Dolar

32,4849

Euro

34,7230

Altın

2.472,52

Bist

9.530,47

FED kararından sonra dolarda düşüş

ABD Merkez Bankası dün sonuçlanan Mart ayı toplantısında beklentilere paralel faizleri yükseltmesine rağmen dolar bu sabah 3.67'ye kadar geriledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-16 09:08:15

FED kararından sonra dolarda düşüş

Dün kapanışta 3.7250 TL seviyelerinde olan dolar, FED açıklamasının ardından uluslararası piyasalarda 3.68 seviyesine kadar gerilemişti. dolardaki düşüşün bu sabah da sürdüğü izleniyor.

Dolar/TL, yaşanan düşüşle birlikle 3.68 seviyesinin de altına kadar geldi. Euro/TL ise 3.9405 seviyesine kadar indi.

ABD Merkez Bankası Fed, istikrarlı ekonomik büyüme, istihdam artışı ve enflasyonun bankanın hedefine doğru ilerlediğine dair güvenle beraber faiz oranlarını son üç ayda ikinci kez artırdı.

Fed aynı zamanda 2017 yılı için iki faiz artırımı daha yapacağı tahminini değiştirmezken, 2018 yılı için üç faiz artışı öngörülüyor. Fed 2016 yılında faizleri bir kez artırmıştı.

FED BAŞKANI YELLEN ARTIŞI DEĞERLENDİRDİ

ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısının ardından merakla beklenen açıklamayı Başkan Janet Yellen yaptı ve yılda üç kez faiz artırmanın kademeli sıkılaştırmayla kesinlikle uyumlu olduğunu söyledi.

Fed'in faiz artırma kararının, ülke ekonomisinin istihdam ve enflasyon hedeflerine doğru kaydettiği ilerlemeyi yansıttığını vurgulayan Yellen, "FOMC bir süredir, ekonomik koşullar beklendiği gibi gelişirse, kademeli faiz artışlarının hedeflerimize ulaşmak ve korumak için uygun olduğunu düşünüyordu. Bugünkü kararımız, bu görüşe paralel alındı, ekonomik görünüme ya da para politikasının geleceğine ilişkin yeni bir değerlendirmeyi temsil etmiyor" ifadelerini kullandı.

Yellen, ekonominin kademeli artışlara izin verecek şekilde güçlenmesini beklediklerini kaydederken, bu ve gelecek iki yıl içinde üçer defa faiz artırmayı öngördüklerini dile getirdi.

"YILDA ÜÇ FAİZ ARTIŞI KESİNLİKLE KADEMELİ"

Yellen, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "faiz artışıyla tüketicilere vermek istediğiniz mesaj nedir?" sorusuna "Temel mesajımız ABD ekonomisinin iyi durumda olduğu" yanıtını verdi.

Bundan önceki FOMC karar metinlerinde geçen "Komite ekonomik şartların sadece kademeli faiz artışlarına izin vereceğini öngörüyor" cümlesindeki "sadece" kelimesinin mart toplantısına ait metinden neden çıkarıldığı sorulan Yellen, "Kademeli'den önce gelen 'sadece' kelimesini metinden çıkardık ancak bence bunun abartılmaması gerekiyor." dedi.

Haber Ara