Dolar

32,3761

Euro

34,9957

Altın

2.326,02

Bist

9.087,80

Fed 'iskonto faizi' için toplanıyor

Fed 'iskonto faizi' için toplanıyor

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-23 16:05:52

Fed 'iskonto faizi' için toplanıyor
ABD Merkez Bankası (Fed) bugün avans ve iskonto faiz oranlarını görüşmek üzere bir toplantı gerçekleştirecek.

Fed, aralık ayındaki kritik Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı öncesinde "hızlandırılmış prosedür çerçevesinde" bugün avans ve iskonto faiz oranlarını görüşmek üzere toplanacağını açıkladı. Eylülde gerçekleşen son toplantıda oranlar yüzde 0,75 seviyesinde sabit bırakılmıştı.

Analistler, Fed'in bugünkü toplantıda alacağı kararın aralık ayı toplantısı için önemli bir ipucu verebileceğini ifade ediyor.

Konuya ilişkin olarak AA muhabirinin sorularını yanıtlayan AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, aslında Fed'in avans ve iskonto faizlerini görüşmek için oldukça sık ve takvimi önceden belli olmayan bir düzende toplandığını ancak toplantının bu kez aralık ayındaki kritik faiz kararı öncesi gerçekleşmesinin daha fazla dikkat çektiğini belirtti.

Bu konuda son toplantının 15 Eylül'de gerçekleştiğini ve söz konusu oranların yüzde 0,75 olarak korunduğunu anımsatan Bürümcekçi, avans ve iskonto oranlarının Fed'in kredi politikası araçlarından ve para politikası çerçevesinin yani faiz koridorunun birer parçası olarak da görülebileceğini aktardı.

Burada gerçekleşecek yukarı yönlü bir ayarlamanın aralıkta Fed'in faiz oranının kesin artacağı şeklinde yorumlanacağını vurgulayan Bürümcekçi, buna karşın faiz oranlarının değişmemesi durumunun bile Fed'in aralık ayını pas geçeceği anlamına gelmeyeceğini dile getirdi.

Bürümcekçi, Aralık FOMC toplantısı sonrasında bu oranların yeniden ayarlanabileceği öngörüsünde bulundu.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara