Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Eylül ayı ihracat rakamları açıklandı (3)

Eylül ayı ihracat rakamları açıklandı (3)

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-01 14:20:47

Eylül ayı ihracat rakamları açıklandı (3)
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "İhracatımız kilogram bazında artmasına rağmen, düşük fiyatlar, ihracatımıza değer bazında kayıp olarak yansıyor. İşte bu ortamda kilogram bazında ihracatımızın ilk 10 ayda yüzde 0,8 artması, önümüzdeki dönem beklentilerimizin pozitif olmasını sağlıyor" dedi.

Büyükekşi, ekim ayı ihracat rakamlarına ilişkin yaptığı açıklamada, bugün gerçekleşmekte olan seçimlere değinerek, herkesin seçme hakkını kullanarak vatandaşlık görevini yerine getirmesinin önemini vurguladı.

1 Kasım seçimlerinin Türkiye adına hayırlara vesile olmasını dileyen Büyükekşi, Türkiye'nin istikrarlı gelişimi için ekonomik büyümeye ve sosyal refaha katkısı olacak bir hükümetin en kısa sürede kurulmasını temenni etti.

Aynı zamanda adalet, vergi, eğitim gibi siyaset dışı ulusal standartların AB normlarına göre oluşturulması gerektiğine inandıklarına dikkati çeken Büyükekşi, "İhracatçılar ve sanayiciler olarak en büyük beklentimiz, yeni hükümetin, inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşmayı merkeze alan, eğitimi öne çıkaran, yüksek katma değer odaklı, bilgi ve teknoloji rekabetine göre kurgulanmış ihracat odaklı bir büyüme modelini gündemine almasıdır" ifadelerini kullandı.

Geçen ay, 2016-2018 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program'ın açıklandığını hatırlatan Büyükekşi, küresel şartlara bağlı olarak daralan mal ticareti ve yavaş tempoda seyreden dünya ekonomisi nedeniyle, net ihracatın büyümeye katkısının 2016 ve 2017 yıllarında negatif, 2018 yılında ise sıfır olarak öngörüldüğünü kaydetti.

Büyükekşi, büyümenin sadece iç talep kaynaklı olmasının yeterli olmadığını belirterek, "Türkiye yapısal reformları hızlı bir şekilde gerçekleştirerek, katma değeri yüksek ihracat ile daha yüksek büyüme oranlarını yakalayabilir. Önümüzdeki dönemin, Türkiye'nin ihracat ve sanayi odaklı yapısal reformlara eğildiği, hukukun üstünlüğünün ve yargının bağımsızlığının sağlamlaştırıldığı bir dönem olmasını temenni ediyoruz" değerlendirmesini yaptı.

- "Dünyada büyümeler revize ediliyor"

Mehmet Büyükekşi, 2015 yılına dünya ekonomisinde yüzde 3,1 büyüme beklentisiyle girildiğini ancak bu beklentinin şimdi yüzde 2,5'e gerilediğini ifade etti.

Tüm küresel konjonktüre bakıldığında aşağı yönlü risklerin hala geçerliliğini koruduğunu vurgulayan Büyükekşi, şöyle devam etti:

"Bu risklerin başında özellikle dünya mal ticaretindeki gerileme, düşük emtia fiyatları ve avro-dolar paritesindeki düşüş gelirken, ihracatımız da bu gelişmelerden son derece olumsuz etkileniyor. Dünya mal ticaretinde ilk 8 ayda yüzde 11,1 gerileme yaşadı. 2014 yılında 18,4 trilyon dolar olarak gerçekleştirilen dünya mal ticaretinin 2015 sonunda 16,5 trilyon dolara inmesi bekleniyor. En fazla ihracat yaptığımız Almanya'nın ve İtalya'nın son 1 yıldaki ithalatı dolar bazında yüzde 12 gerilerken, Fransa'nın ithalatının yüzde 14, Rusya'nın ithalatının yüzde 31 gerilediğini görüyoruz.

Diğer taraftan, Fed'in faiz artışı beklentisiyle doların güçlenmesi emtia fiyatlarında gerilemeye yol açıyor. Bu gerilemeyle birlikte birim fiyatlarını aşağıya çekiyor. İşte bu yüzden ihracatçılarımız aynı ürünü daha düşük fiyata satmak zorunda kalıyor. İhracatımız kilogram bazında artmasına rağmen, düşük fiyatlar, ihracatımıza değer bazında kayıp olarak yansıyor. İşte bu ortamda kilogram bazında ihracatımızın ilk 10 ayda yüzde 0,8 artması, önümüzdeki dönem beklentilerimizin pozitif olmasını sağlıyor."

- "2016 yılında AB ülkelerinde büyümenin hızlanması bekleniyor"

TİM Başkanı Büyükekşi, AB ekonomisinde uygulanan parasal genişlemenin büyümeyi harekete geçirdiğini, ancak Avrupa'da yeterli enflasyonun halen yaratılamadığını vurguladı.

Bunun sonucunda, Avrupa Merkez Bankası'nın, aralık ayında ilave parasal genişlemeyi gündemine alabileceğini açıkladığını aktaran Büyükekşi, şunları kaydetti:

"En büyük ticaret partnerimiz olan AB'de yaşanan parasal genişlemeyle ihracatın önümüzdeki dönemde toparlanacağına inanıyoruz. 2016 yılında AB ülkelerinde büyümenin hızlanması bekleniyor. Bu nedenle 2016 yılında AB ülkelerinin ihracat için yeniden önemli fırsatlar sunacağını bekliyoruz. Polonya, İsveç, İspanya, İngiltere, Çek Cumhuriyeti göreceli daha hızlı büyüyecek ülkeler olarak öngörülüyor.

AB-28'e gerçekleştirdiğimiz ihracatımız son 1 yılda avro bazında yüzde 10'luk büyüme gösterdi. AB-28 ithalatı ise yine avro bazında yüzde 3 büyüdü. AB-28'in ithalatından daha yüksek büyüme performansı sergileyen ihracatımızın payı Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesi olan binde 12'ye yükseldi. AB'nin dünya ile yaptığı ticaretteki ve büyüme oranlarındaki artış beklentileriyle ihracatçılarımıza AB'ye özel ve yeni bir ağırlık vermelerini öneriyoruz."

TİM'in 5-6 Kasım tarihleri arasında Türkiye İnovasyon Haftası Adana Buluşması'nı düzenleyeceğini belirten Büyükekşi, sanayicilerin, akademisyen, girişimci ve öğrencilerle buluşacakları bu etkinlikte partner ülke olarak Finlandiya'nın katılacağını ve program çerçevesinde eş zamanlı workshoplar, öğrenci-iş adamı buluşması, InovaCLUB buluşması, yatırımcı, girişimci, start-up buluşmaları gerçekleştireceklerini vurguladı.

(Bitti)

Haber Ara