Dolar

32,3158

Euro

35,0931

Altın

2.296,68

Bist

9.041,61

FETÖ sanıkları arasında 'yalan' gerginliği

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Jandarma Genel Komutanlığının Beştepe Karargahı'ndaki eylemlere ilişkin 244 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi- Eski Astsubay Karadağ'ın savunmasının ardından sanıklardan Tavuz, 'Yaşananları anlatmıyorsunuz, yalan söylüyorsunuz. Yatacak yeriniz yok sizin' diyerek, Karadağ'a ve diğer sanıklara tepki gösterdi- Salonda yaşanan kısa sü

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-13 15:30:03

FETÖ sanıkları arasında 'yalan' gerginliği
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Jandarma Genel Komutanlığının Beştepe Karargahı'ndaki eylemlerle ilgili 244 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde görülen duruşmada sanıklar, avukatları ve müştekiler hazır bulundu.

Darbe girişimi günü nöbet değişikliği yaptığı ve darbe girişimi esnasında silahlı olarak faaliyette bulunduğu belirtilen eski Üsteğmen Harun Kurtaran, atılı suçlamaları kabul etmediğini beyan ederek savunmasına başladı.

Sanık Kurtaran, 15 Temmuz'da nöbetçi olan personelin çocuğunun hasta olması nedeniyle nöbet değişimi gerçekleştirildiğini, bunun darbe girişimine yönelik bir faaliyet olmadığını savundu.

Olay akşamı Bilgi Sistem Daire Komutanlığı'ndaki rutin nöbet faaliyetlerine devam ettiği sırada karargahta bir hareketlilik yaşandığını, silah seslerinin gelmesi üzerine de terör saldırısı olabileceğini düşündüğünü ileri süren Kurtaran, güvenliği için MP-5 silahı alarak güvenliği sağlamak için bina dışına çıktığını ifade etti.

Bir süre halı saha ile nizamiye arasındaki bölgede beklediğini söyleyen sanık Kurtaran, camilerden salaların okunmaya başlaması üzerine neler olduğunu anlamak için bina içine tekrar girdiğini söyledi.

Televizyonda FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin haberleri ve Tümgeneral Arif Çetin'in açıklamalarını gördüğünü aktaran Kurtaran, sabaha karşı operasyonun başlayacağını anlaması üzerine teslim olduğunu aktardı.

Mahkeme Başkanı Abdullah Köksal'ın olayları amirlerine haber verip vermediğini sorduğu sanık Kurtaran, "O anda olayların içerisinde kaldığım için aramayı düşünemedim." diye konuştu.

Darbe girişimini kimin yaptığı sorulan Kurtaran, "Darbe girişimini FETÖ yapmıştır. Basından öğrendiğim de benim kanaatim de bu yönde." ifadelerini kullandı.

Kurtaran, Başbakanlık avukatı Hayrettin Bıyıklıoğlu'nun, "Şahit olduğunuz çatışma kimler arasındaydı?" sorusuna ise "Ne dışarıda kimin olduğunu görebilecek durumdaydım, ne de içeride kimlerin silah kullandığını görecek durumdaydım." cevabını verdi.

- Sanıklar arasında tartışma

Darbe girişiminden önce Ankara İl Jandarma Komutanlığında görevli olan eski Astsubay Fatih Karabağ, olay akşamı 18.00'de şube müdürü Erdal Karlıdağ tarafından içtimaya çıkarıldıklarını anlattı. İçtimaya ilişkin, "Şube müdürü Erdal Karlıdağ, akşam 22.00 sıralarında bir görev olduğunu, görevin planlı faaliyet olduğunu, her zamanki gibi hazırlıklı olmamızı ve araçların da bakımını yapmamızı söyledi." ifadelerini kullanan Karadağ, emir gereği akşam saatlerinde Ankara İl Jandarma Komutanlığına gittiklerini, Karlıdağ'ın araması üzerine buradan çıkarak, Jandarma Genel Komutanlığına gittiklerini ifade etti.

Burada Karlıdağ'ın konuştuğu bir yarbayın, "Terör saldırısı var, silah alın" dediğini aktaran sanık Karadağ, silah almasına müteakip nizamiye bölgesine gittiğini anlattı.

İlerleyen saatlerde polis araçları ve helikopterlerin ateş etmeye başladığını, buna anlam veremediğini beyan eden Karadağ, gecenin ilerleyen saatlerde sıkıyönetim ilanını ve darbe girişimini öğrendiğini belirtti.

Bundan sonra nizamiye bölgesinde yaralanan vatandaşları ambulansa bindirmeye çalıştıklarını söyleyen Karadağ, "Ambulansa vatandaşlarımızı taşıdıktan sonra içerideki keskin nişancılardan bize ateş edildi. Ormanlık alana giderek beklemeye başladım. Daha sonra güvenli olduğunu değerlendirdiğim kapalı otoparka giderken kafamdan yaralandım. İlk fırsatta da dışarı çıkarak evime gittim." diye konuştu.

Sicil amirinin emriyle gittiği görev neticesinde darbe girişiminin içinde kaldığını ve suç işlemediğini öne süren sanık Karadağ, "Ben bu olayların mağdurlarından olduğumu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Savunmanın ardından mahkeme heyetince, sanık Karadağ'ın 25 Temmuz 2016'da savcılıktaki ilk ifade işlemine ilişkin tutanak okundu.

Tutanağa göre Karadağ'ın, "Darbe girişiminden önce ismini Enes olarak bildiği kişinin evine gittiklerini, şahsın kendilerine açığa çıktılarını beyan ederek 'Akşam bir binbaşının irtibata geçeceğini' söylediğini, Line isimli programı kullandığını ancak darbe girişiminden sonra programı kullandığı telefonunu imha ettiği." ifadelerini kullandığı açıklandı.

Söz konusu beyanların kendisine ait olmadığını savunan Karadağ, tutanakla ilgili suç duyurusunda bulunacağını söyledi.

Sanıklardan Fatih Tavuz'un, "Nizamiye bölgesinde bir albay tarafından polis araçlarına ateş et emri verildi mi?" sorusuna sanık Karadağ, "Hayır, böyle bir emir yok." diye cevap verdi. Bunun üzerine Tavuz, "Gerçekleri anlatmıyorsunuz." diyerek Karadağ'a tepki gösterdi.

Karadağ'ın Tavuz'a yönelik, "İdari tahkikatta baskı yapılmış buna. Tahliyesi için uğraşıyor." ifadelerini kullanmasından sonra Tavuz, "Yaşananları anlatmıyorsunuz, yalan söylüyorsunuz. Yatacak yeriniz yok sizin." sözlerini kullanarak Karadağ'a tepki gösterdi.

Bu esnada bazı sanıkların da Tavuz'a itiraz etmesi üzerine salonda kısa süreli gerginlik yaşandı.

Tavuz'un salon dışına çıkarılmasından sonra duruşmaya devam edildi.

Müştekilerden Muammer Polat da sanık Karadağ'a, "Savunmada 'elleri sopalı vatandaşlar var' dediniz. Oradayken ellerimizde sadece bayraklar vardı. Bir de biz orada bağıra bağıra darbe girişimi olduğunu söyledik, bizi duymadınız mı?" sorusunu yöneltti.

Sanık Karadağ, duymadığını iddia etti.

Haber Ara