Dolar

32,5743

Euro

35,0169

Altın

2.428,43

Bist

9.722,09

Evrende devasa kara delik keşfedildi

Gökbilimciler en ileri teknoloji gökyüzü inceleme aletiyle yaptıkları araştırmalarda aşırı hızla büyüyen bir kara delik keşfetti.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-05-21 20:59:15

Evrende devasa kara delik keşfedildi

TIMETURK | ÇEVİRİ

Gökbilimciler en ileri teknoloji gökyüzü inceleme aletiyle yaptıkları araştırmalarda aşırı hızla büyüyen bir kara delik keşfettiler. Şu ana kadar evrende keşfedilen en büyük kara delik olan yapının her iki güne bir güneş büyüklüğünde gezegenleri yuttuğu ifade edildi.

“Canavar kara delik” olarak adlandırılan bu yapı, Avustralya Milli Üniversitesi gökbilimcileri tarafından keşfedildi. Büyüklüğünün ise on iki milyar ışık yılı uzunluğunda ve güneşin büyüklüğünün en az yirmi milyar katı olduğu aktarıldı.

ÇEKİMGÜCÜ UZAY CİSİMLERİNİN ŞEKLİNİ DEĞİŞTİRECEK KADAR ÇOK

Araştırmacılar gök objesinin çok geniş olduğunu ve çok fazla çekim gücüne sahip olduğunu ortaya koyarken, galaksi düzeyinde cisimlerin şeklini değiştirebilecek oranda enerjiyi uzaya geri gönderdiğini ifade etti.

Avustralya Milli Üniversitesi'nden Dr. Chriatian Wolf'un Sciencedaily.com tarafından, "Bu kara delik çok hızlı büyüyor ve bütün bir galaksiden binlerce kat daha fazla ışık saçarak parlıyor” dedi.

DÜNYANIN YER ALDIĞI GALAKSİDE BULUNSAYDI YAŞAYAMAZDIK

Dr. Wolf, "Bu canavar bizim içinde bulunduğumuz Milky Way Galaksisi'nin ortasında olsaydı saçtığı x-ray ışınlarıyla muhtemelen dünyada yaşamı imkansız kılacaktı” diye ekledi.

Wolf aynı zamanda aşırı parlaklıkları ile gökyüzünde yer tutan bu devasa kara deliklerin Büyük Patlama Big Bang'den sonra elementlerin oluşumu ile ilgili çalışmaları ilerletmekte kullanılabileceğini ifade etti. "Hızla büyüyen aşırı devasa kara delikler iyonize gazlarla etraflarındaki dumanın dağılmasını sağlıyor bu durum ise evreni daha şeffaf kılıyor” diye konuştu.

Haber Ara