Dolar

32,3235

Euro

35,0720

Altın

2.306,99

Bist

9.079,97

FED tutanakları yayınlandı

Tüm dünyanın merakla beklediği FED'in son toplantısının tutanakları yayınlandı...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-19 01:29:23

FED tutanakları yayınlandı

Dünya piyasalarının gözü ABD Merkez Bankası'nın(FED) ekim ayında yapmış olduğun toplantının sonuçlarındaydı. FED, bu toplantıya ait tutanakları yayınladı.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; FED ekim toplantısına ait tutanaklar, birçok Fed yetkilisinin faiz artırımına aralık ayında başlanmasını desteklediğini ortaya koydu.

FED'in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 27-28 Ekim'de düzenlenen toplantısına ilişkin tutanakları yayımladı.

Fed'in faizleri sabit tutma kararını, 1'e karşı 9 oyla aldığı bu toplantının tutanaklarında, komite üyelerinin ilk faiz artış zamanlamasına ilişkin fikir ayrılıklarının sürdüğü görüldü.

Tutanaklarda, ayrıca, bazı FOMC üyelerinin faiz artışına geç başlanmasının sakıncalarını ele aldığı belirtildi.

Fed'in faiz artırımını ertelemesinin yanlış olacağını düşünen bu üyeler, "böyle bir kararın finansal piyasalardaki belirsizliği ve ilk faiz artışının önemini gereksiz yere artıracağını"dile getirdi.

Piyasaların merakla beklediği FOMC tutanaklarında, ayrıca Fed'in faiz artışında kademeli bir yol izleyeceği taahhüdü bir kez daha yinelendi.

FOMC'nin bir sonraki toplantısı, 15-16 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek. Fed Başkanı Janet Yellen'ın bu kritik toplantının ardından basın konferansı düzenleyerek, alınan kararları değerlendirecek.

PİYASALAR, FOMC TUTANAKLARINI FİYATLIYOR

Fed'in faiz artışına aralıkta başlayabileceği beklentisini yükselten tutanaklar, doların değer kazanmasına neden oldu.

Avro/dolar paritesi, piyasaların "şahin" olarak nitelendirdiği tutanakların ardından 1,0642'den 1,0635'e geriledi. Dolar/TL paritesi ise uluslararası piyasalarda 2,8653'den işlem görüyor.

Öte yandan, tutanaklar öncesinde alış ağırlıklı seyreden New York Borsası'nda endeksler, değer kazanmayı sürdürüyor. Standard & Poor's 500 Endeksi şu sıralarda yüzde 5,3 yükselişle endekslerdeki ralliye öncülük ediyor.

Altının ons fiyatı ise tutanakların ardından yüzde 0,1 değer kazanarak 1.069,90 dolara yükseldi. ABD 10 yıllık devlet tahvili faizi ise yüzde 2,28'den yüzde 2,27'ye indi.

Haber Ara