Dolar

32,4932

Euro

34,9484

Altın

2.439,44

Bist

9.716,77

Ferritin düşüklüğü ne demek? Ferritin değeri kaç olmalıdır?

Demir eksikliği için doktora giden kişilerin dikkatinden kaçmayan ya da doktorlarının uyarısı üzerine fark edilen ferritinin, fazla bilinmese de oldukça önemlidir. Özellikle yorgunluk, halsizlik ve baş ağrısı gibi sorunları da beraberinde getiren ferritin eksikliği, dikkate alınmalıdır. Peki ama ferritin nedir ve eksikliğinde neler olur? Ferritin düşüklüğü ne demek? Ferritin değeri kaç olmalıdır? Demir eksikliği ile ilişkisi nedir? Ferritin nasıl yükseltilir? Düşüklüğü neye sebep olabilir? Kadın ve erkekte ne kadar ferritin olmalıdır? İşte detaylar...

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-08 15:39:20

Ferritin düşüklüğü ne demek? Ferritin değeri kaç olmalıdır?

Ferritin, demiri depolayan ve kontrollü bir şekilde serbest bırakan evrensel bir hücre içi proteindir. Kan proteini olarak da tanımlanabilir. Protein, arkea, bakteri, yosun, daha yüksek bitkiler ve hayvanlar da dahil olmak üzere hemen hemen tüm canlı organizmalar tarafından üretilir.

Doktorunuz vücudunuzda çok fazla veya çok az demir bulunduğundan şüphelenirse, bir ferritin testi önerebilir. Test sonucu olarak;

- Demir eksikliği anemisi

- Yenen yiyecekler sonucu demir emiliminin azalması

- Karaciğer hastalığı gibi sonuçlara bağlanabilir.

Vücuttaki ferritin oranı ne kadar olmalıdır?

Düşük olması durumunda demir eksikliğinin işaretidir. Anemik bir sorun da meydana gelmiş olabilir. En kısa süre içerisinde bir uzmana başvurmalısınız.

Kan ferritini için normal aralık:

Erkekler için litre başına 24 ila 336 mikrogram

Kadınlar için litre başına 11 ila 307 mikrogram

Eksikliği sonucunda; baş dönmesi, halsizlik, solgun renk, nefes darlığı ve hızlı kalp ritmi gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Haber Ara