Dolar

32,5132

Euro

34,7850

Altın

2.420,59

Bist

9.678,37

Fatih Belediyesi tarihi ihya etti

Fatih Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle 2004’ten beri 320 tarihi eseri restore etti.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-22 10:44:11

Fatih Belediyesi tarihi ihya etti

İstanbul Fatih'te 2004'ten günümüze Fatih Belediyesi tarafından medreseler, tekkeler, sıbyan mektepleri, sarnıçlar, anıt yapılar, tescilli sivil mimarlık örneği yapılar, camiler ve çeşmelerden oluşan toplam 320 adet orta ölçekli eser restore edildi. Bu süreç, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve hayırsever vatandaşların işbirliğiyle gerçekleştirildi.

SULTANAHMET MEDRESESİ

Sabah'ta yer alan habere göre, Osmanlı tarihinde en büyük yapılar arasında sayılan ve mimari özellikleri bakımından sanat tarihinde önemli bir yeri olan Sultanahmet Camisi yanındaki medresenin restorasyon çalışması yapıldı. 1935'te onarımı yapılan ve avlusu camlı bir çatıyla örtülen medrese, uzun yıllar depo olarak kullanıldı.

ZEYREK SARNICI

Atatürk Bulvarı'nın kenarında bulunan Zeyrek Sarnıcı, İstanbul'da benzeri olmayan üç cephesi toprak üstünde ve iç kısmında su toplama galerileri bulunan tek sarnıç örneği. 20'nci asrın başlarında sarnıç üstündeki ev ve konaklar nedeniyle zemini çamur kaplı bir yer haline geldi. Restorasyondan önce en son 1993'te sarnıcın içi temizlendi.

SİNAN PAŞA MEDRESESİ

Külliye, Sadrazam Sinan Paşa tarafından 1592-1593 yıllarında saray mimarı Davud Ağa'ya yaptırılmıştır. Koruma Kurulu'nca onaylı projeler doğrultusunda 2011'de restorasyonuna başlandı. Külliye binaları, asimetrik planlı bir avlu içinde muntazam olarak yer alan medrese, türbe ve sebilden oluşuyor.

ALİ FAKİH SIBYAN MEKTEBİ

Mahalle, adını Fatih Sultan Mehmet'in çobanbaşı Ali Fakih'in burada yaptırdığı camiden aldı. Ali Fakih Efendi vefat ettiğinde burada defnedildi. Çeşitli zamanlarda onarım gören cami, Kavak Mescidi olarak da anılıyor. Sıbyan mektebi olarak inşa edilen binanın önünde bir ucunda çeşmeyle sınırlanan bir bahçe var.

Haber Ara