Dolar

32,3157

Euro

35,1299

Altın

2.296,83

Bist

9.064,26

FARC'ın silah bırakma süreci uzuyor

Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında imzalanan barış anlaşması gereği ay sonunda tamamlanması gereken silah bırakma sürecinin uzayacağı bildirildi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-28 14:30:16

FARC'ın silah bırakma süreci uzuyor

AA'nın haberine göre Ülke basınında yer alan haberlere göre, örgütün Başmüzakerecisi Ivan Marquez, FARC'ın 53. kuruluş yıl dönümü nedeniyle Bogota'da düzenlenen bir toplantıda, devam eden silahsızlanma sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Anlaşma gereği silah bırakma sürecinin ay sonunda sonuçlanması gerektiğini anımsatan Marquez, ancak şartların, tarafları silah bırakma takviminin yeniden düzenlemesini düşünmeye zorladığını ifade etti.

Marquez, silahsızlanmanın bu ay sonuna kadar tamamlanamayacağını, yine de bu gecikmenin bir soruna sebep olmayacağını kaydetti.

Birleşmiş Milletler (BM) Kolombiya Misyon Şefi Jean Arnault, daha önce yaptığı açıklamada, FARC'ın silah bırakma sürecinin devam ettiğini ve bu işlemlerin ay sonuna doğru noktalanmasının öngörüldüğünü belirtmişti.

Kolombiya hükümeti ile FARC arasında imzalanan barış anlaşmasında silah bırakma aşamasına, militanların ülkede oluşturulan 26 bölgede toplanmasının ardından 1 Mart'ta geçilmişti. BM Ateşkesi İzleme ve Doğrulama Mekanizması (MM&V) gözlemcilerinin silahları sınıflandırma ve kayıt altına alma çalışmalarının sürdüğü bu aşamada FARC, 140 silahını 17 Mart'ta MM&V'ye teslim ederek, 50 yılı aşan çatışma geçmişinin ardından ilk kez silah bırakmıştı.

ÖRGÜTÜN KURULUŞUNUUN 53. YILI

Öte yandan örgütün lideri Rodrigo Londono FARC'ın silahlı örgüt olarak son senesi olan 53. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Guajira yönetim bölgesi kırsalında bulunan bir silah bırakma alanını ziyaret etti.

Timochenko ismiyle de bilinen Londono, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, FARC mensuplarına teşekkür ederek bu anı onlarla yaşamaktan mutlu olduğunu ifade etti.

Hükümet ile FARC arasında 2 Ekim 2016'da imzalanan ilk barış anlaşması halk oylamasına götürülmüş, yaklaşık 13 milyon Kolombiyalının sandık başına gittiği referandumda yüzde 50,24 "Hayır" oyu çıkmıştı. Küba'nın başkenti Havana'da yeniden masaya oturan tarafların uzun görüşmelerinin ardından 12 Kasım 2016'da varılan yeni barış anlaşması, 24 Kasım 2016'da Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile FARC lideri Rodrigo Londono tarafından imzalanmıştı.

Nüfusu 48 milyonu aşan Latin Amerika ülkesi Kolombiya'da yarım yüzyıldan fazla süren iç savaş, 260 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine ve 6 milyondan fazla kişinin göç etmesine neden olmuştu.

 

Haber Ara