Dolar

32,5972

Euro

34,7874

Altın

2.496,06

Bist

9.524,59

Eyüp Sultan Camii gül suyuyla yıkandı

Her gün binlerce vatandaşın akınına uğrayan Eyüp Sultan Camii, Ramazan hazırlıkları kapsamında 500 litre Kabe kokulu gül suyuyla yıkandı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-01 13:31:26

Eyüp Sultan Camii gül suyuyla yıkandı

Ramazan ayı boyunca birbirinden anlamlı programlarla vatandaşları buluşturmaya hazırlanan Eyüp Belediyesi, Ramazan hazırlıklarını tamamladı. Eyüp'te sokak iftarlarında komşular aynı sofrada ağırlanırken kültür - sanat etkinlikleriyle de unutulmaya yüz tutmuş Ramazan geleneklerini gün yüzüne çıkarılacak. Ramazan hazırlıkları kapsamında her gün binlerce ziyaretçisi olan Eyüp Sultan Camii de 500 litre gülsuyu kullanılarak temizlendi. Kabe kokusuyla da silinen cami duvarları vatandaşlara kutsal toprakların maneviyatını yaşatacak. Eyüp Sultan Camii, Ramazan ayı boyunca 2 ton gülsuyu kullanılarak temizlenmeye devam edilecek.

ÇOCUKLAR İÇİN ÖZEL TEKNE İFTARI

İlk kez 2015 yılında Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın'ın projesi olarak hayata geçirilen Tekne İftarı bu yıl da Eyüp Sultan Meydanı ve Eyüp'ün mahallelerinde gerçekleştirilecek. Çocuklara orucu sevdirerek, Ramazan ruhunu aşılamak amacıyla yapılan ve büyük ilgi gören etkinlikte çocuklar geleneksel gösteriler ile de keyifli dakikalar geçirerek öğle namazı ile birlikte oruçlarını açacaklar. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi 2016 Ramazan'ında da TRT iftar ve sahur programları ile Eyüp Sultan Meydanı'nda olacak. Canlı yayınlar ve birbirinden farklı konuklarla TRT izleyicileri Eyüp Sultan'ın manevi dünyası ile buluşacak.

YURTDIŞI İFTARLARI

11 ayın Sultanı Ramazan'da yurtdışında yaşayan Müslümanları ağırlamaya hazırlanan Eyüp Belediyesi, Bosna Hersek, Makedonya, Arnavutluk ve Kosova'da da iftar sofraları kuracak.

SADAKA TAŞI GELENEĞİ EYÜP'TE YENİDEN HAYAT BULUYOR

Hazırlıklar kapsamında sadaka geleneğini sürdürmek amacıyla gelirinin Sadakataşı Derneği üzerinden ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacağı bir uygulamayı hayata geçiriyor. Geçmişte kalan ve unutulmaya yüz tutmuş bu gelenekle, Eyüp'ün çeşitli bölgelerine yerleştirilecek olan sadaka taşlarına herkes istediği miktarda nakit bırakabilecek . Unutulmuş bir geleneği yeniden işlevsel hale getirmek isteyen Eyüp Belediyesi, Eyüp'ün dışında da Türkiye genelindeki birçok ile sadaka taşı yaptırıp göndermeyi planlıyor. Bu projenin ilki Ramazan ayında başlayacak ve sürekli hale getirilecek.

EYÜP MEYDANI SOHBET MECLİSLERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

Ayrıca etkinlikler kapsamında Ömer Döngeloğlu, Emrullah Hatipoğlu, Mehmet Beşir Eryarsoy, Abdülhamit Kahraman, Senai Demirci, Abdurrahman Dilipak gibi konusunun uzmanları ile Eyüp Meydanı'nda sohbet meclisleri düzenlenecek. Her gün bir isimle yapılacak sohbetler saat 18.00'de Eyüplülerle buluşacak.

EYÜP MEYDANI'NDA GELENEKSEL EL SANATLARI

Cam üfleme, çömlek atölyesi, hüsn-ü hat atölyesi başta olmak üzere çok sayıda geleneksel el sanatı Eyüplüler ve Eyüp'e gelen vatandaşlarla buluşacak. Work shop şeklinde gerçekleştirilecek etkinliklerde, geçmişten günümüze el sanatlarımızın yaşatılması ve tanıtılması amaçlanıyor. Meddah gösterisi, gölge oyunu gibi sahne gösterilerinin yanı sıra büyük beğeni toplayan Tarihten Sahneler isimli tiyatro ile de çok sayıda tarihi kişilik canlandırılacak. Aynı zamanda musıki saatleri ile Eyüplüler müzik dolu keyifli dakikalar yaşayacaklar.

MAHALLE İFTARLARI VE SAHURLAR

Hergün ayrı bir mahallede gerçekleştirilecek mahalle iftarlarında binlerce vatandaş aynı sofrada Ramazan ayının manevi atmosferini yaşayacak. "Paylaştıkça Bir Oluruz" temalı Eyüp Ramazanlarında sahur programları da gerçekleştirilecek. Binlerce kişi bir sofrada "niyet" edecek.

beldye

EYÜP'TE DOPDOLU BİR RAMAZAN

Eyüp Belediyesi'nin Ramazan etkinlikleri kapsamında ayrıca, Afife Hatun Kültür Evi, Caferpaşa Kültür Merkezi ve Eyüp Belediyesi'ne bağlı diğer etkinlik merkezleri ve alanlarda, meal okumalarından, iftar sofralarına, Ramazan sohbetlerinden sema gösterilerine kadar pek çok farklı etkinlik tüm Türkiye ve dünyadan ziyaretçilerle buluşuyor. Eyüp'ün geleneksel hale gelen mahalle iftarları, özel sahur programları da Ramazan ayı boyunca yapılacak etkinlikler arasında.

Bu etkinliklerde birbirinden ünlü ve özel isimler sahne alırken, gerçekleştirilecek sohbetlere de konunun en tanınan uzmanları vatandaşlarla bir araya gelecek. Uzmanlar başta Ramazan'ın fazileti olmak üzere pek çok konudaki sohbetlerle vatandaşları bilgilendirecek. Vaazlar, mukabeleler, esnaf duası, İslam ülkelerinden canlı yayınlar, Sohbet halkaları, Hadis sohbetleri, yurt dışından misafir edilecek öğrenciler, çocuklara özel etkinlikler, İslam tarihi okumaları, musiki sohbetleri, İrfan sohbetleri, engellilere özel ramazan programları da bu Ramazan'da Eyüp'te etkinlikler arasında.

beld1

EYÜP BELEDİYESİ RAMAZAN HAZIRLIKLARINI TAMAMLADI

Yapılan hazırlıklarla vatandaşların rahat bir Ramazan geçirmesinin amaçlandığını belirten Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, "Eyüp'te bulunan 113 camiden bir tanesi olan Eyüp Sultan Camii'nde temizliklerimiz başladı. Son derece bilimsel ve hijyenik koşullarda temizlik yapıyor arkadaşlarımız. Her türlü olumsuzluğu bertaraf edecek şekilde bir temizlik çalışması yapıyorlar. Bu çalışmalar Ramazan ayı boyunca belli periyotlarla devam edecek. Amacımız vatandaşlarımız çok rahat bir Ramazan geçirmesi, ibadetlerini rahat bir şekilde yapabilmesi. Bu sene Eyüp Belediyesi'nin Ramazan ayı teması paylaşmak. Paylaşmak teması üzerine bir kampanya başlattık. Tüm programlarımızda paylaşmak kavramını Paylaş ki bir olalım, paylaş ki birlik olsun sloganıyla yaygınlaştıracağız" dedi.

"Ülkemizin içindeki durum bir olup, birlik olmamızı gerektiriyor" diyen Aydın, "Ramazan bunu sağlayacak bir değerimizdir. Bu değerimizi hatırlatalım, bu değerimizi yaygınlaştıralım. Bu anlamda kültür sanat adına eski geleneklerimizi yaşatmak adına Ramazan'da Eyüp'te nasıl yaşanırı göstermek adına Son derece nitelikli ve profesyonelce bir program hazırladık. Tüm vatandaşlarımızı hatta yurt dışındaki vatandaşlarımızı Ramazan'da Eyüp'e mutlaka bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Haber Ara