Dolar

32,3291

Euro

35,0400

Altın

2.279,62

Bist

9.001,13

Faciadan kurtulan hacılar konuştu

Suudi Arabistan'da hac ibadeti sırasında 753 kişinin ölümüyle sonuçlanan izdihamdan sağ kurtulan Türk hacılar izdiham anlarını anlattı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-25 14:58:27

Faciadan kurtulan hacılar konuştu

Mina'da dün yaşanan izdihamda yaralanan 6 kişiden Mehmet Olgun, Ziya Koçak, Leyla Yıldırım, Hasibe Mert ve Birtecim Sıradaş, Mekke'deki Türk hastanesinde yapılan tedavinin ardından taburcu edildi.

Tedavisi süren İdris Sıradaş, Ankara'dan geldiğini belirterek, izdiham anını hatırlamadığını söyledi. Sıradaş, eşi Birtecim Sıradaş'la şeytan taşlama alanına giderken olayın meydana geldiğini anlatarak, ''Ayaklarım ezildi. Nasıl kurtulduk bilmiyorum ama yakınlarıma iyi olduğumu söyleyin'' dedi.

İzdihamdan kurtulan Nuh Ünal da tedavi gören eniştesi İdris Sıradaş'ı ziyaret için hastaneye geldiğini belirterek, izdihamın birkaç nedeni olduğunu söyledi.

Şeytan taşlamaya giderken izdihamın yaşandığını ifade eden Ünal, ''Şeytan taşlamadan dönen, yani karşıdan gelenleri sayısı çok fazla değildi. İzdihama yol ortasına bırakılan bir kamyonet neden oldu. Büyük şeytanın
taşlanacağı alana 200 metre vardı. Olay olunca bağırışlar, çağırışlar başladı''diye konuştu.

İzdihamın saat 08.30-09.00 sıralarında meydana geldiğini hatırlatan Ünal, olayın yaşandığı yol üstündeki çadırların bulunduğu bölgelerdeki kapıların da kapalı olduğunu vurguladı.

Ünal olay anını şöyle anlattı: ''Biraz nefeslenelim diye bu alanlara yanaşıyorduk ama görevliler kovuyorlardı. Çadırlar bölgesindeki kapılar açık olsaydı bu izdiham olmazdı. Ayrıca tekerlekli sandalyeler de devrilmişti. Bunların üstüne basanlar devrildi. İzdihamın bir nedeni de tekerlekli sandalyelerin devrilmesiydi. Olayı 15-20
dakika yaşadık. Eşim yanımdaydı. Önüme aldım ve zorlukla kurtulduk. Ayrıca birileri su dağıtıyordu. Sulardan almak isteyenler de dalgalanmalara neden oldu. Yani izdiham çadırlar bölgesinin kapılarının kapalı olması, yol ortasına bırakılan kamyonet, tekerlekli sandalyelilerin devrilmesi ve su dağıtımı neden oldu diye düşünüyorum. Tabii ki ihmalde var."

''HANIMIMI ZOR KURTARDIM''

İzdihamdan kurtulan Hakan Duyar adlı hacı da izdihamın şeytan taşlama alanına 500 metre kala meydana geldiğini aktararak, ''Yan kapılar kapalıydı. Yol ortasında da bir kamyonet vardı. Tekerlekli sandalyeler devrilmişti. Bunların hepsi izdihama neden oldu. Yardım isteyenler vardı ama hanımımı zor kurtardım'' değerlendirmesinde bulundu.

Müzdelife'den Mina'ya giden hacıların şeytan taşlama alanınından dönen gruplarla karşılaşmaları sonucu izdiham yaşanmıştı. İzdihamda 753 kişi hayatını kaybetmiş, 887 hacı da yaralanmıştı.

Haber Ara