Dolar

32,3299

Euro

35,0822

Altın

2.286,60

Bist

8.967,32

Fas Başbakanı: 15 Temmuz halkın ve demokrasinin zaferi

Fas Başbakanı Benkiran, Fas'ta bugün yapılan parlamento seçimlerini ve Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimini değerlendirdi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-07 10:44:40

Fas Başbakanı: 15 Temmuz halkın ve demokrasinin zaferi

Benkiran, "2011 yılında Arap Baharı'ndan etkilenen ülkeler farklı farklı tecrübeler yaşadı. Fas bu süreçten etkilenen bir ülke olmasına rağmen liderlerini koruyarak bu rüzgarın etkisiyle yıkılmadı. Bu süreçte yeni anayasanın hayata geçirilmesiyle kriz atlatıldı ve parlamenter sistemin önü açıldı. Bu başarı halkın ülke çıkarları için beslediği umutla gerçekleşti." dedi.

YOLSUZLUKLA MÜCADELE 

Ülkedeki en önemli problemin yolsuzluk olduğunu vurgulayan Benkiran, "Hükümet olarak ülkede istikrarı sağladık ve yolsuzlukla mücadele ettik. Buna rağmen bize karşı olanlar yönetimimize yapacakları başka eleştirileri olmadığı için bizi bir takım olumsuzluklarla itham ettiler. Kimileri bizim ülkeyi Suriye ve Libya gibi savaşa sürüklediğimizi iddia etti, kimileri İhvan Teşkilatıyla beraber hareket ettiğimizi iddia etti. Onlar bize saldırmasına rağmen biz onlarla ilgili herhangi bir açıklamada bulunmadık. Bizim tek amacımız var, ülkedeki yolsuzluğun önüne geçmek. Yolsuzlukla mücadelemiz sadece bizim meselemiz değil bu ülkenin meselesidir. Yolsuzluğa karşı çabalarımızı daha da güçlendirerek devam ettireceğiz." ifadelerini kullandı.

PJD'NİN İHVAN TEŞKİLATLARIYLA İLİŞKİSİ İDDİASI 

Adalet ve Kalkınma Partisinin (PJD) ve kendisinin İhvan Teşkilatı ile ilişkisinin olduğu iddialarına da cevap veren Benkiran, "Ben İhvan teşkilatından değilim ama onlardan kaçmıyorum da. Bizi İhvanla veya buna benzer hareketler ile ilişkilendirmeye çalışıyorlar. Benzer hassasiyetlerimizin olması bizim onlarla bir bağımızın olduğu anlamına gelmez." dedi.

BİZ ÖZGÜRLÜĞE İNANIYORUZ

Beş yıllık yönetimleri süresince vatandaşlarının özgürlüğüne saygı duyduklarını belirten Benkiran, "Biz özgürlüğe inanıyoruz, eğer Allah insanlara inançları konusunda hürriyeti bahşetmişse, bizler Müslümanlar olarak başkalarının seçimlerine karışmayız. İnsanların nasıl giyindiğine, kendi aralarındaki ilişkilerine karışamayız. Biz idareciler olarak insanlar arasında adaleti sağlamakla sorumluyuz." diye konuştu.

SEÇİMLERDEN BİRİNCİ PARTİ OLARAK ÇIKMAYI HEDEFLİYORUZ 

Seçimlerden birinci parti olarak çıkmayı hedeflediklerini belirten Benkiran, "2011 genel seçimlerinde 107 milletvekili çıkararak birinci parti olduk. Bu seçimlerde milletvekili sayımızı daha da artırarak birinci parti olmayı hedefliyoruz." ifadelerine yer verdi. Benkiran, seçimleri kaybettikleri taktirde istifa edeceğini belirtti.

15 TEMMUZ TÜRK HALKININ ZAFERİ

Türkiye'de Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından 15 Temmuz'daki darbe girişiminin halk tarafından bastırılmasını Türk halkının zaferi olarak niteleyen Benkiran, "15 Temmuz halkın ve demokrasinin zaferiydi ve demokrasinin tüm zaferleri zulüm için bir yenilgidir. Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Türk halkını, Ak Parti'yi ve darbeye karşı demokrasinin yanında yer alan diğer siyasi partileri tebrik ediyorum." dedi.

Fas'ta seçmenler, 2011'de gerçekleştirilen anayasa değişikliğinden sonra ikinci defa parlamento seçimleri için yarın sandık başına gidiyor.

Fas Parlamentosu Temsilciler Meclisi üyelerinin belirlenmesi için yapılacak seçimlere, 30 siyasi parti katılıyor. Kayıtlı 15 milyon 702 bin 592 seçmenin bulunduğu Fas'ta milletvekili seçimleri beş yılda bir düzenleniyor. 92 seçim bölgesinden oluşan ülkede, seçmenler, 305'i yerel ve 90'ı ulusal çapta olmak üzere toplam 395 milletvekilini belirleyecek.

Haber Ara