Dolar

32,3787

Euro

35,0516

Altın

2.326,54

Bist

9.076,20

Fetih ve Hamas, genel seçimler konusunda anlaştı

Hamas, kendi heyeti ile Fetih Hareketi heyeti arasında iç ittifak konusunda yapılan görüşmelerde anlaşmaya varıldığını açıkladı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-05 08:28:20

Fetih ve Hamas, genel seçimler konusunda anlaştı

Hamas, kendi heyeti ile Fetih Hareketi heyeti arasında iç ittifak konusunda yapılan görüşmelerde anlaşmaya varıldığını açıkladı.

Hamas'tan konuya ilişkin yapılan açıklamada, Hamas yönetiminin, heyetler arası görüşmelerde anlaşmaya varılmasını memnuniyetle karşıladıkları, ikili diyaloğun kapsamlı bir diyalog sürecinin yerini almaması, daha ziyade kolaylaştırıcı ve ilerletici bir başlangıç olarak sonuçlarının tüm ulusal gruplara sunulması gerektiğini vurgulandı.

Hamas yönetimi bu açıklamayı, Fetih Hareketi yönetiminin açıklamaya ilişkin açıklamasından bir gün sonra yaptı. İki açıklama da pratikte, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın seçim kararnamesini resmi olarak yayınlaması öncesinde diğer Filistinli gruplarla bir görüşme sürecinin başladığı anlamına geliyor. Hamas ve Fetih, geçtiğimiz hafta, önce Meclis, ardından Devlet Başkanlığı ve daha sonra Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) bağlı Filistin Ulusal Konseyi'nden başlayarak seçimlerin kademeli olarak 6 ay içinde tamamlanmasını kararlaştırdılar.

Hamas, Filistinlilerin, ulusal birliğe ulaşma konusundaki ciddiyetlerine olan güvenlerini artıracak şekilde, askıda bekleyen tüm sorunların son bulması, birlik, ortaklık ve uzlaşı çabalarının başarıya ulaşması için içeride bir özgürlük atmosferinin yayılması ve çoğulculuğun sağlanması gerektiğini vurguladı. Hamas'tan yapılan açıklamada, “Ulusal ortaklığı ve birliği sağlamak, Hamas ve Fetih'in yanı sıra tüm siyasi ve toplumsal güçler için stratejik ve zorunlu bir seçimdir. Birliğin yerini hiçbir şey tutamaz. Halkımızın kurtuluş ve topraklarına geri dönme hayalinin gerçekleşmesinin tek garantisidir” ifadeleri yer aldı.

Hamas açıklamasında, tüm bölgelerde, herkesin katılımıyla, kapsamlı, özgür ve adil seçimler yoluyla siyasi sistemin sağlam demokratik temeller üzerinde yeniden inşa edilmesinin ulusal ortaklığın bir tecellisi olacağına işaret ederken bu bölgelerin başında da Kudüs'ün geldiğini vurguladı. Açıklamada ayrıca FKÖ ve onun kolları başta olmak üzere çeşitli ulusal oluşumlara ve kurumlara katılmanın, yurtiçi ve yurtdışında yaşayan tüm Filistinlilerin hakkı olduğu kaydedildi.

Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi:

“Hamas yönetimi, ortaklığı ve birliği sağlamak için tüm gücüyle çalışacak ve bunun için elinden geleni yapacak, böylece halkımız topraklarını ve kutsallarını kirleten gaspçı işgalcinin karşısında birlikte duracaktır.”

Hamas, ortak bir yönetim yapısının oluşumunun ve saha çalışmalarının derhal başlatılması çağrısında bulundu. Hamas ayrıca Filistinli gruplar arasında uzlaşı ve ortaklığı sağlayacak diyalog oturumlarının hızlandırılması çağrısı yaptı.

Öte yandan Hamas'ın yukarıdaki açıklaması öncesi, Fetih Hareketi Merkez Komitesi, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın başkanlık ettiği oturumda, Hamas ile yapılan anlaşmaları oy birliğiyle onayladı. Fetih'ten konuya ilişkin yapılan açıklamada toplantıda ulusal ortaklığın geri dönüşü olmayan stratejik bir seçim olduğunu vurgulanarak, Fetih Hareketi Merkez Komitesi'nin Hamas heyeti ile yapılan anlaşmaları oybirliğiyle onayladığı belirtildi. Bu arada Merkez Komite, Cibril er-Rucub, Ruhi Fettuh ve Azzam el-Ahmed'e, ilgili kararnameleri mümkün olan en kısa sürede çıkarmak için seçim sürecini olgunlaştırma çalışmalarına devam etme yetkisi verdi.

Fetih Hareketi Merkez Komitesi Genel Sekreteri Cibril er-Rucub yaptığı açıklamada, toplantı sırasında anavatandaki ve diasporadaki halk direnişinin ve ulusal faaliyetlerin geliştirilmesi ve harekete geçirilmesi için çalışma sorumluluğu taşıyan ortak bir liderlik oluşturulmasını kararlaştırıldığını söyledi. Rucub, Fetih'in, toplantı sırasında kararlaştırılan gerekli mekanizmaların geliştirilmesini tamamlamak için ulusal gruplar ile derhal bir diyalog süreci başlatma kararı aldığını açıkladı.

Fetih Hareketi Başkan Yardımcısı Mahmud el-Alul, Ramallah'ta düzenlediği basın toplantısında, oluşturulan ortak yönetimin, hem Filistin topraklarında hem de dışında halk direnişi ve ulusal faaliyetleri geliştirmek ve harekete geçirmek için çalışma sorumluluğunu üstleneceğini doğruladı. Alul Fetih'in halk hareketi için ortak bir liderlik yaratmayı amaçladığını belirtti. Barışçıl direniş geliştirmeyi ve ona tüm Filistin topraklarında yeni bir ivme kazandırmayı, nüfuzunu artırmayı ve İsrail işgali üzerindeki maliyetleri artırmayı taahhüt ediyor.

Şimdi, grupların Filistin genel seçimlerinin tarihinin açıklanması öncesinde yapılacak bir genel toplantının tarihi üzerinde anlaştıkları düşünülüyor. Alul, mevcut temaslarda, ulusal birlik ile ilgili tüm dosyaların ele alınmasının ve seçim tarihi konusunda ortak paydalara ulaşılmasının hedeflendiğini söyledi.

Alul, seçimlerin tarihini belirleyen bir kararname yayınlanmadan önce seçim yasası, yasayı yürütme mekanizmaları ve ilgili tüm ayrıntılar üzerinde anlaşma sağlanması gerektiğinin de altını çizdi. Alul ayrıca, seçim dosyasıyla ilgili tüm konularda tüm gruplardan yazılı onay alınması ve siyasi program hakkında bir uzlaşıya varılması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Şarkul Avsat

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara