Dolar

32,5314

Euro

34,8739

Altın

2.432,39

Bist

9.645,02

'FETÖ mensupları Öcalan gibi yargılanmalı'

Politik Psikoloji Uzmanı Rifat Serav İlhan, FETÖ yargılamalarında Öcalan’ın mahkeme sürecinin örnek alınması gerektiğini söyledi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-13 11:32:39

'FETÖ mensupları Öcalan gibi yargılanmalı'

Gerçek Hayat'tan Emeti Saruhan'a konuşan kült terör örgütleri üzerine çalışan politik psikoloji uzmanı Rifat Serav İlhan, FETÖ yargılamalarında Öcalan'ın mahkeme sürecinin örnek alınması gerektiğini söyledi.

İşte İlhan'ın açıklamaları:

FETÖ sanıklarının savunmalarına baktığımızda bir inkar stratejisi görüyoruz. Örgüte üye olduklarını, darbeye katıldıklarını hatta kamera kayıtlarını bile inkar ediyorlar. Böyle bir strateji izleme nedenleri nedir?

İnkarın stratejik biçimde kullanımı istihbarat örgütleri ve devletler tarafından sıkça başvurulan bir yöntemdir. Bu stratejinin esas amacı yüksek mercii olan organizasyonun, kişinin ya da bir politik aktörün (devletin) çıkarı için bu talimatların alındığı kaynağın gizlenmesi veya reddedilmesidir. İlk kez CIA tarafından kavramsallaştırılmıştır. Casusluk faaliyeti sırasında yakalan istihbarat elemanları bağlı olduğu kurumla olan ilişkisini inkar eder. FETÖ üyelerinin de stratejik inkar ve yadsıma davranışları bu duruma uymaktadır. Her ne kadar inkar ettikleri konular mantık sınırlarını zorlasa da , gerçekliğe aykırı olsa da ısrarlı bir şekilde inkarı kullanmalarının nedeni bu açıdan kendilerinin suçsuz olduğunu ispatlamak değil, daha üst yapılanmayı ve asıl sorumluyu sorumluları gizlemektir. Çünkü bir kere mahkeme önünde itiraf ettikleri anda, mahkeme sürecinde konu bir şekilde asıl sorumlulara ve planlayıcılara kadar uzanacaktır.

Bu inkar stratejisine karşı uygulanabilecek bir karşı strateji var mı?

Mahkeme süreçlerinin uzaması bu tutumlarını bir anlamda pekiştirici etki yapıyor. Bu yargılamada teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın yargılama süreci örnek alınmalıdır. FETÖ mensuplarının bu derece rahat bir şekilde inkar stratejisine başvurmasına mahkeme başkanlarının izin vermemesi, bu tutumlarına karşı kesin ve tavizsiz bir yaklaşım sergilemeleri ve mahkeme süreçlerinin uzatılmadan kesin karara bağlanması gerekir. Akılla alay eder tarzdaki inkarları; yalan beyanda bulunmak, mahkeme heyetini kandırmaya çalışmak gibi ek cezalara tabi olmalıdır. Örgüt mensupları cezaların kesinleştiği ve kararlılığı gördükçe inkar stratejisine bağladıkları umutları kırılacaktır. Mahkemede serbest hareket etme imkanlarına sahip olarak diğer FETÖ sanıkları ile aynı salonda birlikte yargılanmalarını da doğru bulmuyorum. Mahkeme sırasında birbirlerini görmeleri yan yana durmaları dahi umut ve cesaretlerini, cüretlerini arttırmaktadır.

Haber Ara