Dolar

32,3712

Euro

35,0018

Altın

2.326,08

Bist

9.096,54

Eyüp Sultan Türbesi açılıyor

4 yıldır tadilatı devam eden Eyüp Sultan Türbesi Ramazan'ın ilk cuması Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla açılacak.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-17 13:10:33

Eyüp Sultan Türbesi açılıyor

İstanbul'da ramazan ayında vatandaşların en sık ziyaret ettiği mekanların başında gelen Eyüp Sultan Türbesi, yaklaşık 4 yıl süren restorasyonun ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımının beklendiği törenle ramazanın ilk cuması açılacak.  

Hazreti Muhammed'i, Mekke'den Medine'ye hicreti sonrasında evinde 7 ay misafir olarak ağırlayan Hazreti Halid Ebu Eyyüb el-Ensari'nin Türbesi'nde, bazı çinilerin yerinden oynadığı, bazılarının ise yerinde olmadığının tespit edilmesi üzerine 2011 yılının Nisan ayında başlatılan restorasyon çalışmaları tamamlandı.

Geçmişte yüzeysel ve yanlış müdahaleler gören türbede, 4 yıl boyunca titiz bir çalışma yürütüldü. Çatıdan zemine kadar hemen her yere sıvanan beton ve çimento harçları tamamen temizlendi. Bina yıllar içinde yapılan ve orijinal durumunu bozan unsurlardan arındırıldı. 

Türbe ve ziyaret mahallinde bulunan farklı devirlere ait çinilerin çoğunun duvar üzerine değil ahşap bağdadi sıva üzerine döşendiği, ahşap konstrüksiyonun neredeyse tamamının çürüdüğü ve çinilerinde birçok yerde bağdadi sıvadan ayrıldığı tespit edildi. 

Ahşap konstrüksiyon ve bağdadi duvarların tamamının çürüdüğü belirlendi. Bina askıya alınıp tüm konstrüksiyon büyük bir hassasiyetle değiştirildi. 

Türbe içindeki toplam 7 bin 678 çini, tek tek numaralandırılarak tespitleri yapıldıktan sonra söküldü. Sökülen çiniler hassas bir temizlikten geçirildi.  Türbenin restorasyon çalışmalarını yürüten Hassa Mimarlık'tan şantiye şefi yardımcısı Emre Ateş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmalar sırasında türbenin sandık odasının girişinin her iki yanında buldukları kalem işi süslemelerin ziyaretçiler tarafından ilk kez görüleceğini bildirdi. 

"Vatandaşlar açılmasını bekliyor"

İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, Hz. Muhammed'in ordusunda sancaktar olup, İstanbul'un muhasarası sırasında şehit olan Hazreti Ebu Eyyüb el-Ensari'nin mezarının bulunduğu türbenin uzun zamandır restorasyonda olduğunu hatırlattı. 

Eyüp Sultan Camisi'nin iç avlusunun önünde yer alan  Eyüp Sultan Türbesi'nin 19 Haziran'da ziyarete açılacak olmasından duyduğu memnuniyeti ifade eden Yaran, "İnşallah ramazanın ilk cumasındaEyüp Sultan Türbesi de ziyarete açılacak. Uzun aradan beri restorasyondaydı. Vatandaşlar açılmasını bekliyorlardı. Daha önceden bir kaç kere açılacağı söylendi ama inşallah bu ramazanda açılacak" dedi.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara