Dolar

32,3438

Euro

35,1167

Altın

2.306,62

Bist

9.079,97

'Fed'in faiz artışını bekletmesinde fayda var'

'Fed'in faiz artışını bekletmesinde fayda var'

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-03 22:10:44

'Fed'in faiz artışını bekletmesinde fayda var'
ABD Merkez Bankası (Fed) Yönetim Kurulu üyesi Lael Brainard, son dönemdeki verilerin karışık bir tablo çizdiğini ve risklerin varlığını koruduğunu belirterek, Fed'in faiz artışını bekletmesinin yararlı olacağını bildirdi.

Brainard, hayal kırıklığı yaratan Mayıs ayı tarım dışı istihdam verisinin ardından yaptığı konuşmada, ABD ekonomisinin direncine garanti gözüyle bakılmaması gerektiğini belirtti.

Mayıs'ta 38 bine gerileyen istihdam artışının iş gücü piyasasının zayıfladığını gösterdiğini ayrıca enflasyon verilerinin de karışık sinyaller verdiğini anlatan Brainard, "İnatla düşük seyreden enflasyonun, enflasyon beklentilerini etkileme ihtimalini göz ardı edemeyiz." değerlendirmesini yaptı.

- "Brexit, ABD ekonomisini etkileyebilir"

Brainard, ayrıca İngiltere'de 23 Haziran'da yapılacak AB referandumundan ülkenin birlikten çıkması yönünde bir sonuç çıkması durumunda da küresel piyasalarda ciddi dalgalanmalar yaşanabileceğine dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Referandumdan kaynaklanan belirsizliğin ekonomik etkilerini ve ticaret ve finansal bağları yeniden düzenlemenin maliyetlerini rakamlara dökmek zor olsa da böyle bir sonucun finansal risk primlerin sertçe yükselmesi gibi kayda değer bir ters şoku göz ardı edemeyiz. Uluslararası piyasalar birbiriyle yakından ilişkili olduğu için, Avrupa piyasalarında yaşanacak ters bir reaksiyon ABD piyasalarını ve dolayısıyla reel aktiviteyi etkileyebilir."

Çin ve yükselen piyasa ekonomilerini çevreleyen risklerin yeniden yükselme ihtimalinin de bulunduğunu belirten Brainard, küresel ekonomideki kırılganlığın kısa vadede giderilmesinin mümkün görünmediğini kaydetti.

- "Beklemekte fayda var"

Brainard, öte yandan Amerikalı tüketicilerin harcamalardaki direnç, finansal piyasalardaki istikrar ve görece yüksek seyreden tüketici güvenini olumlu gelişmeler arasında gösterirken, Fed'in faiz artışında tedbirli davranarak, bu alanlarda kaydedilen ilerlemeyi koruması gerektiğine işaret etti.

Fed'in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesinde (FOMC) kalıcı oy hakkına sahip olan Brainard, sözlerini şöyle tamamladı:

"Son dönemdeki veriler karışık bir tablo çizdi ve önemli aşağı yönlü riskler varlığını koruyor. Bu ortamda, tedbirli risk yönetimi, yurtiçindeki ekonomik faaliyetlerin güçlü bir şekilde toparlandığına ve yakın vadedeki uluslararası gelişmelerin hedeflerimize doğru ilerleyişimizi bozmayacağına dair güvenin sağlaması için daha fazla veri beklenmesinin faydalı olduğuna işaret ediyor."

FOMC'nin bir sonraki toplantısı 14-15 Haziran tarihlerinde Washington'da gerçekleşecek.

Analistler, mayıs ayında 38 bine gerileyerek, son 6 yılı aşkın süredir en düşük seviyesine düşen tarım dışı istihdam artışının, Fed'in bu toplantıda faiz artırma olasılığını büyük ölçüde ortadan kaldırdığı öngörüsünde bulunuyor.

Haber Ara