Dolar

32,3464

Euro

35,1083

Altın

2.302,87

Bist

9.079,97

Fas'ta protestolar büyüyor

Fas'ta bir balıkçının çöp kamyonu presinde ezilerek hayatını kaybetmesi ülke genelinde protesto edildi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-31 10:17:10

Fas'ta protestolar büyüyor

Fas'ın El-Huseyme kentinde bir balıkçının çöp kamyonu presinde ezilerek hayatını kaybetmesini protesto etmek için ülke genelinde çok sayıda gösteri düzenlendi.

Bazı insan hakları derneklerinin ve muhalefet partilerinin çağrısı ile sosyal medya üzerinden organize olan binlerce kişi, başkent Rabat başta olmak üzere, Kazablanka, Fes, Tanca, Meknes, Vecde, Marakeş, El-Suveyra, Agadir, Amzuran, Kuneytara, El-Huseyma, El-Cedide, El-Muhammediyye, Azmur'in yanı sıra çok sayıda şehirde gösteri düzenledi.

Rabat'ta düzenlenen gösteride Fas Parlamentosu önünde toplanan binlerce kişi, Muhsin Fikri isimli balıkçının ölümü nedeniyle İçişleri Bakanının istifasını isterken, “Hepimiz Muhsiniz” şeklinde slogan attı. Göstericiler, yaklaşık iki saat süren gösterinin ardından dağıldı.

Huseyme'den gösteriye katılan Amaziğ haklarını savunan aktivistlerden Halid Bilkaydi, “Şehit Muhsin Fikri'nin tüm hakları verilene kadar gösterilere devam edeceğiz. İçişleri Bakanı ve Faslı yetkililerin Fikri'nin ailesine yardımcı olmalarını ve en kapsamlı balık avlanma ruhsatı verilmesini talep ediyoruz.” diye konuştu.

Ülkede, 2011 yılında  “Arap Baharı” sürecinde 20 Şubat Hareketi tarafından düzenlenen gösterilerden daha büyük katılımın sağlandığı protesto eylemleri ülke genelinde olaysız sona erdi. Bazı şehirlerde gece boyunca gösterilerin oturma eylemi şeklinde devam etmesi bekleniyor.

FASLI BALIKÇININ HAYATINI KAYBETMESİ VE SONRASINDA GELİŞEN OLAYLAR

Fas'ın kuzeyinde yer alan Huseyme kentinde cuma günü yaşanan olayda Muhsin Fikri, güvenlik güçleri tarafından el konulan balıklarını çöp kamyonundan almaya çalışırken presleme haznesinde sıkışarak trajik bir şekilde hayatını kaybetmişti.

Cenazesi bugün ikindi namazına müteakip defnedilen Fikri için muhalefet partileri ve insan hakları dernekleri gösteri çağrısında bulunmuştu.

Yerel basın ve sosyal medyada yer alan "çöp kamyonu şoförüne, balıkçının ölümüyle sonuçlanan pres aletini çalıştırma emrini bir polisin verdiği" iddiaları ise Emniyet Genel Müdürlüğünce yalanlanmıştı.

Olayların büyümesi üzerine, İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İçişleri Bakanı Muhammed Hassad'ın olayda hayatını kaybeden balıkçının yakınlarını ziyaret etmiş ve Kral 6. Muhammed'in taziye mesajını iletmişti.

Bakan Hassad, Kral 6. Muhammed'in, olayın detaylı şekilde incelenmesi, sorumluluğu olan herkesin tespit edilmesinin yanı sıra görevini ihmal eden ya da sorumluluklarını yerine getirmeyenlere örnek olması için kanunların tavizsiz uygulanması yönünde talimat verdiğini belirtmişti.

Haber Ara