Dolar

32,5833

Euro

34,7900

Altın

2.412,53

Bist

9.645,02

'Fed'in bu yıl faizleri artırması mümkün değil'

'Fed'in bu yıl faizleri artırması mümkün değil'

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-16 11:34:49

'Fed'in bu yıl faizleri artırması mümkün değil'
" GÜLBİN YILDIRIM â€" Nobel ödüllü Ekonomist Joseph Stiglitz, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizleri artırmaya bu yıl bitmeden başlamasının mümkün olmadığını söyledi.

Columbia Üniversitesi Ekonomi Profesörü Stiglitz, AA muhabirinin Fed'in faiz artırımı ve küresel ekonomiye ilişkin sorularını yanıtladı.

Stiglitz, ABD ekonomisindeki iyileşmenin yavaşlamaya başladığını belirterek, "Fed'in faiz artışına bu yıl içinde başlaması şu an itibarıyla mümkün görünmüyor. Başta enerji ve metaller olmak üzere doğal kaynakların fiyatlarındaki gerileme ekonomi için daralma anlamına geliyor. ABD ekonomisindeki toparlanma gücünü kaybetti" dedi.

Fed'in eylül ayında uluslararası gelişmeleri gerekçe göstererek faiz artışına gitmeyerek doğru karar verdiğini vurgulayan Stiglitz, "Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) ekim toplantısında yeterli veriye sahip olacağını sanmıyorum. Şu anki ekonomik görünüm aralıkta da başlamayacaklarını gösteriyor" değerlendirmesini yaptı.

- "Enflasyon arz fazlası nedeniyle düşük"

Stiglitz, başta Janet Yellen olmak üzere birçok üyenin daha kademeli bir yol izleyebilmek için faiz artışına çok geç kalınmadan başlanması yönünde görüş bildirdikleri anımsatıldığında ise, "Ben faiz artışına yakında başlamazlarsa, ani ve hızlı bir artış patikası izlemek zorunda kalacaklarını düşünmüyorum çünkü ekonominin ısınmaya başlaması özellikle de küresel ekonominin şu anki durumu göz önüne alındığında o kadar çabuk olacak birşey değil" dedi.

Stiglitz, "enflasyonun emtia ve iş gücü piyasalarındaki arz fazlası nedeniyle düşük seyrettiğinin" altını çizerken, bu sorunun para politikalarıyla değil, mali politikalarla çözülebileceği öngörüsünü paylaştı.

- "Çin'in yavaşlaması iyiye işaret"

Küresel ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Stiglitz, son dönemdeki gelişmelerde en belirleyici faktörün doğal kaynaklara yönelik talebin düşmesi olduğunu dile getirdi.

Stiglitz, özellikle metal ve petrol ihracatçısı ülkelerin bu gelişmeden olumsuz etkilendiklerine işaret ederken, buna Çin ekonomisindeki yavaşlamanın neden olduğunu ifade etti.

"Ancak, Çin'in yavaşlaması istenen bir durum çünkü ekonomilerinin yapısını değiştirmeleri gerekiyordu" ifadelerini kullanan Stiglitz, dünya ekonomisindeki yavaşlamaya karşın küresel resesyon tehlikesi görmediğini vurguladı.

Stiglitz, tüm ülkelerin normal trendinin altında büyüyen küresel ekonomiye ayak uydurması gerektiğini belirtirken, Fed'in de faiz artışını hem yerel hem de uluslararası gelişmeler çerçevesinde vereceğini söyledi.

Dünyaca ünlü ekonomist Joseph Stiglitz, 'Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin küresel ekonominin yeni şartlarına uyum sağlamak için ne yapması gerektiği' sorusu üzerine, her ülkenin farklı şartlara uygun olduğunu belirterek, 'Her biri şartlara uyum sağlamak için kendi gerçeklerini göz önünde bulundurarak, farklı bir yol izlemeli. Hepsine uyacak tek bir yol yok" yorumunu yaptı.

- Joseph Stiglitz kimdir?

ABD eski Başkanı Bill Clinton'un Ekonomi Başdanışmanı, Dünya Bankası Başkan Yardımcısı ve Başekonomisti gibi üst düzey görevlerde bulunan Joseph Stiglitz, 1943 yılında ABD'nin Indiana eyaletinde yer alan ve suç oranının en yüksek olduğu şehirlerden Gary'de dünyaya geldi.

Üniversite eğitimini Massachusetts eyaletindeki Amherts Üniversitesi'nde tamamlayan Stiglitz,doktorasını Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde ekonomi alanında yaptı.

Stiglitz, 2001'de "Asimetrik Bilgi Teorisi" üzerine çalışmalarıyla layık görüldüğü Nobel Ekonomi Ödülü'nü, Fed Başkanı Janet Yellen'in eşi George Akerlof ve Michael Spence ile paylaştı.

Şu anda Columbia Üniversitesi'nde ekonomi dersleri veren Stiglitz, dünyanın en büyük ekonomik araştırma kurumlarından IDEAS'a göre 2015'te en çok alıntı yapılan 4. ekonomisti oldu. İngiliz Times dergisi ise Stiglitz'i dünyanın en etkili 100 kişisi arasında gösteriyor.

Haber Ara