 

Haber Ara