Dolar

32,5938

Euro

34,7271

Altın

2.497,23

Bist

9.524,59

Fikri Işık'tan başkanlık sistemi açıklaması

Işık, 'Türkiye'nin, bulunduğu coğrafyada çok daha etkili, hızlı karar alan bir yönetim modeline ekmek kadar su kadar ihtiyacı var' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-03 22:57:01

Fikri Işık'tan başkanlık sistemi açıklaması

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, AK Parti Kocaeli İl Başkanlığınca Gebze ilçesinde bir otelde düzenlenen "Yeni Türkiye Sivil Toplum İstişare Buluşması" isimli programda konuştu.

AA'nın aktardığı habere göre Işık, dönemin Anayasa Mahkemesinin "367 garabeti"ni doğru bulduğunu hatırlatarak şöyle konuştu:

"Meclisin pratikte Cumhurbaşkanını seçemediği bir parlamenter sistem yürüyebilir miydi? Yürüyemezdi. Bunun dışında yapılacak tek işlem vardı, o da Cumhurbaşkanını doğrudan halkın seçmesi ve AK Parti de bunu yaptı. Madem sen Cumhurbaşkanını seçtirmiyorsun o halde Cumhurbaşkanını halk sandıkta doğrudan seçer. 21 Ekim 2007'de yapılan referandumda bu anayasa değişikliği yüzde 70 oyla kabul edildi."

Anayasa değişikliğinin Cumhurbaşkanını halkın doğrudan seçmesinin bir tabii sonucu olduğunu belirten Işık, "Hele hele bir Cumhurbaşkanının 2 defa seçilme hakkı varsa bizim anayasamıza göre Cumhurbaşkanı yürütmenin başı olduğuna göre o zaman Cumhurbaşkanının halka karşı sorumsuz olma imkanı yoktur. Bu sistem de iki başlılığı çok daha belirgin hale getirmiştir ve nitekim bunun sürdürülemez olduğunu geçtiğimiz 9 yılda görmüş olduk." diye konuştu.

Işık, 2007 referandumuyla başlayan sürecin tamamlanması gerektiğine işaret ederek şunları kaydetti:

"Yani artık ister adına 'Cumhurbaşkanı' deyin, ister 'Başkan' deyin ister başka bir isim kullanın, halk kendisini yönetecek, ülkeyi 5 yıllığına yönetecek kişiyi sandıkta doğrudan seçsin. Şimdi bu noktada Milliyetçi Hareket Partisi ile AK Parti belli bir uzlaşmaya vardı. Önümüzdeki hafta inşallah meclise gelecek. Bu teklif mecliste önce Anayasa Komisyonunda, ondan sonra genel kurulda müzakere edildikten sonra ben inanıyorum ki yine halkın tercihine sunulacak. Halka rağmen hiçbir şey olmaz. Milli irade, halkın verdiği karardır. Bu referandumda da inşallah gittiğinde halkımız en doğru kararı verecek ve Türkiye artık sürdürülemez hale gelen bu probleminden de kurtulmuş olacak. Ondan sonrasında inanıyorum ki Türkiye'nin önü tamamen açılacak. Artık Türkiye'de istikrarsızlık hedefleyenler, parlamenter sistemin açıklarından yararlanarak bunu hayata geçirme imkanından mahrum kalacak. Onlar adına üzgünüz ama ülke adına sevinçliyiz. Niye? Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada hele hele şu yaşadığımız coğrafyada ve konjonktürde çok daha etkili, hızlı karar alan bir yönetim modeline ekmek kadar su kadar ihtiyacı var. İnşallah bu da hayata geçmiş olacak."

 

Haber Ara