Dolar

32,5841

Euro

34,8229

Altın

2.415,53

Bist

9.645,02

Fiili Livata suçlamasıyla hapis yatan Malezyalı siyasetçi hükümet kurmaya talip oldu

Malezya'da başbakan yardımcılığı görevindeyken erkek bir danışmanına tecavüz ettiği iddiasıyla yaklaşık 10 yıl hapis yatan muhalefet lideri Enver İbrahim, Kral Abdullah Sultan Ahmed Şah'la görüşerek hükümeti kurma görevinin kendisine verilmesini istedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-13 16:16:01

Fiili Livata suçlamasıyla hapis yatan Malezyalı siyasetçi hükümet kurmaya talip oldu

Malezya'da mevcut Başbakan Muhiddin Yasin'in meclis çoğunluğunu kaybettiğini ve istifa etmesi gerektiğini savunan Enver, 222 sandalyeli mecliste 120 milletvekilinin desteğini aldığını iddia etti.

Enver, Kral'ın parti liderleriyle görüştükten sonra kararını açıklayacağını söyledi.

95 yaşındaki Başbakan Mahathir Muhammed, Şubat'ta sürpriz bir kararla istifa etmiş, bir ay sonra yerine Muhiddin Yassin atanmıştı.

Enver'in Kral'a kendisine destek vaat eden milletvekillerinin listesini sunmadığı, bu nedenle gerçekten gerekli çoğunluğa sahip olup olmadığı bilinmiyor.

Fiili livata suçlaması

1982'de ilk kez milletvekilliğine seçilen Enver, gençlik ve spor, eğitim ve maliye bakanlıklarının ardından 1993'te başbakan yardımcısı oldu.

Ancak 1998'de Mahathir'le liderlik kavgasına giren Enver, yolsuzluk ve bir erkek danışmanının suçlamalarının ardından fiili livata suçlamasıyla hapis cezası aldı. Enver bu iddiaların siyasi olduğunu savundu.

2004'te fiili livata suçlamasından aklanan Enver hakkındaki karar 2014'te bu karar bozuldu ve Enver bir yıl sonra yeniden hapse girdi.

Mayıs 2018 genel seçimlerinde ise, Enver ve Mahathir yeniden iş birliğine giderek Harapan Rakyat (Halkın Umudu) adlı muhalefet ittifakını kurdu.

Mahathir liderliğindeki 60 yıllık ittifakın iktidarına Birleşik Ulusal Malay Örgütü tarafından son verilmesiyle yapılan seçimlerin ardından Enver, Kral tarafından affedildi.

Mahathir, hükümeti kurma görevinin Enver'e verilmesini istiyor.

Haber Ara