Dolar

32,4781

Euro

34,9319

Altın

2.435,57

Bist

9.716,77

Faslı İslami partiler ve gruplardan ‘normalleşme kararı’na tepki

Fas’ın işgal devleti İsrail ile normalleşme kararı alması ülkedeki İslami parti ve grupların tepkisine yol açtı. Ülkenin önde gelen İslami partileri ve grupları, Rabat yönetiminin İsrail ile ilişkilerini normalleştirme kararı almasını reddettiklerini açıkladı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-13 12:46:24

Faslı İslami partiler ve gruplardan ‘normalleşme kararı’na tepki

Fas'ın işgal devleti İsrail ile normalleşme kararı alması ülkedeki İslami parti ve grupların tepkisine yol açtı.

ABD'nin aracılık ettiği bir anlaşmanın ardından ülkenin önde gelen İslami partileri ve grupları, Rabat yönetiminin İsrail ile ilişkilerini normalleştirme kararı almasını reddettiklerini açıkladı.

Koalisyon hükümetini yöneten Adalet ve Kalkınma Partisi'nin propaganda kanadı olan Birleşme ve Reform Partisi dün yaptığı açıklamada, "hareketin pozisyonunun normalleşme ve Siyonizme nüfuz etmeye yönelik tüm girişimleri reddettiğini ve kınadığını" doğruladı.

Birleşme ve Reform Partisi İcra Dairesi üyesi, “Kudüs El Şerif Komitesi'ne başkanlık eden Fas'ın talihsiz bir gelişme ve kabul edilemez bir adım attığını düşünüyor" dedi.

İslamcı Adalet ve Kalkınma Partisi ise, "partinin Siyonist işgale karşı sert duruşunu" onaylarken, Kral VI.Muhammed'in Filistin davasını destekleme adımlarını ise desteklediğini açıkladı.

Ülkedeki en büyük muhalefet gruplarından biri olan yasaklı Fas Adalet ve Yardım Grubu, Cuma günü yaptığı açıklamada ise, normalleşme anlaşmalarının "Filistin halkının sırtına saplanmış bir bıçak" olduğunu belirterek, kararır Filistinleri büyük hayal kırıklığına uğrattığını açıklamıştı.

Normalleşme sürecinde ikinci atılım

Normalleşmeyle ilgili ikinci atılım dalgası tam 26 yıl sonra geldi ve son birkaç ay içinde 4 Arap ülkesi bu kervana katıldı.
BAE ve Bahreyn, 15 Eylül'de Beyaz Saray'da düzenlenen törende İsrail ile ilişkileri normalleştirme anlaşması imzaladı.
Sudan Dışişleri Bakanlığı da 23 Ekim'de geçiş hükümetinin İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesini kabul ettiğini ancak anlaşmanın yürürlüğe girmesinin yasama meclisinin kurulması ile anayasal yapının tamamlanmasının ardından gerçekleşeceğini, konunun parlamentonun onayına bağlı olduğunu açıkladı.
Beyaz Saray aynı gün Başkan Donald Trump'ın Sudan'ı "teröre destek veren ülkeler" listesinden çıkarma kararını imzaladığını bildirdi.

Fas Kralı 6. Muhammed, 10 Aralık'ta ülkesinin İsrail ile "en yakın zamanda resmi ve diplomatik ilişkiler kurmayı" planladığını açıkladı.
Kral 6. Muhammed, ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı telefon görüşmesinde, Fas ile İsrail arasında karşılıklı uçuşlara başlanmasını planladıklarını, iki ülke arasında turistlerin yanı sıra Fas kökenli Yahudilerin de yolculuk yapmasının sağlanacağını ifade etti.
Bu telefon görüşmesi, Trump'ın, Fas ve İsrail'in tam diplomatik ilişki kurulmasına yönelik anlaşmaya vardığını ve Batı Sahra'da Fas'ın hakimiyetini tanıdıklarına dair bir bildirge imzaladığını duyurmasının ardından geldi.

Böylece Fas; Mısır, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Sudan'dan sonra İsrail ile normalleşmeyi kabul eden 6. Arap ülkesi oldu.

Kaynak: Reuters ve ajanslar

 

Haber Ara