Dolar

32,5026

Euro

34,7644

Altın

2.491,20

Bist

9.524,59

Fatih, Dracula'yı neden 4 yıl uzak tuttu?

Döneminin en vahşilerinden biri olarak addedilen Dracula, o zamanlar Edirne'deki sarayda Fatih ile birlikte büyüdü. Ancak Fatih, tahta çıktıktan sonra bunu çevreleri rahat bırakmamış, fitne sokmuşlardır...

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-23 10:07:12

Fatih, Dracula'yı neden 4 yıl uzak tuttu?

 'Kazıklı Voyvoda' olarak da bilinen Kont Drucala , Tokat'ta yaklaşık 4 yıl kaldı.Bugünkü Romanya, o zamanki Osmanlı'nın Eflak vilayetinin beyinin oğlud olan ve döneminin en vahşilerinden biri olarak addedilen Dracula, o zamanlar Edirne'deki sarayda Fatih ile birlikte büyüdü. Ancak Fatih, tahta çıktıktan sonra bunu çevreleri rahat bırakmamış, fitne sokmuşlardır. Fatih, Kont Drucala'yı yani bilinen deyimiyle 'Kazıklı Voyvoda'yı zorunlu ikamete Tokat'ta göndermiştir. Zaman zaman kalede tutulduğu, zaman zaman da şehirde bir konakta yaşadığı bilinmektedir. Tokat'taki yaşam süresi 4 yıl kadardır.


Evliya Çelebi'nin gözüyle Tokat Kalesi

Evliya çelebi Tokat Kalesi'ni şöyle anlatır: "Kalesi bir yüksek tepe üzerinde bir şeddadi beyaz kesme taş ile yapılmış sağlam bir kaledir, ama o kadar büyük değildir. Büyüklüğü 5.060 adımdır. Çevresi burç ve bedenlerle süslenmiş, sanatlı beden dişleriyle bezenmiş, etrafında asla hendeği yok korkusuz yüksek bir surdur ki samanyolu gibi göklere baş uzatmıştır. Ve dört tarafı cehennem çukurundan nişan verdiğinden asla hendek olacak yeri yoktur. Bütün etrafı şahin, kartal ve zağanos yuvalı elvan renkli kayalardır. Batı tarafa bakar bir demir kapısı vardır. Hisar içinde dizdar hanesi, kethüda, imam, müezzin ve kale mehterleri hanesi var ve cebehane odaları, tahıl ambarları, su sarnıçları ve Ceylan yolu adında su yolları vardır.

Tam 362 ayak kesme kaya taş merdiven ile nehre inilir. Batı tarafına Ayyar kayası bu kaleye biraz eğimlidir. Ve Yıldırım Han Camii var, başka han, hamam ve çarşı pazardan bir eser yoktur, zira göklere doğru boy uzatmış yüksek bir kale olduğundan değme adam bir saatte çıkamadığından gece gündüz kapısı daima kapalıdır. Ancak bekçileri daima gözcülük eder pür silah kapıcıları vardır. Zira aşağı şehir halkının bütün değerli malları tamamen kalede korunur. Bütün suçlular ve kanlılar burada mahpustur. Kudüs-i Şerifin zindanı Kerek Kalesi'dir, ama bu Tokat sanki Acem ülkesinin Kahkaha Kalesi'dir."

Haber Ara