Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Evrende ‘ürkütücü’ benzerlik!

Bilim insanları, Uzayın (evren) insan beynine ürkütücü bir şekilde benzediğini ortaya çıkardı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-19 09:31:49

Evrende ‘ürkütücü’ benzerlik!

Bilim insanları, Uzayın (evren) insan beynine ürkütücü bir şekilde benzediğini ortaya çıkardı.

İnsan beyni, evrendeki en karmaşık şeydir ve bilim insanları, evren hakkında kafamızdaki organdan daha fazlasını bildiklerini belirtirler.

Yeni yapılan bir araştırma, beyindeki sinir ağlarının yapısal olarak gözlemlenebilir Evrenin oluşum şekline benzer olduğunu buldu.

Araştırma açıkça büyük ölçüde farklı olsa da, yapılar çok benzer ve birbirleriyle aynı şekilde etkileşim halinde olduğu açıklandı.

abeyin

Bologna Üniversitesi astrofizikçisi Franco Vazza ve Verona Üniversitesi beyin cerrahı Alberto Feletti'nin araştırması, beyni oluşturan ağda yaklaşık 70 milyar nöron olduğunu belirtti.

Gözlemlenebilir Evrende ise, en az 100 milyar galaksi var.

Her iki durumda da galaksiler ve nöronlar, beynin ve Evrenin gerçek kütlesinin yaklaşık yüzde 30'unu oluşturuyor.

Her sistem, uzun şeritler ve filamentler halinde yayılan karmaşık bir ağ veya ağda bir araya getirilir. Kalan galaksi kütlesi yüzde 70 karanlık enerji, beyin ise yüzde 70 sudur.

Astrofizikçi Vazza, "Her iki sistemin spektral yoğunluğunu hesapladık. Bu, kozmolojide galaksilerin uzamsal dağılımını incelemek için sıklıkla kullanılan bir tekniktir. Analizimiz, beyincik nöronal ağı içindeki dalgalanmanın 1 mikrometreden 0.1 milimetreye kadar olan bir ölçekte dağılımının, kozmik ağdaki maddenin dağılımının aynı ilerlemesini izlediğini gösterdi".

Çift aynı zamanda ilgili nöron ve galaksi ağlarının nasıl bağlandığına da baktı.

Beyin cerrahı Feletti şunları söyledi: "Bir kez daha, yapısal parametreler beklenmedik anlaşma seviyelerini belirledi. Muhtemelen, galaksileri ve nöronları düzenleyen fiziksel güçler arasındaki çarpıcı ve bariz farka rağmen, iki ağ arasındaki bağlantı benzer fiziksel ilkelere göre gelişiyor. Bu iki karmaşık ağ, kozmik ağ ile bir galaksi veya bir nöronal ağ ve bir nöronal bedenin içi arasında paylaşılanlardan daha fazla benzerlik gösteriyor.”

Çalışmanın sonuçları Frontiers of Physics dergisinde yayınlandı.

Ekip, bulgularının nöroloji ve kozmolojide çalışanların beyinlerin ve Evrenin evrimi ve geleceği hakkında daha iyi bir resim çizmesine yardımcı olacağını umuyor.
Diğer uzmanlar ise, beyindeki bilincin kozmosta yayıldığına inanıyor.

Kaynak: Express

Haber Ara