Dolar

32,3145

Euro

35,1153

Altın

2.288,86

Bist

9.048,33

Facebook ve Twitter’a ücret geliyor

4.5G ile birlikte Facebook ve Twitter gibi sosyal medya şirketlerinden ücret talep edilebileceği belirtildi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-10 06:23:47

Facebook ve Twitter’a ücret geliyor

Habertürk'te yer alan bilgide; 1 Nisan'da uygulamaya girecek 4.5G ile daha hızlı internet hizmeti vermeye başlayacak operatörlerin, veri trafiğinden en çok yararlanan Facebook ve Twitter gibi sosyal medya şirketlerinden altyapıyı kullanma karşılığında bedel talep etme konusu tartışılıyor.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan (BTK) üst düzey bir yönetici, konunun dünyada çok tartışıldığını ve Almanya'nın bazı servisleri ücretli hale getirdiğini vurguladı. Yetkili, Türkiye'de bu yönde bir hazırlığın olup olmadığı sorusunu, “Kurumun bu konuda bir çalışması yok” sözleriyle yanıtladı. Sektörde, “Over The Top” (OTT) servisler olarak da anılan uygulamalar, operatörlerin kurduğu altyapı üzerinden hizmet veriyor. Bu servisler, operatöre bir bedel ödemiyor. Bu kapsamda Whatsapp, Facebook, Twitter gibi uygulamalar bulunuyor.

‘OTT'LER TABİ DEĞİL'

4.5G uygulamasına günler kala, bu alanla ilgili önemli bir tartışma daha gündeme geldi. 4.5G ile internet hizmeti hızlanacak. Dolayısıyla bu servislerin de vereceği hizmetin hızı da kalitesi de artacak. İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren, bu konunun bir süredir tartışıldığını belirterek, “Burada iki unsur var. Ağ tarafsızlığı diye herkesin interneti kullanmakta özgür olduğuna dair bir bakış var. Bir de Altyapı sahibi şirketler bedel almalı' diye konuşuluyor. OTT'ler de ‘Biz olduğumuz için daha fazla trafik oluşuyor ve operatörler para kazanıyor' diyor. Operatörler de ‘Biz yatırım yaptığımız için siz daha çok kullanılıyorsunuz' görüşünde. Bu kapsamda, her iki taraf da birbirinin verdiği hizmetlere dönük hizmet vermeye başladı” dedi.

Haber Ara