Dolar

32,3815

Euro

35,0532

Altın

2.326,48

Bist

9.089,33

Eyleme katılan 1500 işçi kovuldu

Bursa’da Türkiye’nin otomotiv devlerinden Oyak Renault ve Tofaş fabrikalarında eyleme katılan 1500 kişinin işine son verildiği öğrenildi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-04 14:38:49

Eyleme katılan 1500 işçi kovuldu

İHA'nın haberine göre, Bursa'da üretim yapan Oyak Renault ve Tofaş fabrikalarının işçileri, Mayıs 2015 tarihinde zam talepleri yerine getirilmediği gerekçesiyle üretimi durdurma kararı almıştı. Başlayan eylemler kısa sürede Türkiye'nin başka illerinde bulunan ve otomotiv sektöründe faaliyet gösteren fabrikalara da sıçramıştı. Yaşanan bu gelişmenin ardından fabrika yöneticileri, eylem yapan işçileri iş başı yapmaları konusunda uyarmış ve işçilere işten çıkarılmayacaklarını taahhüt etmişti. Ancak konuyla ilgili açıklama yapan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Sekreteri Selçuk Göktaş, Türkiye genelinde yapılan eylemlere katılan bin 500 işçinin işten çıkarıldığını açıkladı.

Bursa'da Renault firmasının eyleme katılan herhangi bir işçinin iş akdini feshetmediğini hatırlatan Göktaş, TOFAŞ'ta çalışan 80 metal işçisinin eylemlere katıldığı gerekçesiyle işine son verildiğini ifade etti. Eylemler sonrasında Renault'ta çalışan bütün işçilerin Türk Metal Sendikası'ndan istifa ettiğini hatırlatan Göktaş, "Şu anda Renault'ta sadece Birleşik Metal-İş Sendikası var. Şu anda 4 bin 900 mavi yaka işçiden 4 bini bize üye oldu. 200 kişi ise Türk Metal Sendikası'na üye. Kalanlar ise hiçbir sendikaya üye değil. Ancak biz bu arkadaşlarımızın da bize üye olacaklarını düşünüyoruz" dedi.

Renault işçileri ile dayanışmak için Bursa'ya gelen Fransa'da Renault fabrikalarında örgütlü olan Fransa Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu (CGT) Renault Grubu Başkanı Fabien Gache, işçilere destek vereceklerini söyledi. Gache, “Konuşma, talep ve örgütlenme ve işçilerin istedikleri sendikaya katılma hakkı var. Ancak patronlar baskı ve tehditlerle işçilerin bu özgürlüklerini kısıtlıyor. Geçen mayıs ayında başlatılan eylemler patronların silahlarını bir nebze de olsa etkisiz hale getirdi. Şimdi biz eylemler sonrası işçilere verilen sözlerin yerine getirilmesini istiyoruz” dedi.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara