Dolar

32,3760

Euro

34,9688

Altın

2.325,67

Bist

9.066,10

Felluce'de sivillere işkence uygulanıyor

IŞİD'in kontrolünde olan Felluce'ye operasyon düzenleyen İran destekli Şii Haşdi Şaabi militanları ve Irak ordusu, ele geçirdiği bölgelerin halkına işkence uyguluyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-17 15:07:00

Felluce'de sivillere işkence uygulanıyor

Irak ordusu ve Şii milislerin Felluce operasyonu sürüyor. Şehre henüz giremeyen Iraklı güçler, yakaladıkları sivillere yönelik işkence yapıyor.

Yüzlerce sivil, 'IŞİD'li suçlamasıyla gözaltına alınırken, işkence olaylarının büyümesi, bölgede tepkilere sebep oluyor.

AA'nın haberine göre; İstanbul merkezli bağımsız Bağdat İnsan Hakları Merkezi tarafından yayımlanan raporda, "Irak Birleşik Polis güçleri ve Haşdi Şabi, Felluce'ye bağlı Saklaviyye ve Garma'da geçtiğimiz günlerde kaçırdığı sivilleri boğazından keserek, kurşuna dizerek, yakarak ve diri diri gömerek öldürdü. Bu güçler, sivillere yönelik ayrıca işkence, kötü muamele ve aşağılama eylemlerinde de bulundu." denildi. 

Raporda, Bağdat İnsan Hakları Merkezi tarafından Haşdi Şabi ve polis güçlerinin Saklaviyye'de "Tarık Askeri Kampı"nda tuttuğu daha sonra serbest bıraktığı bazı kişilerin ifadelerine başvurulduğu ve tutanakların tasnif edildiği belirtilerek, şunlar aktarıldı:

"Bu kişiler, her türlü işkenceye maruz kaldı. Ayrıca bir kısım tutuklu kesilerek, kurşuna dizildi. Demir ve ahşap sopalarla darp edilerek öldürüldü. Haşdi Şabi milisleri ve polis güçleri Saklaviyyeli bir grup genci diri diri buldozerle gömdü. Ayni kişiler bir grup tutukluyu alarak Elbu Akkaş köyündeki ormanlık alana götürdü. Köydeki işkencelere maruz kalanların bir kısmı ordu güçlerine teslim edildi ve Amiriyet'ül Felluce'ye götürüldü. Diğerlerinin akıbeti bilinmiyor."

"İŞKENCE, KORKU VE AÇLIK DEVAM EDİYOR"

Raporda, Amiriyet'ül Felluce Hastanesi'ne ağır işkenceye uğramış 4 sivile ait cesedinin getirildiği bilgisi paylaşıldı. Kişilerin naaşları üzerinde yapılan incelemede işkence ve yanma izlerinin rahatça görüldüğü ve ayni hastaneye ağır işkenceye maruz kalmış Tarık Akseri Kampı'ndan 605 kişinin getirildiği belirtildi. 

Raporda, şunlar kaydedildi:

"Irak ordusuna bağlı kişiler, Saklaviyye'deki el-Muhamde aşiretine mensup 600'dan fazla kişiyi bize teslim etti. Bu kişiler polis ve Haşdi Şabi milislerince Tarık Askeri Kamp'ında tutuklanmıştı. Üzerlerindeki işkence, korku ve açlık alametleri açıkça görülüyordu, tedavi edilmek üzere Amiriyet'ül Felluce Hastanesi'ne götürüldü."

Haber Ara