Dolar

32,5585

Euro

34,8809

Altın

2.429,55

Bist

9.722,09

Fas'ta cezaevinde açlık grevi yapan gazetecinin durumu kritik

Fas'ta cezaevinde açlık grevi yapan tutuklu gazeteci Hamid el-Mehdavi'nin sağlık durumunun kritik olduğu bildirildi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-25 16:09:59

Fas'ta cezaevinde açlık grevi yapan gazetecinin durumu kritik

"Gazeteci Hamid el-Mehdavi ile Dayanışma Derneği" üyesi insan hakları aktivistleri, başkent Rabat'ta düzenledikleri basın toplantısında tutuklu gazetecinin durumuyla ilgili bilgi verdi. Dernek Başkanı Halid el-Camii, iki haftayı aşkın süredir cezaevinde açlık grevine devam eden Mehdavi'nin sağlık durumunun kritik olduğunu söyledi. Şeker hastası olması nedeniyle Mehdavi'nin sağlığından endişe duyduklarını belirten Camii, "Yetkilileri, tehlikeli boyutlara ulaşan açlık grevine karşı tedbir almaları için uyarıyoruz. Bazı taraflar eylemcilerin sesini kısmak istiyor, bu konuda başarılı olamadıklarını ve tüm dünyanın aktivistlerin sesini duyduğunu bilmelerini istiyoruz" dedi.

Camii, cezaevinde tutuklu bulunan Rif Hareketi mensuplarından açlık grevine katılanların da sağlık durumlarının kötüye gittiğini dile getirdi. Faslı gazeteci Mehdavi, ülkenin kuzeyinde bölgesel kalkınma talebiyle düzenlenen gösterilere katıldığı gerekçesiyle 20 Temmuz'da tutuklanmıştı. Fas'ın kuzeyindeki El-Huseyma kentinde Ekim 2016'da bir balıkçının polisin el koyduğu balıklarını çöp kamyonundan almaya çalışırken presleme haznesinde sıkışarak ölmesinin ardından çok sayıda gösteri düzenlenmişti. Bölgesel kalkınma için söz verilen projelerin hayata geçirilmediği gerekçesiyle gösteriler mayısta yeniden başlamıştı.

Resmi açıklamalara göre, mayıs ayından bu yana devam eden gösterilerde yüzlerce eylemci gözaltına alınarak haklarında hukuki işlem yapıldı. Mehdavi'nin ardından tutuklu bazı eylemcilerin de şeffaf yargılanma ve serbest bırakılma talebiyle geçen hafta açlık grevine başladığı duyurulmuştu.

 

Haber Ara