Dolar

32,3495

Euro

35,1149

Altın

2.309,28

Bist

9.079,97

Fas'ta yeni hükümet kurma çalışmaları

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-25 23:02:03

Fas'ta yeni hükümet kurma çalışmaları
Hükümeti kurmak görevli Adalet ve Kalkınma Partisi (PJD) Ulusal Konsey Başkanı Sadeddin Osmani'nin, Milli Bağımsızlar Birliği (RNI) Halk Hareketi (MP), Halk Gücü Sosyalist Birliği (UNFP), İlerleme ve Sosyalizm Partisi (PPS) ve Anayasal Birlik Partisi (UC) ile koalisyon hükümeti kurma konusunda anlaştığı bildirildi.

İsmini vermek istemeyen PJD'li bir yetkili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, PJD, RNI, MP, UNFP, UC ve PPS'nin, yeni hükümetin kurulması noktasında anlaşmaya vardığını belirtti.

PJD, hükümette yer alacak bakanların seçimi için bugün bir toplantı düzenlemişti. Toplantıdan sonra herhangi bir açıklama yapılmazken, Osmani'nin ilerleyen saatlerde bir basın toplantısı düzenleyeceği belirtilmişti.

Ülkede 7 Ekimde düzenlenen seçimlerden sonra hükümeti kurmakla görevlendirilen eski Başbakan ve PJD Genel Sekreteri Abdulilah Benkiran'ın beş ay boyunca sürdürdüğü koalisyon hükümeti kurma arayışında sonuç elde edememesi üzerine Fas Kralı 6. Muhammed, 17 Mart'ta hükümeti kurma görevini Benkiran'dan alarak aynı partiden Osmani'ye vermişti.

Fas'ta geçen yıl ekim ayında yapılan genel seçim sonuçlarına göre partilerin Meclisteki dağılımı şöyle:

Adalet ve Kalkınma Partisi 125, Asalet ve Çağdaşlık Partisi 102, İstiklal Partisi 46, Milli Bağımsızlar Birliği 37, Halk Hareketi 27, Halk Gücü Sosyalist Birliği 20, Anayasal Birlik Partisi 19, İlerleme ve Sosyalizm Partisi 12, Sosyal Demokrat Partisi 3, Federal Demokratik Sol Parti 2, Demokratik Birlik Partisi 1 ve Sol Yeşiller Partisi 1 milletvekili.

Haber Ara