Dolar

32,4943

Euro

34,5899

Altın

2.480,31

Bist

9.567,25

Fermente süt mercek altında

Yayınlanan bir derlemeye göre yeni laktik asit bakterileri içeren anti hipertansif (tansiyon düşürücü) fonksiyonel fermente süt ürünlerinin geleceği parlak.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-06 18:20:24

Fermente süt mercek altında

Gıda Araştırma ve Geliştirme Merkezi (ICAS) araştırmacıları tarafından yapılan derlemede, tansiyon düşürücü peptitler içeren fermente süt ürünlerinin verimliliği hakkındaki araştırmalar bir araya getirildi.

Derleme Journal of Dairy Science dergisinde yayınlandı.

Derlemeye göre piyasada kalp sağlığına yönelik fermente süt ürünü sayısı az. Mevcut ürünlerin ise çoğu Lactobacillus helveticus bakteri türünü içeriyor.

Çalışmacılara göre, anti hipertansif biyoaktivite özelliğine sahip yeni laktik asit bakterilerinin belirlenmesi ve incelenmesine yönelik araştırmalar yapılmalı.

Tansiyon düşürücü fermente süt ürünleri araştırmaları

Lb. helveticus ve Sac. cerevisiae mikroorganizmalarını içeren fonksiyonel süt ürünleri piyasaya sürülmeden önce, laboratuvar ortamında ve canlılarla yapılan araştırmaların yanında, klinik testler de yapılıyor.

Çalışmalardan birinde, kan basıncında önemli bir düşüş olması için, Lb. helveticus ve Sac. cerevisiae içeren fermente süt ürünlerinin en az 8 hafta boyunca günlük olarak tüketilmesi gerektiği belirlendi.

Diğer araştırmalar, Lc. lactis NRRLB-50571 bakteri türünü içeren fermente süt ürünlerinin anti hipertansif etkilerini inceledi.

Bir çalışma, 8 haftalık müdahale süresinin sonunda kontrol grubuna kıyasla oldukça farklı olan sistolik kan basıncında 13 mmHg'lik bir düşüş ve olduğunu belirledi.

Bu çalışmada diastolik kan basıncında küçük bir düşüş belirlense de, örneklem boyutu, gruplar arasındaki önemli farklılıkları belirlemeye yetecek istatistiki güce sahip değildi.

Piyasadaki mevcut markalar

Derlemede piyasadaki bazı fermente süt ürünü markaları tespit edildi. Bunlar arasında Japonya'daki Calpis ve Finlandiya'daki Valio's Evolus gibi markalar var.

Bu ürünler, sahip olduğu anti hipertansif etkiyi fermente sütte bulunan peptitler ile ilişkilendirse de, içeriği potasyum ve kalsiyum gibi minerallerin de kan basıncı üzerindeki olumlu etkisi biliniyor. Bu etkiler AB tarafından da onaylanan sağlık beyanlarıyla destekleniyor.

Araştırmaya göre tüketiciler önemli fonksiyonel faydalara sahip gıdalar için daha çok para ödemeyi kabul edebilir.

Avrupa Birliği'nin beslenme ve sağlık beyanları düzenlemesi oldukça katı. Peptit veya probiyotiklerle ilgili veriler, bu düzenleme altında kalp veya başka bir sağlık beyanı kullanılması için henüz yeterli değil.

Haber Ara