Dolar

32,5681

Euro

34,8646

Altın

2.430,35

Bist

9.645,02

Eylemleri Hizbullah mı körüklüyor?

Beyrut'taki siyasi çekişmeler yüzünden çözülemeyen çöp krizi konusunda geçici hükümet siyasi partiler arasındaki görüş farklılıkları nedeniyle, karar alamadığından, düşme tehlikesiyle karşı karşıya

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-27 15:36:11

Eylemleri Hizbullah mı körüklüyor?

Yaklaşık 1 yıldır Cumhurbaşkanı olmadan yönetilen Lübnan'da, geçici hükümet de uzun süredir ülkede sukûneti sağlayamıyor.

“Kokunuz Çıktı (Tala'at Râihetukum)” sloganıyla caddelere, sokaklara ve meydanlara çıkarak gösteriler yapmaya başlayan ve iki aydır devam eden eylemleri Hizbullah taraftarlarının körüklediği iddia ediliyor.

Eylemlerle ilgili Hizbullah'tan yapılan açıklamada, çöp krizinin “Son 20 yılın birikmiş ve endemik yolsuzluğunu” yansıttığını belirtirken, hükümet politikaları için “Politikalar, vatandaşların pahasına kişisel ve siyasi çıkarlara hizmet ediyor” denildi. Hizbullah yetkililerinin ortasında çıktığı Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında yapılan açıklamada, dün gerçekleştirilen "çöp toplama" ihalesinin, "ton başına belirlenen ücretin yüksekliği" nedeniyle iptal edildiği bildirilmişti.

Lübnan'da 18 etnik, dini ve mezhepsel grup anayasal statüye sahip. Aleviler, Dürziler, Maruniler, Sünniler ve Şiiler'den oluşan mecliste, Cumhurbaşkanı Maruni ve Başbakan Sünni, meclis sözcüsü Nebih Berri Şii. Lübnan İç Savaşı'nın bitişini ilan eden 1989 tarihli Taif Anlaşması, bu anayasal düzenlemeyi bir kural haline getiriyor.

DUVARLAR KALDIRILIYOR

Beyrut'ta Başbakanlık binası önüne göstericiler için yerleştirilen beton duvarlar dün Başbakan Temmam Selam'ın talimatıyla vinçlerle sökülmeye başlandı. Göstericilerden biri, kararı memnuniyetle karşıladıklarını söylerken “Mutluyuz, halka hükümet arasında duvar olmamalı” dedi.

LÜBNAN MECLİSİ

Görevi Mayıs 2014'te dolan eski Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman'ın yerine bir yıldır kimse seçilemedi.

8 Mart Bloku'nun öncüsü Hizbullah ve desteklediği Hür Yurtsever Hareket'ten Michel Aoun ile 14 Mart Bloku'nun başını çeken Sünni Saad Hariricilerin Gelecek Hareketi ve desteklediği Lübnan Kuvvetleri lideri Samir Caca, Marunilerin desteklediği Hristiyan Kataeb partisi lideri Samir Gemayel arasındaki rekabet siyasi çözümsüzlükleri artırıyor.

Mecliste önemli bakanların tamamı 14 Mart'a, yani Suudi kampına yakınlığı ile biliniyor. Başbakan Salim ve Çevre Bakanı Muhammed Maşnuk, "bağımsız Sünni" olmalarına rağmen 14 Mart grubuna yakınlıkları ile biliniyor. İçişleri Bakanı Nuhad Maşnuk ise bizzat Gelecek Hareketi mensubu.

Parlamentoda 128 milletvekili bulunuyor. Anayasa gereği 64 kontenjan Hristiyanlara, 64 Müslümanlara ayrılmış durumda. Meclis'teki son durumda Hristiyan kontenjanı 34 Maruni, 14 Rum Ortodoks, 8 Rum Katolik, 5 Ermeni Ortodoks, 1 Ermeni Katolik ve 2 diğer Hristiyan azınlıklar şeklinde bulunuyor. 64 kişilik Müslüman kontenjanında ise 27 Sünni, 27 Şii, 8 Dürzi, 2 Nusayri bulunuyor.

 

Haber Ara