Dolar

32,4975

Euro

34,7991

Altın

2.486,87

Bist

9.559,24

'FETÖ' bağlantılı öğrencilerin bursu kesilecek

YTB Başkanı Bülbül, 'FETÖ ile bağlantısı tespit edilen Türkiye Burslusu uluslararası öğrencilerin burslarının anında kesilecek' açıklamasını yaptı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-04 11:25:58

'FETÖ' bağlantılı öğrencilerin bursu kesilecek

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Kudret Bülbül, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile bağlantısı tespit edilen Türkiye Burslusu uluslararası öğrencilerin burslarının anında kesileceğini ve emniyet güçleriyle işbirliği yapılarak ülkelerine geri gönderileceğini söyledi.

Bülbül, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası YTB'nin FETÖ'ye karşı aldığı önlemlere ilişkin AA muhabirine konuştu.

FETÖ tarafından gerçekleştirilen 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türkiye'de eğitim almakta olan uluslararası öğrencilerin süreç hakkında doğru bilgilendirilmelerinin önemine dikkati çeken Bülbül, "Bu terör örgütünü tanımalarının kendileri ve ülkeleri için önemli olduğuna inanıyoruz. Bu kapsamda STK'larla işbirliği halinde öğrencilerimize bilgilendirme toplantıları düzenledik ve devam ediyoruz. Öğrencilerimizin vatandaşı oldukları ülkelerin resmi makamlarını da FETÖ'nün faaliyetleriyle ilgili detaylı olarak bilgilendiriyoruz." şeklinde konuştu.

Bülbül, FETÖ'nün özellikle eğitim alanındaki faaliyetleri nedeniyle Türkiye'deki uluslararası öğrencileri de istismar etmeye çalıştığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Öğrencilerimizin bu örgütün eylemlerinden mağdur olmamaları için bu tür istismarlara karşı dikkatli olmaları önem taşımaktadır. Bu yüzden öğrencilerimizin kendilerine bu yapıdan gelebilecek her türlü tacize karşı emniyet birimlerimize veya başkanlığımıza bilgi vermelerini istedik."

FETÖ bağlantılı öğrencilerin bursları kesilecek

Her yıl 5 bin öğrencinin yararlanabildiği burslar için, dünyanın 95 değişik noktasında değerlendirme aşamasına gelen öğrencilerle yüz yüze mülakatlar yaptıklarını anımsatan Bülbül, mülakatlardaki en önemli kriterlerden birinin de başvuru sahiplerinin FETÖ bünyesindeki herhangi bir okulla bağlantısının bulunmaması olduğunu söyledi.

Bülbül, YTB Türkiye Burslarına hak kazanarak Türkiye'ye gelen öğrencilerin FETÖ mensuplarınca istismar edilmeye çalışıldıklarının bilindiğini dile getirerek, 15 Temmuz sonrası birçok öğrencinin terör örgütünün evlerini terk etmeye başladığı bilgisini paylaştı.

"Bundan sonraki süreçte bu terör örgütüyle ilişkili olduğu veya birlikte hareket ettiği tespit edilen burslu öğrenciler hakkında gerekli işlemleri ivedilikle yapmaktayız." diyen Bülbül, FETÖ ile bağlantısı tespit edilen öğrencilerin burslarının anında kesileceğini ve emniyet güçleriyle işbirliği yapılarak ülkelerine geri gönderileceklerini ifade etti.

YTB Türkiye Bursları

Her yıl 5 bin öğrencinin yararlanabildiği burslar için 2016 yılında Suriyeli ögrenciler hariç YTB'ye 95 bin başvuru yapıldı. Suriyeli öğrencilerin de başvurmalarının ardından bu sayının 100 bini geçmesi bekleniyor.

YTB, eğitim hayatını Türkiye'de devam ettirmek isteyen lisans öğrencilerine 650, yüksek lisans öğrencilerine 850, doktora öğrencilerine bin 200, araştırma burslularına da 3 bin TL katkıda bulunuyor.
bizler işimizin başındayız. Üretmeye, ihraç etmeye, yatırım yapmaya, istihdam sağlamaya devam ediyoruz. Çünkü biz Türkiye'nin geleceğine yatırım yapanların her zaman daha fazlasını kazanacağını biliyoruz. Dün Türkiye'nin geleceğine yatırım yapan bizler kazandık. Yarın da, bugün Türkiye'ye yatırım yapanlar kazanacak' mesajı çok önemli. Türkiye'de 150 milyar doların üzerinde yatırımı bulunan bir topluluğun ortak açıklamasındaki ana mesaj Türkiye'ye güvendi. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın devletin tüm kurumlarıyla yatırımcının önünü açacak reformları hayata geçirmeye devam edeceği vurgusu özellikle önemliydi."

Türkiye'de uluslararası sermayeli şirketlerin istihdam ve özellikle orta-yüksek teknolojili ihracatta çok önemli payı bulunduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, söz konusu şirketlerin birçoğunun yatırım kararlarının merkezden alındığını söyledi.

Hisarcıklıoğlu, "Yatırım kararlarını verenlerin doğru bilgiye erişimleri çok önemli. Önceki günkü toplantıya katılanların hazırlayacakları raporlar, uluslararası şirketlerin merkezlerinde Türkiye'ye olan güveni tazeleyecektir diye düşünüyorum. Dış basında bu kadar çok yanlı haber çıkarken, bu gibi kanalların önemi daha da artıyor." diye konuştu.

"ABD Ticaret Odası, Cumhurbaşkanı'nın mesajlarını 2 milyon üyesine duyurdu"

Toplantının ekonomi diplomasisi açısından çok faydalı olduğunu ve yurt dışı yankılarının hemen başladığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"Birlikte ortak projeler ürettiğimiz ABD Ticaret Odası, üyelerine attığı mail ile bu etkinliği ve Cumhurbaşkanımızın mesajlarını 2 milyon civarında üyesine duyurdu. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ile Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın da toplantıda olup uluslararası yatırımcılarla birebir ilgilenmesi çok önemliydi. Uluslararası yatırımcılarla bu diyaloğumuzu devam ettireceğiz."

"Türkiye'de şu anda ertelenen, ötelenen bir yabancı yatırım yok"

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Ahmet Erdem de toplantının çok verimli geçtiğini ifade ederek, uluslararası doğrudan yatırım kararlarının uzun vadeli olduğunu, yatırımcıların bu kapsamda günlük olaylardan değil, bunların etkilerinin nasıl yönetildiği ya da uzun vadeli gelişmelerden etkilendiğini söyledi.

Türkiye'de şu anda bilgileri dahilinde ertelenen, ötelenen bir yabancı yatırım olmadığını bildiren Erdem, "Uluslararası yabancı yatırımcılar, büyük ve uzun vadeli yatırım kararları alırlar. Bu kadar kısa vadede, yatırım kararlarını bu gibi durumlarla değiştirmezler." görüşünü dile getirdi. 

Haber Ara